Universitets- og høgskolerådet vil ikke ha forbud mot ansiktsdekkende plagg

UHR er på kollisjonskurs med regjeringen i dette spørsmålet.
Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet, understreker Vidar L.Haanes, styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Organisasjonen er kritisk til å innføre et generelt forbud.
(Foto: Tore Oksholen)

Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet, understreker Vidar L.Haanes, styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Organisasjonen er kritisk til å innføre et generelt forbud. Foto: Tore Oksholen

– UHR mener at utdanning er et av de viktigste tiltakene for å oppnå integrasjon og tillit i det norske samfunnet og er kritisk til forslaget om å innføre et generelt forbud, uten at det foreligger kunnskap om konsekvensene av et slikt forbud, sier styreleder Vidar L. Haanes i en pressemelding fra Universitets- og høgskolerådet. Det er Uniforum som omtaler saken.

Han viser til at UHR mener regjeringens alternative forslag, som har stor likhet med dagens praksis, fungerer tilfredsstillende. – Det er fagmiljøene som må vurdere om ansiktsdekkende plagg er til hinder for at studenten kan gjennomføre den enkelte utdanningen. Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet og institusjonene må gi tidlig og tydelig informasjon om dette både til studenter og ansatte, sier Vidar L. Haanes.

LES OGSÅ: En marginal gruppe fratas retten til høyere utdanning

LES OGSÅ: Regjeringen vil forby ansiktsdekkende plagg

Lik rett til utdanning gjelder for alle

Universitets- og høgskolerådet er dermed på linje med Norsk studentorganisasjon. Allerede på mandag gikk de ut og tok klar avstand fra forslaget om å forby ansiktsdekkende plagg i alle barnehager, skoler, høgskoler og universiteter. Det understreket leder Marianne K. Andenæs.

– Lik rett til utdanning skal gjelde for alle, også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker, sa Marianne K. Andenæs.

Ikke grunnlag til å forby det

– Dersom et enkelt klesplagg ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning, er det heller ikke grunnlag til å forby det. Det må ligge en faglig vurdering til grunn dersom vi skal hindre enkeltpersoner fra å kle seg som de selv ønsker ved høyere utdanningsinstitusjoner, sa Marianne K. Andenæs, rett etter at regjeringen hadde presentert forslaget om å innføre et forbud mot ansiktsdekkende plagg i barnehager, skole, høgskoler og universiteter. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.