Studenttinget vil ikke ha nikabforbud

Et enstemmig studentorgan stilte seg torsdag kveld bak NTNU og Norsk studentorganisasjon. – Jeg kjenner at jeg blir frustrert over at noen tenker at det er greit å komme med et slikt forbud, uttalte studenttingsmedlem Marion Amalie Teigseth.
Et samlet Studentting ved NTNU vedtok torsdag kveld at de ikke stiller seg bak et nasjonalt forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning. Bildet er tatt noe tidligere i voteringsrunden. 
        
            (Foto: Inga Rygg)

Et samlet Studentting ved NTNU vedtok torsdag kveld at de ikke stiller seg bak et nasjonalt forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning. Bildet er tatt noe tidligere i voteringsrunden.  Foto: Inga Rygg

Debatten har rast siden kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i fjor høst startet arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universitet. 20. november er det frist for innspill på lovforslaget som er ute på høring.

Torsdag kveld var saken oppe til vedtak i Studenttinget ved NTNU. Arbeidsutvalget (AU) hadde på forhånd innstilt på at man ikke ønsket et forbud mot heldekkende plagg i høyere utdanning.

– Jeg kjenner at jeg blir frustrert over at noen tenker at det er greit å komme med et slikt forbud. Det finnes mange måter å løse for eksempel sikkerhetssituasjoner på. Det har man gjort i Forsvaret, det må det gå an å gjøre i andre situasjoner også, sa studenttingsmedlem Marion Amalie Teigseth.

LES OGSÅ:  Senterpartiets Kjersti Toppe støtter Nikab-forbud

LES OGSÅ: Et liberalt samfunn må godta nikab

– Religionsfrihet er viktigst

Hun fikk lite motbør fra resten av Studenttinget, men Fredrik Oterhals sa seg under diskusjonen enig med Røe Isaksen.

– NTNU er en institusjon som skal utveksle kunnskap mellom folk, og det er i stor grad en kommunikasjonsøvelse. Heldekkende ansiktsplagg reduserer muligheten for kommunikasjon. Derfor er jeg for et nasjonalt forslag om forbud mot heldekkende ansiktsplagg, sa han.

Falk Øveraas sa seg enig i at det finnes mange grunner til å støtte et nasjonalt forbud. Likevel støttet han AUs innstilling.

– Det viktigste for meg er religionsfrihet.

LES OGSÅ: NTNU ønsker ikke forbud mot nikab

LES OGSÅ: Universitets- og høgskolerådet vil ikke ha forbud mot ansiktsdekkende plagg

Et ikke-eksisterende problem

De siste dagers debatt i Universitetsavisa ble også gjenstand for diskusjon, og det ble uttrykt et ønske om å inkludere retningslinjer for hvordan ansatte ved NTNU skal møte problemstillingen. Medlem Joakim Solheim uttalte at man så ut til å skulle fikse et problem som ikke eksisterer.

– Hvor ofte er det du går rundt på campus og møter noen i nikab? Det er et forbud som blir meningsløst fordi det er et problem som ikke eksisterer. Det er en diskusjon som er verdt å ta, men et forbud blir ekstremt, sa han.

Solheim fikk støtte fra Stig-Martin Lisvåg, som mente forbudet marginaliserer en svært liten gruppe.

– Det som ofte blir glemt er at det er ytterst få dette gjelder. Du har også dette med frykt for det ukjente. Utdanning er et av de beste tiltakene for å oppnå integrasjon og tillit i det norske samfunnet. Å møte folk med en annen bakgrunn enn deg selv er viktig, sa han.

Studenttingets vedtak ble som følger:

Studenttinget mener at:

* Et generelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning må ikke innføres.

* Et eventuelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg eller andre personlige symboler på emner eller studieprogram må ha en sterk faglig begrunnelse.

* Eventuelle lokale forbud skal informeres tydelig om i god tid før opptak og studiestart.

* Et slikt forbud vil undergrave universitetet sin rolle som utdanningsinstitusjon, og sted for å akademisk prøve et mangfold av meninger opp mot hverandre

* NTNU skal romme et likestilt mangfold av meninger, seksuell orientering, tro og funksjon, og legge til rette for at alle studentgrupper kan gjennomføre sin utdanning


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA mener:

Dekantilsettinger: Utvalget av kandidater er for skrint

Prosessen med å ansette prorektorer er avsluttet. Snart skjer tilsetting av NTNUs dekaner. Sikrer dagens ordning at man får et godt nok utvalg av kandidater? Tja.

Gjesteskribenten:

Jeg valgte å si nei til cellegift

Mitt såkalte valg var jo ikke noe som ble gitt meg. Det oppsto fordi jeg stilte spørsmål.

- Hvorfor er det viktig å diskutere medvirkning?

- Debatten om medvirkning kommer aldri opp ved utenlandske universiteter. Hvorfor er den så viktig i Norge? spurte eksternt styremedlem Maria Strømme.

PST: Kina og Russland spionerer på norsk oljeteknologi

PST mener russiske, kinesiske og andre lands etterretningsorganisasjoner henter informasjon om den Norske oljesektoren.