Evaluering av ph.d-søknader kuttes:

- Sa klart fra om at servicen fra oss til fakultetene blir lik null

Hilde Skeie, leder av Internasjonal seksjon er lite fornøyd med å måtte kutte i vurderingstjenesten. - Mange lurer på hvem som skal utføre dette arbeidet nå, sier hun
Advarte. Hilde Skeie er glad for at brukere av evalueringsservice reagerer. - Mange lurer på hvem som skal utføre dette arbeidet nå, sier Skeie.

Advarte. Hilde Skeie er glad for at brukere av evalueringsservice reagerer. - Mange lurer på hvem som skal utføre dette arbeidet nå, sier Skeie.

Seksjonsleder Hilde Skeie sier at også hun har problemer med å se rasjonaliseringsgevinsten for NTNU ved at de to stillingene fjernes, slik UA skrev mandag morgen.

- De skal jo ikke sies opp, de skal inn i andre jobber. Samtidig må oppgavene de har utført, som er høyt spesialiserte, utføres av andre, sier Skeie.

NTNU er pålagt å effektivisere driften og kutte administrative kostnader med 110 millioner kroner de neste to årene. Samtidig krever fusjonen at bemanningskabaler legges på nytt. Ved Internasjonal seksjon er to stillinger fjernet fra NTNUs nye bemanningsplan:  Vurderings-og informasjonsstilling for ph.d-kandidater, samt kvalitetssikring av utenlandske grader og karakterer på lavere nivå.

Ble bedt om å kutte 4 stillinger

Seniorrådgiver Trond Singsaas, som er sentral i omstillingsprosjektet, sier man forholder seg til vurderinger gjort av ansvarlig leder Hilde Skeie. Kravet om å effektivisere er satt opp mot funksjoner der enheten er minst sårbar.

Seksjonen ble først bedt om å gå ned med 4 stillinger. Skeie forteller at hun meldte tilbake hvilke stillinger som kunne være aktuelle, men at hun sa klart fra til ledelsen hvilke følger det ville få.

- Jeg sa at de må vite hva de gjør, sier hun.

Deretter ble kravet redusert til to, og til slutt ble det evalueringstjenesten for ph.d-er samt kvalitetssikring av utenlandske grader og karakterer på lavere nivå som skal vekk. De to stillingene fungerer som en rådgivertjeneste for fakultetene, og er dermed ikke de mest sentrale for Internasjonal seksjons virksomhet.

- Servicen fra oss til fakultetene blir lik null om de fjernes, sier Skeie.

Hun mener at de to ansatte som har disse jobbene er svært kompetente, og kanskje er de fremste spesialistene på dette feltet i Norge.

Glad for reaksjonene

- Det er langt mer effektiv ressursutnyttelse at to personer sitter sentralt og gjør dette arbeidet, heller enn at folk rundt om på fakultetene skal lære seg det. De klarer det, men jeg er usikker på hvor rasjonelt det er, sier Skeie.

LES MER Nå må avdelingene bemanne ut fra et lønnskutt på sju prosent

Det er ledelsen som har bestemt hvilke 2 av de 4 stillingene som skal fjernes. Skeie sier hun ikke vet om løpet er kjørt, men hun håper inderlig at seksjonen får dem tilbake. Hun har fått mange reaksjoner fra fakultetene.

- Jeg er glad de reagerer. Mange lurer på hvem som skal utføre dette arbeidet nå, sier Skeie.

Skeie er enig med professor Anne C. Elster, som sier til UA at nedleggelsen av ph.d evalueringsservice er en rasjonalisering som dårlig kler et universitet som vil bli internasjonalt fremragende.

Jobben fjernet uten forvarsel

Hans-Richard Sliwka er en av de to som ikke fant igjen stillingene sine i NTNUs nye bemanningsplan. Han er bekymret.

- Jeg vil understreke at dette ikke handler om meg som person, men om selve stillingen. At den funksjonen skal vekk, er alvorlig, sier han til UA.

