Lerchendalkonferansen 2017:

«Et spørsmål om kultur»

- Sverige er vesentlig bedre enn Norge på innovasjon. Hva gjør Norge feil?
Innovasjon. Hva gjør Sverige rett, hva bør Norge gjøre? Minister Mikael Damberg summerer svaret opp slik: Bygge rett kultur. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Innovasjon. Hva gjør Sverige rett, hva bør Norge gjøre? Minister Mikael Damberg summerer svaret opp slik: Bygge rett kultur.  Foto: Tore Oksholen

UA stilte spørsmålet til nærings- og innovasjonsminister Mikael Damberg mens han hastet fra konferansesalen og ut i en ventende taxi.

- Jeg har ikke lyst til å svare direkte på det, jeg forstår at Norge er inne i en omfattende omstillingsperiode og har større utfordringer enn Sverige har. Jeg tror de to nasjonene kan lære mye av hverandre, og vi kan gjerne gjøre mer til sammen, svarte Damberg.

- For å snu på det, hva gjør Sverige som er bra?

- Vi har en unik ingeniørtradisjon i Sverige, som over tid har skapt en stor respekt for forskning, utvikling og innovasjon. I dag parer vi det med en innovasjonskraft som kommer fra nystartede virksomheter, ikke minst i den digitale sektoren. Så svaret mitt er at det er et spørsmål om kultur – hvordan vi jobber og hvordan vi ivaretar medarbeidernes oppfatninger og ideer. Det spiller også en stor rolle.

- Så hva er ditt beste råd til forskere, myndigheter og industri som forsøker å skape ny virksomhet ved innovasjon?

- Satse på hva dere er sterk på, med utgangspunkt i de samfunnsutfordringer man faktisk har. Man må forstå at næringslivet må omstille seg i stort monn, og man må ligge langt framme. Det er det Sverige gjør, og det Norge må satse sterkt på, sa Damberg før han smatt inn i taxien.

LES OGSÅ Vil gjøre Sverige til en forsøksrigg

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo nå ser på hvordan de skal tilpasse ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.

Foreslår å fjerne musikk, kunst og medievitenskap fra KAM-senteret for å bevare trehusene

Institutt for arkitektur og teknologi åpner for å splitte opp KAM for at de skal få nok plass i Høgskolebakken.