- Det er ingen her som disser kunnskap

Humørfylt og springende debatt da fire partitopper diskuterte forskning og utdanning med øl på bordet og glade studenter i Studentersamfundets storsal.
Studentnach med alvor og humor: Fra venstre Trine Skei Grande, Ola Borten Moe Marianne Marthinsen og Sivert Bjørnstad
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Studentnach med alvor og humor: Fra venstre Trine Skei Grande, Ola Borten Moe Marianne Marthinsen og Sivert Bjørnstad Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det var to fornøyde studentledere som sto og så smilende ut over en nokså fullsatt Storsal i Samfundet torsdag kveld. – Helt rått, sa NSO-leder Mats Beldo, før han ga mikrofonen over til Studenttingets leder Marte Øien, som også uttrykte stor glede over den massive oppslutningen.

Stinn brakke. Superfornøyde studentledere Marte Øien og Mats Beldo
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Stinn brakke. Superfornøyde studentledere Marte Øien og Mats Beldo Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

Tiltaket «#Studentnach» er arrangert av Norsk Studentorganisasjon (NSO), Studenttinget NTNU og Studentersamfundet i fellesskap.

- Vi gleder oss til å se politikerne i aksjon, og til å skape engasjement rundt forskning og utdanning. Dette er noe vi trenger videre inn i valgkampen, sa Øien før debatten.

Arrangementet har gått i Bergen og Tromsø, mens Oslo  står for tur 7. september.

LES OGSÅ:  - Ikke la andre ta valget for deg

LES OGSÅ:  Vi er studentenes spydspiss

- Et meget tidlig tidspunkt for et nachspiel, kommenterte debattleder Harry Tiller fra Adressa, før han noen minutter over 21 introduserte politikerpanelet for kvelden: Marianne Martinsen (Ap), Sivert Bjørnstad (Frp), Ola Borten Moe (Sp) og Trine Skei Grande (V).

- Dette er antakelig det største politiske møtet arrangert i Trøndelag under denne valgkampen, kommenterte Tiller.

- Det behøves, antydet han, og viste til en fersk undersøkelse som forteller 56 prosent av studentene vet ikke hvilket parti som har den beste politikken på utdanningsfeltet.

Bruste av irritasjon

Første spørsmål: Hvorfor har skole- og utdanningspolitikk vært så fraværende i valgkampen?

- Fordi vi er ganske enige? Undret Borten Moe. - Dette er vel ikke det området hvor partiene er veldig uenige. Men nå ser jeg at Trine rister kraftig på hodet.

- Alle er kjempemye for studenter, fulgte Martinsen opp. – Du må studere programmene nærmere før du ser at det er faktiske forskjeller partiene imellom.

- Grande: - Jeg kjenner det bruste av irritasjon i meg da din partileder nylig  sa at det er for mye jåleri i akademia,  og at lærerne ikke behøver femårig utdanning. Da disser han kunnskap! Om du ser deg om i verden ser du at nasjoner som gjør det går skikkelig på trynet.

- Kjernen til Trines argumentasjon viser at Norge er på vei inn i det postfaktuelle samfunnet, kontret Borten Moe.

- Det er ingen som disser kunnskap, som sier at kompetanse ikke betyr noe. Kunnskap er viktig. Det er derfor mange samfunnsinstitusjoner holder seg med egne forskningsinstanser. Men at alle på død og liv skal ha mastergrad, er jeg uenig.

- Aller er kjempemye for studentene, kommenterte Marianne Martinsen syrlig.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Aller er kjempemye for studentene, kommenterte Marianne Martinsen syrlig. Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Jeg deler noe av Trines uro, sa Martinsen. – Det fins statsråder her til lands som er godt inne i det postfaktuelle samfunnet. Jeg opplever selv at når jeg argumenterer for at visse typer skatt ikke er til skade for deler av nøringslivet, får jeg høre at «der kommer Martinsen dragende med statistikken sin igjen», som om kunnskap er et problem.

Storsalen - «FrPs høyborg»

Debattleder utfordret Skei Grande på hva har denne regjeringa for å løfte forskning og høyere utdanning.

