Skolevalg motiverer de unge til å stemme

Nå er skolevalgene i gang, og forsker slår fast: Ja, de har noe for seg.
Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg over hele landet. Nesten 200 000 elever kan delta. (Illustrasjonsbilde)
(Foto: Bergens Tidende/Scanpix)

Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg over hele landet. Nesten 200 000 elever kan delta. (Illustrasjonsbilde) Foto: Bergens Tidende/Scanpix

Mandag og tirsdag arrangeres det skolevalg ved 385 skoler, der nesten 200 000 elever kan avgi sine stemmer etter å ha hørt politikerne argumentere for hvorfor deres parti er best.

Dagens Næringsliv har intervjuet Julie Ane Ødegaard Borge som i fjor tok en doktorgrad om skolevalg ved Universitetet i Bergen. Der så hun på hvilken rolle skolevalget spiller i å motivere unge til å delta i valg og politikken. Konklusjonen hennes er at skolevalgene definitivt har en positiv effekt:

- Førstegangsvelgere i 2. og 3. klasse på videregående som stemte ved skolevalget i 2013, hadde økte stemmevilje ved stortingsvalget ei uke senere, sier hun til avisa.

Borge forteller at resultatene fra skolevalget sier noe om hovedtendensene i befolkningen for øvrig, men at de unge klumper seg sammen i to bolker: rødt eller blått.

- Piratpartiet har dessuten hatt en god oppslutning i skolevalgene og MDG har hatt økende oppslutning, sier Jule Ane Ødegaard Borge til Dagens Næringsliv.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.