Egil Tjåland reiser til Israel:

”Håper å finne forskningsfelt som kommer verden til gode”

Den norske delegasjonen som reiser til Israel søndag teller syv personer: To forskere fra NTNU,  én fra Universitetet i Stavanger, samt fire delegater fra Olje- og energidepartementet inkludert statsråd Tord Lien.

Ny oljestormakt. Får Israel utnyttet olje- og gassressurser slik landet ønsker, kan landet bli en ny supermakt på feltet, og en større oljenasjon enn Saudi Arabia. Bildet viser oljeraffinerier i havnebyen Haifa.
Publisert Sist oppdatert
Egil Tjåland. - Jeg mener, slik også rektor har understreket i flere sammenhenger, at det er riktig av oss som fagmiljø å delta i en slik delegasjonsreise når regjeringen ber oss om det.
Gleder seg. Olje- og energiminister Tord Lien er opptatt av at Israel er et land Norge har diplomatiske forbindelser til, og derfor er naturlig å samhandle med. Arkiv.

- Jeg registrerer at den planlagte reisen har skapt debatt, og jeg har forståelse for det, skriver Egil Tjåland i en e-post til UA.

Tjåland er leder ved Institutt for petroleumsteknologi, og er NTNUs utsendte til Israel sammen med Professor Roy Johnsen fra Institutt for produktutvikling og materialer. Øystein Lund Bø, dekan ved Teknisk-naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Stavanger er også med i følget.

NTNU vurderer samarbeid med israelske oljeforskere og Palestinakomiteen har stått tre dager på stand ved NTNU. Torsdag formiddag var det demonstrasjon utenfor OEDs lokaler i Oslo. På kvelden var det åpent debattmøte i Trondheim om det omstridte samkvemmet med israelsk olje- og gassindustri.

LES OGSÅ Deltar ikke i PalKom-debatt

LES OGSÅ På stand mot NTNUs Israel-reise

Riktig å dra når regjeringen ber om det

Tjåland ønsker ikke å la seg intervjue direkte, og forklarer det med at han ikke har mer å melde ut over det han har sagt tidligere. På skriftlige spørsmål om hvilke tanker han gjør seg om å reise, og om han påvirkes av at så mange mener han helt klart ikke bør dra, svarer instituttlederen:

- Jeg mener, slik også rektor har understreket i flere sammenhenger, at det er riktig av oss som fagmiljø å delta i en slik delegasjonsreise når regjeringen ber oss om det. Om dette resulterer i et kommende samarbeid, er fortsatt for tidlig å mene noe om.

LES MER: Forsvarer NTNUs oljesamarbeid med Israel

HØR: Podcast med Gunnar Bovim

Forskning som kan komme verden til gode

- Som på andre delegasjonsreiser til utlandet, er det interessant å se om vi finner sammenfallende faglige områder. Jeg ser som alltid fram til å møte kolleger og fagfeller ved andre forskningsinstitusjoner. Vi håper å finne forskningsfelt som vil være til gode, ikke bare for de involverte forskningsinstitusjoner, men også verden generelt, skriver Tjåland.

Onsdag skrev UA om sosialantropologistudenten Sigrid Sivertsen Haugan, som studerer arabisk ved Birzeit-universitetet i Ramallah på Vestbredden. NTNU har en samarbeidsavtale med dette universitetet. Da Haugan skulle vende tilbake etter sommerferien, ble hun pågrepet og ilagt innreiseforbud til Israel de neste 10 årene.

- Jeg har ikke gjort noe annet enn å være student ved Birzeit. Det var en ubehagelig og absurd situasjon å være i, sa Haugan til UA om pågripelsen og behandlingen hun fikk av israelsk grensepoliti på Ben Gurion- flyplassen.

Bør etterstrebe utveksling av studenter

- Hva tenker du om at Israel har gitt en NTNU-student 10 års innreiseforbud?

- Jeg synes ikke jeg kjenner den saken godt nok til at jeg vil kommentere den konkret. Generelt synes jeg selvsagt at det er flott at NTNU-studenter får anledning til å studere i utlandet, og vi bør alltid etterstrebe utveksling og mobilitet, svarer Egil Tjåland.

UA har spurt presseavdelingen i OED om karantenen israelske myndigheter har ilagt studenten ved NTNUs samarbeidsuniversitet vil bli tatt opp av ministeren når han besøker israelske kolleger. OEDs svar er at de vil komme tilbake til saken.

Tord Lien ser mange samarbeidsmuligheter

Statsråd Tord Lien (Frp) ser muligheter for samarbeid mellom Norge og Israel innen olje og gass, karbonfangst, solkraft og datasikkerhet. Dette har hovedfokus under reisen. I tillegg til de tre forskerne har han med seg rådgiver Elnar Remi Holmen, og underdirektørene Mette Karine Gravdahl Agerup og Torgeir Knutsen.

- Vi valgte å kontakte dem vi visste hadde kontakter og samarbeid med Israel. Dessuten er NTNU og UiS store på petroleums- og energiforskning. De dekker dermed et bredt forskningsfelt, opplyser departementet til UA.

Tette bånd til Israels militærmakt

UiS har i dag en samarbeidsavtale med Technion, som ligger i Haifa, om studentutveksling. Dit skal delegasjonen mandag ettermiddag. Universitetet er Israels eldste og blant verdens høyest rankede teknologiske universiteter. Det har tette bånd til det israelske forsvaret, og presenterer seg slik: "Technion researchers and graduates play a leading role in strengthening Israel’s security, through advanced technologies developed in Technion labs, and by Technion-trained engineers who develop defense systems to protect lives and property".

Peder Martin Lysestøl, pensjonert førstelektor ved tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag arbeider for en akademisk boikott av Israel. Tidligere i år ga han ut boka «Israel. Bak muren av myter og propaganda».

- Retningslinjene sier at forskere ved NTNU må gjøre sine egne vurderinger av hva som er etisk riktig. Folk har et ansvar. De bør vite at Israel okkuperer nesten hele Palestina, og at ingen andre land kan måle seg i antall brudd på folkeretten, sa Lysestøl til UA i forrige uke.

Fikk gassen gitt fra Gud

Tirsdag morgen skal delegasjonen ha et møte med energiselskapet Delek Group. Selskapet er sterkt involvert i utviklingen av det enorme offshore gassfeltet Leviathan.

- Denne gassen ble gitt oss som en gave fra Gud, sa Nethanyahu i en fjernsynstale, etter å ha signert avtalen om å utvikle feltet.

Leviathan vil ha enorm betydning for israelsk økonomi. Antatt produksjonsstart er 2018 eller 2019, men prosjektet er svært omstridt i Libanon, som hevder at feltet strekker seg inn på libanesisk farvann. Også Palestina har krav i området.

Under torsdagens markering ved UD krevde stortingsrepresentant Truls Wickholm at statsministeren skal stanse oljeminister Tord Liens reise. Avisa Dagen skriver at Lien har merket seg kritikken, men sier at gassfunnene ikke er gjort i omstridte områder.

– Jeg er opptatt av at Israel er et land vi har diplomatiske forbindelser til, og et land som er naturlig for Norge å samhandle med, sier Lien til avisa.

I 2013 åpnet Israel for oljeutvinning på Golanhøydene, som ble okkupert fra Syria i 1967. Okkupasjonen er ikke anerkjent verken av USA, FN eller verdenssamfunnet.

LES OGSÅ: Som å vise langfingeren til forskningsetikken
LES OGSÅ: Ikke bidra til å styrke den israelske okkupasjonsstaten
LES OGSÅ: Forskningsetikk og Israel-samarbeid