NTNU for flyktninger:

Nå kan flere komme seg videre i helsefagmiljøene

Hospitering, praksisplasser, kurs, seminarer og videreutdanning. Mange flyktninger har fått nye muligheter i NTNUs helsefagmiljøer, og snart kommer en gruppe med 10 nye.
Formidler. - Vi er nøye med å formidle at dette ikke handler om å gi folk praksisplasser som skal gi jobb. Det handler om å bli kjent med det norske systemet, mulighet til å oppleve et relevant miljø, og møte andre med lignende interesser og fagbakgrunn, sier Surur Taso og Miriam K. Gustafsson. (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Formidler. - Vi er nøye med å formidle at dette ikke handler om å gi folk praksisplasser som skal gi jobb. Det handler om å bli kjent med det norske systemet, mulighet til å oppleve et relevant miljø, og møte andre med lignende interesser og fagbakgrunn, sier Surur Taso og Miriam K. Gustafsson. Foto: Sølvi W. Normannsen

Det akademiske gjestenettverket (AGN) ved NTNU ble startet høsten 2015. Flere institutter deltar, og Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie har vært særlig aktive. Kontorsjef Surur Taso og lege og stipendiat Miriam K. Gustafsson har vært blant ildsjelene fra starten. De er aktive i arbeidsgruppen som i alt har bistått 24 flyktninger med helsefaglig bakgrunn med hospitering, praksisplasser, kurs, deltakelse på seminarer eller videreutdanning.

LES MER: Samfunnsmedisinere tar grep for å hjelpe flyktninger
LES OGSÅ: Surur Taso var selv flyktning. Nå hjelper hun nye flyktninger

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Lette opp muligheter

Senhøsten 2015 fikk de en oversikt fra kommunens Kvalifiseringssenter for innvandrere (INN), som da hadde 70 deltakere med høyere utdanning. Det gjaldt å knytte nye kontakter og se løsninger for disse så raskt som mulig, for nye flyktninger var ventet i stort antall. Arbeidsgruppen kalte inn samtlige av flyktningene som hadde helsefagbakgrunn til møter og intervjuer.

- På bakgrunn av det så vi etter hvilke muligheter som fantes for dem i NTNU-systemet, forteller Taso.

Fant tilbud til alle

I den første gruppen på 13 fant de et tilbud til alle. En student var ferdig med tre år på legestudiet. Han ble rådet til å ta diverse fag relevante for opptak til medisin for å komme seg videre og få fullført legestudiet. En annen manglet bare noe praksis på å bli ferdig utdannet lege, og er hjulpet med det. Andre fikk tilbud om kurs, blant annet i etikk og forskning, og mange har deltatt på arrangementer i regi av instituttet.

En biolog og en bioingeniør har fått hospitere på laboratoriet ved Kavlinstituttet, en tannlege har fått hospitere ved Tannhelsekompetansesenter Midt-Norge. Andre fikk tilbud om å være med i masteremnet Eksperter i Team.

LES OGSÅ: Slik vil NTNU hjelpe flyktningene

Møtt med velvilje overalt

- Uansett hvor vi har henvendt oss i NTNU-systemet og på St. Olavs Hospital har vi opplevd en enorm velvilje – fra ledelsen på toppen og nedover i alle ledd. Det har vært helt fantastisk å jobbe med dette, sier Surur Taso og Miriam K. Gustafsson.

De to siste gruppene de tok i mot fra kommunen i 2016, hadde henholdsvis 7 og 4 deltakere. Gruppen med helsefagbakgrunn var blitt atskillig mindre, mens gruppen av ingeniører hadde vokst. Fra nyttår håper NTNU å sette i gang den første klassen som får ta ettårig kompletterende ingeniørutdanning.

Ved Institutt for samfunnsmedisin innså arbeidsgruppen etter hvert at de ikke hadde kapasitet til å koordinere alle tiltak og tilbud. Det ble rett og slett for mye, i forhold til alle andre oppgaver.

LES MER: Hun forsker på hvordan NTNU tar i mot flyktninger 

LES MER: Norskkurset er lagt ned, men flyktningene får et nytt tilbud
LES MER: NTNU kan gjøre mye mer for flyktningene

Ny gruppe på 10 personer

- Vi ba kommunen overta den administrative biten, og gikk over til rollen som døråpner og å vise hvilke muligheter som kan finnes ved NTNU, forklarer Taso.

I hele 2017 har det vært stille, men nylig tok kommunen kontakt og ba om bistand for den fjerde gruppen. Snart håper de å kunne ta i mot 10 nye personer med helsefagbakgrunn.

- Vi er nøye med å formidle at dette ikke handler om å gi folk praksisplasser som skal gi jobb. Det handler om å bli kjent med det norske systemet, mulighet til å oppleve et relevant miljø, og møte andre med lignende interesser og fagbakgrunn, sier Gustafsson.

Hun legger til:

- Motivasjon til å lære språk og få innsikt i norsk helsekultur er også viktige grunner. Vi vil oppmuntre folk til å holde fast ved fagene sine, videreutvikle kompetansen sin, knytte nettverk og se hvordan det norske systemet fungerer.

LES OGSÅ: Lager eget senter for entreprenører i Kenyas største flyktningleir

Givende å jobbe med

Hun sier at også for henne personlig, har det vært en utrolig givende reise å få jobbe med dette.

- Noe av det som har berørt meg mest, var en som reiste seg i en samling vi hadde en gang. Han ga uttrykk for at han var så takknemlig for at han for en gangs skyld ble sett på som et individ, og ikke som en gruppe. Jeg håper vi kan fortsette dette arbeidet, sier hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Noe av det som har berørt meg mest, var en som reiste seg i en samling vi hadde en gang. Han ga uttrykk for at han var så takknemlig for at han for en gangs skyld ble sett på som et individ, og ikke som en gruppe.

Miriam K. Gustafsson
NTNU for flyktninger:
(Foto: Jonas Ekströmer/TT /NTB Scanpix)

Foto: Jonas Ekströmer/TT /NTB Scanpix

 • Sterkt berørt av flyktningkrisen høsten 2015 glødet både ledelse, fagmiljø, enkeltansatte og studenter i akademia for å hjelpe mennesker på flukt.
 • Universitetene i Oslo og Bergen, samt Høgskolen i Oslo og Akershus, gikk sammen om en akademisk dugnad for flyktninger.
 • NTNU lanserte «NTNU for flyktninger» med akademisk bakgrunn. Dette skjedde delvis i samarbeid med Trondheim kommune, som bosatte 740 flyktninger og familiegjenforente i 2016.
 • På siden ”NTNU for flyktninger” listes flere innsatsområder:
 • *Norskkurs for flyktninger med akademisk bakgrunn
 • *Videreutdanning i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus
 • *Academic Guest Network, som tilbyr gjestestatus for flyktninger med akademisk bakgrunn i et fagmiljø ved NTNU. AGN ble etablert av en gruppe ildsjeler ved Institutt for samfunnsmedisin høsten 2015.
 • *Forskning og innovasjon i samarbeid med Flyktninghjelpen
 • *Studenttiltak i form av samarbeid med Eksperter i Team og studentorganisasjonen Start NTNU.  
 • *Gratis språkkurs online med instruksjon på engelsk polsk og spansk. En  arabisk versjon er klar i høst.
 • UA har i en serie artikler undersøkt status på flere av disse innsatsområdene, to år etter at krisen var på sitt verste.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.