Universiteter sjokkert over Ungarn

Den europeiske universitetsorganisasjonen EUA er dypt bekymret over det som skjer i Ungarn. EUA offentliggjorde sin protest i Bergen torsdag.
Torbjørn Røe Isaksen og Dag Rune Olsen, sammen med president i EUA, Rolf Tarrach, er sjokkerte over den siste tids tendenser til knebling av den akademiske friheten i Ungarn.
(Foto: Tor H. Monsen)

Torbjørn Røe Isaksen og Dag Rune Olsen, sammen med president i EUA, Rolf Tarrach, er sjokkerte over den siste tids tendenser til knebling av den akademiske friheten i Ungarn. Foto: Tor H. Monsen

Medlemmer i organisasjonen European University Association (EUA) møttes i Bergen torsdag.

Under åpningen av den årlige konferansen for medlemmene i EUA ble protesten mot utviklingen i Ungarn lagt fram, skriver På Høyden.

Lovendring oppfattes som angrep på akademisk frihet

Her uttrykker medlemmene uro over den siste tids hendelser: Parlamentet i Budapest har nylig vedtatt en lov som legger tunge restriksjoner på utenlandske universiteter. Lovendingen oppfattes som et angrep på den akademiske friheten.

I protesten står det at «EUA members - gathered at the University of Bergen, on the occation of the General Assemply and Annual Conference on Áutonomy and Freedom: The Future Sutainablility of Universities´- express their deep concern and shock at the adoptation yesterday, 4 April, of legislation intended to shut down the Central European University, one of the long-standing members. The bill was passed in spite of CEU´s long record in successfully educating generations of students, promoting critical thinking and advancing research in Hungary.»

Proteststorm

Den nye, ungarske loven er særlig rettet mot Central European University (CEU), som risikerer å bli kastet ut av landet.

Ifølge CEUs egen nettside, har allerede mer enn 1000 forskere, inkludert to Nobelprisvinnere, undertegnet et opprop med oppfordring til ungarske politiske myndigheter om å reversere lovendringen.

CEU ble opprettet i kjølvannet av den kalde krigen av milliardær og filantropist George Soros. Den er et engelskspråklig universitet som er regnet som et av de beste i Europa. Institusjonen har 1500 studenter fra 100 land, og omlag 300 forskere. Universitetet regnes for å være spesielt sterkt innenfor humaniora og samfunnsvitenskap.

Rektorer sendte bekymringsbrev

Torsdag åpnet konferansen Autonomy and Freedom: The Future Sutainablility of Universities i aulaen ved Universitetet i Bergen. Konferansen ble åpnet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

UiB-rektor Dag Rune Olsen sier til På Høyden at han forventer at EUA tar saken opp med den europeiske ministeren for forskning og høyere utdanning.

Olsen og rektorkollegaer i Norge har også sendt et åpent brev til statsminister Erna Solberg, hvor de uttrykker stor bekymring for den akademiske friheten i land som Ungarn og i Tyrkia. 

Fakta:

European University Association (EUA)

Organisasjonen representerer mer enn 800 universiteter i 47 land.

EUA2017 Annual Conference

The Central European University

1440 studenter, hvorav 335 fra Ungarn, resten fra 107 ulike land.

Presenterer seg som en forkjemper for ytringsfriheten, med linker til universiteter i Russland, Kirgisistan, Georgia og Kasakhstan.

Universitetet selv beskriver at det er grunnlagt for for å «gjenopplive intellektuell frihet i de deler av Europa som har vært tynget ned av kommunisme og fascisme.»

Grunnlegger er ungarskfødte George Soros, som fremdeles delvis finansierer universitetet.

Kilde: På Høyden

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»