Norsk romindustri reddet i tolvte time

Kun to dager før den europeiske romfartsorganisasjonen ESA avholder sitt ministermøte i Sveits, satte Stortinget ned foten for regjeringens romfartskutt.
Norge skyter opp sin første nasjonale satellitt fra India i begynnelsen av mai. . Kopi av satelitten på Norsk Romsenter. Den skal bl.a. bli et viktig verktøy i kampen mot ulovlig fiske og miljøkriminalitet til sjøs.  
        
            (Foto: Foto: Berit Roald / Scanpix )

Norge skyter opp sin første nasjonale satellitt fra India i begynnelsen av mai. . Kopi av satelitten på Norsk Romsenter. Den skal bl.a. bli et viktig verktøy i kampen mot ulovlig fiske og miljøkriminalitet til sjøs.   Foto: Foto: Berit Roald / Scanpix

– Gledelig overraskelse, sier NIFRO-leder Eline Oftedal.

Regjeringen hadde lagt opp til et kutt i norsk deltakelse på 70 til 75 prosent fra 2018, men har fått tydelig beskjed fra Stortinget om å snu.

– Opposisjonen har vært løsningsorientert og kreativ for å få et vedtak i Stortinget før ESA ministermøte. Og at regjeringspartiene stiller seg bak vedtaket om å videreføre deltakelsen på dagens nivå er en gledelig overraskelse, sier Eline Oftedal, daglig leder i bransjeorganisasjonen for norsk romvirksomhet, NIFRO.

ESA har ministermøte i den sveitsiske byen Luzern 1. og 2. desember, og regjeringen hadde ikke gitt noen signaler om at de ville snu -– før i dag.

– Det er veldig gledelig, men spesielt at Stortinget har vært nødt til å instruere regjeringen i en sak som er så viktig for norske arbeidsplasser i romindustrien, sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap).

NAMMO Raufoss, Kongsberg Gruppen, IDEAS AS og Science & Technology er bare noen av de mange bedriftene i Norge som har Europa og ESA som sitt hovedmarked for komponenter og teknologi til romvirksomhet.

LES OGSÅ: - Kuttene i romfart er et feilgrep og en katastrofe 

LES OGSÅ: Stortinget ber regjeringen drippe kutt til romfart

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA-kommentaren:

En debatt på nippet til å gå bananas

Det nærmer seg politisk behandling av NTNUs store campusprosjekt. Det er nå det gjelder. Da er det fristende for aktørene å ty til retoriske virkemidler.

To nye meritterte undervisere ved NTNU

Førsteamanuensis Paula Rice og professor Arne Krokan er tildelt stats som meritterte undervisere.

Bevar ironien?

«Utbygging av Vestskråningen og ivaretakelse av grøntarealer er ikke gjensidig utelukkende. En utadrettet utbygging av Vestskråningen vil sannsynligvis føre til større bruk av den minst brukte delen av Høyskoleparken.» skriver styret ved Studentersamfundet i denne ytringen.

The big challenge: Ein festival for folk flest?

«Store og flotte ord, men handlingar talar som kjend høgare enn ord, og det å setje ein skyhøg pris på billettane gjer festivalen utilgjengeleg for mange studentar. Kven er neste generasjon som skal forsøke å løyse framtidas utfordringar viss ikkje studentane?» skriv studentleiaren i denne ytringa.