Strid rundt Kreativt Norge-kontoret:

- Tynn begrunnelse for å legge Kreativt Norge til Trondheim

Tynt begrunnet, en skinnprosess og patriotisk distriktspolitikk. Kulturminister Linda Hofstad Helleland får så ørene flagrer for å legge Kreativt Norges nye kontor til Trondheim.
Tett på. Nærheten til NTNU og teknologimiljøet var avgjørende for regjeringens beslutning om å legge Kreativt Norges nye kontor til Trondheim. Her er kulturminister Linda Hofstad Helleland fotografert under et tidligere besøk på NTNU. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Tett på. Nærheten til NTNU og teknologimiljøet var avgjørende for regjeringens beslutning om å legge Kreativt Norges nye kontor til Trondheim. Her er kulturminister Linda Hofstad Helleland fotografert under et tidligere besøk på NTNU. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Stikk i strid med faglige anbefalinger og til manges store overraskelse ble det mandag klart at kontoret skal bygges opp i Trondheim, nærmeste nabo til kulturministerens hjemkommune Klæbu. Nærheten til NTNU og teknologimiljøet var avgjørende, ifølge Helleland, men kulturaktører mener begrunnelsen er for tynn og at det hele har vært en skinnprosess.

Det er bevilget 17,5 millioner kroner til oppbyggingen, sju årsverk flyttes til Trondheim. Disse skal forvalte 300 millioner kroner under ordningene Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde. 

Sjokk og vantro i vest

Mandag ble det feiret stort med kake og taler i Trondheim. Skuffelsen og overraskelsen var tilsvarende stor, spesielt i Bergen og Stavanger, som var Kulturrådets egne favoritter til å sette fart i kulturell og kreativ næring. Lenge var disse to de eneste byene som konkurrerte, men rett før jul inviterte kulturminister Linda Hofstad Helleland inn ytterligere fem byer.

Alle syv konkurrentene måtte på audition, en forestilling  Stavangers kulturstyreleder Annamaria Gutierrez beskriver som direkte latterlig:

- Etter at Kulturrådet brukte dei første fem timane på foredrag, fekk kvar by åtte minuttar på å presentera seg sjølv, sier hun til Stavanger Aftenblad. (betalingsmur)

Avviser hilsen hjem

Helleland beskyldes for å ha sendt en hilsen hjem, noe hun avviste på det sterkeste i NRKs Kulturnytt tirsdag morgen.

- Nei, dette er ikke en hilsen hjem, sa Helleland, som understreket at NTNU og Trondheims teknologimiljø ble avgjørende for at kontoret flyttes til Trondheim.

Hun argumenterer blant annet med at digitalisering må til for at norsk kunst og kulturproduksjon skal nå ut i internasjonale markeder.

- Vi ligger langt framme kreativt, men når ikke i like stor grad ut til store publikum internasjonalt, sa Helleland, som deretter ble konfrontert med at Bergen vel er den byen i Norge som står for den største digitale musikkeksporten.

Byen har blant annet fostret Kygo, i dag en av verdens største innen elektronisk dansemusikk og en av de største norske musikkeksportørene noensinne.

- Ja det er riktig. Den jobben gjøres videre. Selv om kontoret lokaliseres ett sted, skal det løfte hele landet, sa Helleland til Kulturnytt.

Kulturministeren løftet også fram NTNU-rektor Gunnar Bovims uttalelser om økt samarbeid på tvers av bransjer. Bovim uttalte i en pressemelding at  ”Det å utvikle verdikjedene i framtidas kreative næringer er et kunnskaps- og teknologiintensivt arbeid. NTNU har sterke fagmiljøer over et bredt spekter som kan bidra til Kulturrådets nye satsingsområde”.

Bedre start i Bergen

Kulturbyråd i Bergen, Julie andersland (V) er skuffet over at kontoret ikke gikk til Vestlandet, og at Kulturrådets egne anbefalinger tilsa det.

- Vi vet at miljøene i Bergen har den riktige kombinasjonen av kulturfaglig kompetanse og lang erfaring med å ha flere bein å stå på enn bare statlig støtte. Om det er distriktspolitikk mer enn kulturpolitikk som ligger til grunn for denne beslutningen skal jeg ikke si, men jeg tror kontoret ville fått en enklere start i Bergen, sier Andersland til Bergensavisen.

Kommentator Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende skriver at statsråden burde kunne innrømme at avgjørelsen først og fremst handler om patriotisk distriktspolitikk, og ikke hva som er best for norsk kultureksport og kultur­politikk.

- Andre forklaringer blir litt kleine å høre på. For Helleland har ingen helstøpt begrunnelse for å velge Trondheim foran Bergen eller Stavanger, skriver han.

Mangler sterke, faglige grunner

Bjerkestrand har ikke et skeivt ord å si om NTNU eller Trondheim, men han viser til at Bergen regnes som landets mest fremoverlente kulturby, spesielt på musikk-, film- og kunstfronten.

- Hva tenker Helleland konkret at NTNU skal bidra med? spør Bjerkestrand.

Også han påpeker at Kulturrådet selv ønsket seg noe helt annet, og at Helleland bør ha sterke faglige grunner for å ignorere en så sterk anbefaling.

- Slike grunner er kulturministeren foreløpig ikke i stand til å gi. Det bekrefter mistanken om at dette er en ren distriktspolitisk avgjørelse, skriver BTs kommentator.

Han peker på at en rekke kulturaktører nå ser de "at hele spillet om Kreativt Norge har vært en skinnprosess, der objektive kriterier kanskje ikke har vært det viktigste".

Teknologi og kunst er ikke to sider av samme sak

På nyhetsplass siterer BT daglig leder i Kultur Vest, Kristin Øygarden, som syntes det er merkelig at valget landet på Trondheim.

- Det henvises til NTNU. Med hederlige unntak, er teknologi og kunst to ulike ting, ikke to sider av samme sak, slik man kan få inntrykk av når man hører ministerens tale, sier sier hun til avisen

Mandag var det kakefest på Work-Work midt i Trondheim sentrum. Her deltok ordførere, kulturbyråkrater i fylkeskommunen, nesten hele rådmannsgruppa i kommunen og flere representanter fra trøndersk kulturliv, som Kosmorama, Trondheim Calling og ikke minst det unge kreative teknologimiljøet rundt Work-Work og Digs.

Fylkeskommunens nettsider beskriver også at Bergen og Stavanger er de største favorittene, ”men etter en auditionlignende seanse i Oslo før jul, kom Trondheim stormende på oppløpssida, og kapret prestisjekontoret”.  

- Dette er en gledens dag for ikke bare trøndersk kulturliv, men også for resten av landet. Nå skal vi vise hva vi kan gjøre for å løfte kulturnæringen i hele Norge, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik og trondheimsordfører Rita Ottervik. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»