"Israelske oljefunn ligger ikke i omstridte områder"

Den politiske ledelsen i Olje- og energidepartementer mener det er ingenting i veien for at norske selskaper involverer seg i olje- og gassutvinning i Israel.

Elnar Holmen er politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet
Publisert Sist oppdatert

Det er politisk rådgiver Elnar Holmen i OED som skriver dette i et svar på følgende spørsmål fra Universitetsavisa:

" Utvinning av olje og gass er et svært betent tema, og en rekke naboland mener Israel utvinner olje og gass i deres farvann: Hva tenker du om dette?"

Spørsmålet var ett av flere UA ba den politiske ledelsen svare på etter at det ble kjent at Olje- og energidepartementet skal til Israel i september, og ha med seg NTNU i sitt følge.

LES OGSÅ: NTNU vurderer samarbeid med israelske oljeforskere

- Ikke i omstridte områder

Spørsmålet ovenfor svarte ikke Holmen først på, men etter å ha purret fikk UA i dag fredag følgende skriftlige tilbakemelding:

"Norske myndigheter tar ikke stilling til uløste avgrensningsspørsmål som ikke berører norske havområder, men oppfordrer partene til å løse uavklarte spørsmål i tråd med folkeretten. Regjeringens tilrådning til norske selskaper er at det bør utvises tilbakeholdenhet med hensyn til undersøkelser og utnyttelse av naturressurser i havområder med uavklarte eller omstridte jurisdiksjonsforhold. Denne forsiktighetslinjen og oppfordringen til norske selskaper gjelder i omstridte områder generelt, og den er ikke spesielt knyttet til Israel. De store israelske funnområdene ligger ikke i omstridte områder, og norske selskaper kan på lik linje med andre engasjere seg der."

Ingen palestinsk oljehjelp

UA stilte også dette spørsmålet - som foreløpig står ubesvart:

"Palestinerne har funnet olje og gass i sine kystområder utenfor Gaza - kan det være aktuelt å inngå et samarbeid med dem?"

Da Norad i 2012 anbefalte at norske olje- og gasseksperter bør hjelpe palestinerne å bygge ut et gassfelt uten Gaza-kysten, svarte daværende utenriksminister Espen Barth Eide nei.

"Men på dette feltet opplevde vi at det var snakk om utvinning på det som fortsatt må anses som omstridte områder. Og da har vi en generell politikk på at der er vi forsiktige med å gå inn", svarte han da NRK skrev om saken.