- Regjering og regjering, svarte Venstrelederen. – Jeg vil vel si at noen utenfor regjeringa har bidratt en del her. For eksempel i å styrke studiestøtten. Vi vil ha opp på 1,5 ganger folketrygden. For å kommentere den pågående fattigdomsdiskusjonen: Vi var i ferd med å lene oss tilbake og tro på forestillingen om «de rike studentene» som kan kjøpe egen bolig og alt. Men det fins ganske mange studenter der ute som lever på marginal. At vi nå fikk gjennom 11 måneders studiestøtte er et bidrag til å gjøre noe med dette

- At vi nå sitter i FrPs høyborg, innledet en ironisk Bjørnstad til spontan latter fra salen - er en fin anledning til å kommentere at nå, som vi har sittet fire år i regjering, fikk vi endelig gjennom dette løftet for studentene.

Går alt meget bedre innen høyere utdanning, ville Tiller vite.

- Det er jo ikke gitt at alt blir større og bedre fordi man lager en mastodont, svarte Borten Moe, med henvisning til at NTNU er blitt landets største universitet. - Bovim snakker om å trekke ut synergieffekter av de fusjonerte institusjonene. Jeg har stor respekt for ham, men igjen – det er ikke sikkert alt blir bedre av å vokse.

- 23 000 studenter står uten tilbud. Det er helt utrolig. Én av fem studenter sliter psykisk. Det er meget høye tall, kommenterte Martinsen.

Så ble det et spørsmål om bevilgninger til campusutvikling. Skei Grande og Borten Moe uttrykte en viss uenighet i hvorvidt man bør bevilge utbyggingen på overordnet plan, noe Venstrelederen var for, hvor Borten Moe advarte mot å «fravike kontantprinsippet i investeringsbeslutninger». På dette punktet dabbet salens engasjement av en smule.

"Folk vil alltid sende brev". Særlig.

Partiene er enige om at universitet og arbeidsliv og næringsutvikling må koples tettere sammen. Men hvordan?

Skei Grande viste til Venstres forslag om å opprette en katapult-ordning, som partiet mener kan skape opp til 10 000 arbeidsplasser. Martinsen snakket om digitaliseringen av Norge. Borten Moe snakket om næringsstruktur og behovet for flere virksomheter under de store motorene som Statoil og Hydro. Bjørnstad viste til havbruk og muliggjørende teknologier.

- Men jeg er ikke sikker på om det er politikerne som skal peke ut hvor de nye arbeidsplassene vil eller bør komme, kommenterte FrP-politikeren.

Viktig er det at man ikke sprer resursene.

- Vi har tre greskmiljøer i Norge. Kanskje det holder med ett, sa Bjørnstad.

Skei Grande viste til at ingen kan vite hvor arbeidsplassene kommer i framtida.

- Moren min mente jeg burde utdanne meg til en jobb på postkontor. Folk kommer alltid til å sende brev, sa hun… Så foreldre er dårlige på å vite hvilke utdanninger barna bør velge.

Men én ting er sikkert, mente Borten Moe:

- Vi kan ikke bare ha oljeingeniører, vi trenger også snekkere og betongarbeidere.

Martinsen: - Uansett hvilken utdanning du tar, er det sikkert at du ikke tar én utdanning for livet. Så synes jeg den tanken om at man alltid skal forfølge egne drømmer, kan være litt skummel. Man skal også skjele til hva vi har bruk for.

Partienes drikkeleker

Så kom kveldens essensielle spørsmål fra salen: Har politikerne en drikkelek som passer partiprogrammene deres?

- Jeg er liberaler så jeg mener folk skal få gjøre som de vil. Leker smaker av tvang og jeg mener folk skal få være i fred, også på fest, svarte Bjørnstad.

- Vi i Senterpartiet har meldt oss inn i lokalølforeningen. Der skjer det mye, sa Borten Moe.

- Vi er ukompliserte folk, her går det i industriøl. I Arbeiderpartiet må alle drikke på likt så klart, sa Martinsen.

Studentnach Trine Skei Grande Ola Borten Moe Marianne Marthinsen Sivert Bjørnstad
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Studentnach Trine Skei Grande Ola Borten Moe Marianne Marthinsen Sivert Bjørnstad Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

- I Ap skal alle med, men i FrP skal alt ned? undret debattleder Tiller.

- Jada, og så skal alt opp igjen, svarte Bjørnstad.

- Jeg tror vi stopper der.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.