HiOA søker om å bli universitet

Et enstemmig styre ved Høgskolen i Oslo og Akershus har vedtatt å søke om universitetsstatus.
- Det er en forskjell mellom å hete universitet eller høgskole. Den handler bare ikke om kvaliteten på innholdet, sier HiOA-rektor Curt Rice. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

- Det er en forskjell mellom å hete universitet eller høgskole. Den handler bare ikke om kvaliteten på innholdet, sier HiOA-rektor Curt Rice.  Foto: Tore Oksholen

Rice har siden han i 2015 tok over rektorstolen ved landet største høgskole hatt en ambisjon om å gjøre den til et universitet. I starten av 2016 ble imidlertid søknaden utsatt grunnet nye kriterier, men nå er HiOA klare for å søke om å bli universitet.

Det ble enstemmig vedtatt i høgskolestyret tirsdag.

Håper på avgjørelse i løpet av året

- Hvorfor gjør dere dette nå?

- Nokut landet sine forskrifter på fredag, og åpner opp for å motta søknader av denne typen. Vi har utformet en søknad som styret godkjente i dag. Dette posisjonerer oss til å jobbe med ytterligere kvalitetsheving – blant annet fordi det gir oss myndighet over egen studieportefølje, sier HiOA-rektor Curt Rice til UA.

- Hva innebærer det?

- I dag har vi kun myndighet til å opprette studier på bachelornivå, og i begrenset utstrekning på masternivå. Med full myndighet får vi godkjenningsrett på samtlige tre nivåer.

- Har du mottatt signaler som gir deg tro på at det går rett vei for dere nå?

- Vel. Vi leverer søknaden til Nokut, og så blir det en prosess som tar noen måneder. De skal opprette en komite som skal nærlese søknaden, og sende ut folk som skal granske våre utdanninger og vårt tilbud i allmennhet. Om denne prosessen sluttføres i løpet av året, er jeg fornøyd.

- Tror du med andre ord at dere vil bli universitet i løpet av 2017?

- Jeg håper det kan skje 1. januar 2018. Min vurdering er at det er grunnlag for optimisme. Vi har hatt god hjelp til å lese søknaden, blant annet av NTNUs tidligere rektor, Torbjørn Digernes, forteller Rice.

- Kjennes sterkt og stort

- Det er vel rett å si at den politiske ledelsen i Kunnskapsdepartementet har uttrykt en viss skepsis?

- Det er ikke mitt inntrykk. Jeg oppfatter at KDs politiske ledelse har oppfordret oss til å bli bedre på det vi er gode på i dag, blant annet på våre profesjonsutdanninger. Jeg kjenner at de heier på oss. Så er det viktig å være klar over at det fins ingen snarveier i denne prosessen, iallfall ikke for oss.

- Sportsspørsmålet: Hva kjenner du nå som vedtaket er gjort?

- Det kjennes sterkt og stort. Jeg har jobbet med dette i det halvannet året jeg har sittet som rektor – det samme har tidligere rektorer gjort. At høgskolene i Oslo og i Akershus vedtok å slå seg sammen i sin tid, var motivert blant annet ut fra ønsket om å søke om å bli universitet.

- Har du tro på at du kan avslutte din rektorperiode som universitetsrektor?

- Jeg begynner å tro at det skal la seg gjøre nå, sier høgskolerektor Curt Rice.

Den 213 sider lange søknaden om akkreditering som universitet kan lastes ned her.

null
Curt Rice
 • Curt Rice ble tilsatt som rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) fra august 2015.
 • Rice er professor i lingvistikk og tidligere prorektor ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet (UiT)
 • Han vokste opp i Minnesota, USA, og flyttet til Tromsø i 1993.
Relaterte artikler

- Når høyskoler slåss for å bli universitet, taper profesjonsfagene

Førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania mener profesjonsfagene blir skadelidende når høyskoler kjemper om å bli universitet.

Ingen klar støtte til Curt Rice

– Det er fortsatt store ulikheter mellom universiteter og høyskoler, sier rektor Dag Rune Olsen.

HiOA utsetter søknad om å bli universitet

 HiOA-rektor Curt Rice snur og utsetter søknaden om å bli universitet til høsten.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.