Han har vært NTNUs ph.d evalueringsservice personlig i mer enn 10 år. Jobben, som nå sluses ut til fakultet og institutt, krever kompetanse både i språk og matematikk, og kjennskap til diplom- og karaktersystemer i ulike land og institusjoner.

Sliwka har ph.d i kjemi, og har tysk, norsk, engelsk og fransk som arbeidsspråk. Han har også noe kunnskap gresk og nederlandsk, og kan lese diplomer i flere andre språk. Bare i år regner han med å behandle 500 ph.d-søknader fra hele verden.

Ph.d-saker er ulikt fordelt mellom fakultetene, Sliwka sier noen har muligens nok søknader til å sette en stillingsbrøk til kvalitetskontrollen. Uansett, også HR-ansatte på fakulteter med få ph.d-søknader må lære seg karakterberegning og diplomkarakterisering, mener han.


LES OGSÅ 70 stillinger står ubesatt på NTNU

LES OGSÅ Munkeby ikke like stolt av alt i prosessen

LES OGSÅ Fagforeningene mener NTNU bryter lovverket

LES OGSÅ Mener bemanningsplanene er laget uten reell medvirkning

LES OGSÅ Tillitsvalgte beskriver et pes uten like for å få bemanningsplanene på plass

LES OGSÅ - Behovet for en del oppgaver faller bort

- Det er langt mer effektiv ressursutnyttelse at to personer sitter sentralt og gjør dette arbeidet, heller enn at folk rundt om på fakultetene skal lære seg det.

Hilde Skeie
Slik reagerer brukerne:
  • “Dette var sjokkerende nyheter! Fordelen med å ha denne vurderingen sentralisert har vært at det har sikret kompetanse og kvalitet, og hindret feilberegninger og forskjellsbehandling”.
  • “Håper NTNU sentralt tar til fornuft slik at kvalitetssikringen og kompetansen du har stått for fortsatt kan bidra til at vi (…) er trygge på våre kandidaters kvalifikasjoner”.
  • “Det er med en viss bestyrtelse jeg leser eposten (...). Jeg kan ikke skjønne at NTNU kan være bekjent av at vurderingen av kandidater svekkes på denne måten”.
  • “For meg er dette en av de viktigste tjenestene vi har. Det er jo helt høl i huet!”.
  • “Jeg var ikke klar over dette (…). Det er sterkt uheldig (…), og jeg vet ikke hvordan vi i fremtiden skal kunne erstatte disse vurderingene (…). Jeg kan heller ikke forstå at det ligger noen effektivisering i det, når oppgavene må overtas av flere andre (..).
  • "Jeg må si at dette var virkelig triste nyheter (...). Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre uten din hjelp!”
  • “Dette var veldig synd og overraskende. Vi på instituttnivå er helt avhengige av denne tjenesten og du har utført den på en upåklagelig (og rask) måte”.
  • “Jeg tviler på at vi får gjort det med samme kvalitet i framtiden”.
  • “(…) kvalitetssikring ved opptak til PhD-studiet er en av de viktigste faktorene for å sikre høy kvalitet på PhD forskningen – og dermed forskningen ved NTNU. Jeg mener dette er ekstra krevende for NTNU etter fusjonen (…).
  • "(...) kompetansen du sitter på bør beholdes i et sentralt kontor. Dette er ikke en venstrehåndsjobb som admin på institutter rundt om kan gjøre på en helhetlig, kompetent og pålitelig måte".
Bekymret. Hans-Richard Sliwka har vært NTNUs ph.d evalueringsservice personlig i mer enn 10 år. Jobben, som nå sluses ut til fakultet og institutt, krever kompetanse både i språk og matematikk, og kjennskap til diplom- og karaktersystemer i ulike land og institusjoner. (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Bekymret. Hans-Richard Sliwka har vært NTNUs ph.d evalueringsservice personlig i mer enn 10 år. Jobben, som nå sluses ut til fakultet og institutt, krever kompetanse både i språk og matematikk, og kjennskap til diplom- og karaktersystemer i ulike land og institusjoner. Foto: Sølvi W. Normannsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.