Nervøs valgvakevert

Høgskolen i Oslo og Akershus er vertskap for årets offisielle valgvake for det amerikanske presidentvalget.  HiOA-rektor, amerikaneren Curt Rice, er nervøs. Stemmen er avgitt.
HiOA-rektor Curt Rice om hva nordmenn har vanskelig for å forstå ved amerikansk politikk: - I USA har man både ekstrem fattigdom og ekstrem rikdom. Dette påvirker sterkt hvordan folk opplever de ulike kandidatene (Foto: Tore Oksholen)

HiOA-rektor Curt Rice om hva nordmenn har vanskelig for å forstå ved amerikansk politikk: - I USA har man både ekstrem fattigdom og ekstrem rikdom. Dette påvirker sterkt hvordan folk opplever de ulike kandidatene Foto: Tore Oksholen

Arrangementet er et samarbeid mellom den amerikanske ambassaden i Oslo, American Chamber of Commerce in Norway (AmCham), Republicans Abroad Norway og Democrats Abroad Norway. I år er også HiOA med som samarbeidspartner. Valgvaken varer natta igjennom, med blant annet statsrådene Ketil Solvik Olsen og Torbjørn Røe Isaksen på talerlista, og kulminerer i en felles samtale onsdag morgen klokka 07, over valgresultatet som da forventes å være klart.

- At dette valgets valgvake legges til din institusjon, må man anta du har hatt en viss innflytelse på?

- Arrangørene var på jakt etter et sted å være, og det er ikke umulig at det faktum at HiOA har en amerikansk rektor fikk dem til å tenke tanken at dette var et bra sted å være. Vi ønsket å gjøre noe mer ut av det. Som en institusjon for høyere utdanning, ville vi benytte anledningen til å bygge kunnskap om det amerikanske systemet. Så vi har hatt en rekke med frokostmøter og offentlige debatter og liknende, for å skape engasjement rundt valget.

- Har du selv avgitt stemme?

- Det har jeg gjort.

- Hva stemte du?

- Jeg tror ikke det er nødvendig for meg å legge skjul på at jeg stemte for Hillary Clinton. Det gjorde jeg med størst mulig glede, både fordi hun er åpenbart bedre kvalifisert enn Donald Trump, og fordi hun er generelt godt kvalifisert. Dessuten er det et poeng at hun er kvinne. Jeg håper å få oppleve at USA i min levetid har hatt både sin første afrikansk-amerikanske president, og den første kvinnelige presidenten.

- Skal det forstås slik at du stemte for Hillary og ikke mot Donald?

- Jeg slo sammen de motivasjonene, og klarte begge deler.

- Hva er det nordmenn ikke forstår ved amerikansk politikk?

- Det må være de store økonomiske forskjellene. I Norge er middelklassen totalt dominerende. I USA har man både ekstrem fattigdom og ekstrem rikdom. Dette påvirker sterkt hvordan folk opplever de ulike kandidatene. Dette tror jeg er vanskelig for nordmenn å fullt ut ta inn.

- Hva er det amerikanerne ikke forstår ved verden?

- Det er et interessant spørsmål. Amerikanerne forstår ikke at frihetsbegrepet blir oppfattet så ulikt i ulike deler av verden. Amerikanere greier ikke å forstå hvordan en sterkt offentlig sektor kan gjør livet bedre for store deler av befolkningen.

- På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er superviktig, er det valget som pågår mens vi snakker sammen, for oss alle?

- Dette valget er utvilsomt det viktigste jeg har opplevd, en solid 10-er i så måte. Konsekvensene av valget er så mye større enn man er vant med. Om Trump blir valgt, går økonomien rett i dass, det viser alle økonomiske analyser. Vi får en alvorlig negativ økonomisk utvikling. Men det er så mye mer – det er holdningen til forskning og utdanning, til engasjement fra offentlig sektor – det er en lang begrunnelse for hvorfor dette er så viktig for framtida.

- Arrangementet du er vertskap for har republikanere og demokrater ”abroad” som medarrangører. Det høres fredsommelig ut – i sterk kontrast til den avgrunnen som synes å skille de politiske opponentene i USA for tida?

- Men da må man være klar over at republikanerne er fåtallige her. Ellers så er det imidlertid sånn at representanter for de to partiene har kunnet samles ved slike anledninger i utlandet. I år stiller to kandidater til valg som begge er de absolutt minst populære, det gjør dette valget spesielt. Men jeg har vært med på flere valgmøter her i Oslo, hvor republikanere og demokrater snakker godt sammen. Så det blir nok en kanon fest.

- Er du personlig nervøs framfor kvelden og natta?

- Ja, jeg er det. Jeg er nervøs både for risikoen for at meningsmålingene kan tenkes å ta feil, og Trump vinner – jeg er også nervøs for hvordan Trump vil reagere på et valgnederlag. Han kan utløse mye rart om han ikke håndterer et nederlag på en god måte, og jeg føler meg langt fra trygg på at han greier det. Donald Trump er en stor narsissist. Det kan vise seg å bli krevende å få ham til å forstå at han må akseptere nederlaget.

- Da ønsker vi deg et godt valg, og en god valgvake.

- Takk!

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»