Nytt lovforslag vil hjelpe midlertidig ansatte:

- Å være midlertidig påvirker det en gjør i mange sammenhenger

Nesten én av fem forskere og forelesere i Norge er midlertidig ansatte. Tallet er altfor høyt, mener kommunal- og moderniseringsministeren. - Jeg har alltid i bakhodet at jeg ikke vet om jeg har inntekt fra høsten av, sier Egil Grøndal Krystad.
Etter tre år som foreleser for studentene som tar forkurset i matematikk håper Egil Grøndal Krystad nå på å endelig få fast jobb.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Etter tre år som foreleser for studentene som tar forkurset i matematikk håper Egil Grøndal Krystad nå på å endelig få fast jobb. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

– Håpet, ambisjonen og målet er å få tilbud om en fast stilling her. Jeg ønsker den tryggheten en fast ansettelse gir, og jeg har også funnet meg godt til rette på arbeidsplassen, sier Egil Grøndal Krystad, universitetslektor ved Institutt for allmennfag ved NTNU.

Midlertidig universitetslektor bør en kanskje legge til. I juli går kontrakten ut, og hva som skjer da vet han ikke. Det gjelder også mange andre ansatte innen akademia. Ifølge tall fra Statens database for høyere utdanning for 2016 var hele 19 prosent av landets forskere og forelesere midlertidig ansatte.

– Det har vært for høy andel midlertidig ansatte i staten, særlig i universitets- og høyskolesektoren. Derfor strammer vi nå inn adgangen til midlertidige ansettelser i staten, skriver kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding i forbindelse med at han onsdag la frem en ny lov om ansatte i staten.

LES OGSÅ: Etterlyste forpliktende vedtak for å få ned bruken av midlertidig ansatte

Les ytringen «De «midlertidig faste» - hva betyr fast ansettelse ved NTNU?»

Påvirker alt

– Å ikke vite påvirker måten en ter seg på i mange sammenhenger. For eksempel når det gjelder «utskeielser» med familien har jeg alltid i bakhodet at jeg ikke vet om jeg har inntekt fra høsten av. Dermed blir det lett til at ferieplaner avfeies, fortsetter Krystad.

Regjeringens nye lovforslag, Statsansatteloven, skal erstatte den gamle Tjenestemannsloven. Blant annet ønsker de å senke grensen for hvor lenge en person kan gå som midlertidig før personen skal anses som fast ansatt fra fire til tre år.

Fra femte etasje i NTNU sine lokaler på Kalvskinnet har Krystad utsikt til både Nidelva og Byåsen, og han trives med jobben som foreleser. Han påpeker at midlertidigheten også har vært en døråpner for ham.

– Jeg fikk tilbud om et årsvikariat her i august 2014. Da hadde jeg bare to måneder igjen av doktorgradsstipendet, og visste at jeg uansett kom til å trenge et halvår i tillegg for å fullføre. Denne muligheten som vikar framstod som en fin måte å få testet undervisning som yrke.

LES OGSÅ: Fagforeningene ville ikke slippe jubelen løs foreløpig

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Tre år i sommer - nesten

Ett årsvikariat ble til to, som ble til tre. Doktorgraden jobber han med når han finner tid på siden. Med tre år som midlertidig ansatt er det i utgangspunktet bare ett år som mangler før han har krav på fast ansettelse ifølge loven. Blir det nye lovforslaget vedtatt mangler han bare en måned med arbeid når denne kontrakten går ut. Med mindre en teller med de fire årene han gikk som midlertidig ansatt gjennom doktorgradsstipendiatet. I så fall er han mange år på overtid allerede.

– Og så er det spørsmål om hva som skal telle og ikke oppi det hele. Fagforeningen er i samtaler med universitetet om dette. Hvordan skal de telle det jeg gjorde som ansatt på Hist før fusjonen? Og skal NTNU sine regler fra før fusjonen også gjelde oss som ble innfusjonert? spør Krystad og legger til:

– Det hele er veldig uforutsigbart, og jeg sitter med et inntrykk av at universiteter og høyskoler bruker midlertidig ansatte i stor grad. Når det er sagt har jeg også et inntrykk av at for eksempel NTNU prøver å bli bedre på dette.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.