Ønsker mer nordisk samarbeid i UH-sektoren

Foreslår flere tiltak for å få til et bedre samarbeid og et felles nordisk utdannings- og arbeidsmarked.
Generalsekretær Dagfinn Høybråten og resten av Nordisk ministerråd skal nå jobbe for mer samarbeid innen den nordiske universitets- og høyskolesektoren.
(Foto: Johannes Jansson/norden.org)

Generalsekretær Dagfinn Høybråten og resten av Nordisk ministerråd skal nå jobbe for mer samarbeid innen den nordiske universitets- og høyskolesektoren. Foto: Johannes Jansson/norden.org

Det norske formannskapet i Nordisk ministerråd har satt ned en gruppe som har sett nærmere på det nordiske samarbeidet for utdanning. Gruppen har nå kommet med flere forslag som skal styrke det nordiske samarbeidet, står det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

- Jeg tror denne rapporten vil være et meget godt underlag for en diskusjon om hvordan vi skal styrke det nordiske samarbeidet fremover, sa kunnskapsminister Henrik Asheim da rapporten ble overlevert til de nordiske utdanningsministrene.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

I pressemeldingen vises det til at Nordplus og Nordforsk har finansiert mange prosjekter, og at mer kunnskap om disse vil kunne bidra til å videreutvikle alle politikkområder, inkludert samarbeid om små og fragmenterte akademiske fagområder.

«Det nordiske samarbeidet må finne noen temaer som det samarbeides om over flere år, for å sikre forankring og kontinuitet. Samarbeid om utdanningskvalitet og lærerutdanning er et eksempler på dette. På den måten vil vi i Norden kunne lære av hverandre» står det i pressemeldingen.

Her kan du lese hele rapporten.

Godkjenning av høyere utdanningskvalifikasjoner, oppfølging av Reykjavikdeklarasjonen og koblingen til Bolognaprosessen er områder som trekkes frem.

«Bolognaprosessen har som en langsiktig målsetning å arbeide mot automatisk godkjenning av hverandres utdanning. Den reviderte Reykjavikdeklarasjonen har den samme målsetning» står det i pressemeldingen.

Gruppen som har utarbeidet rapporten har bestått av Aida Hadzialic, tidligere gymnasie- og kunskapslyftsminister i Sverige, Thomas Wilhelmsson, kansler ved Hesingfors Universitet i Finland og Petter Skarheim, departementsråd i Kunnskapsdepartementet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Meklingsfrist ved midnatt:

Eksamen, sensur og opptak går i stå hvis det blir streik

Mens partene i statsoppgjøret forhandler på spreng hos riksmekleren, forbereder 6 200 statsansatte seg på streik fra torsdag morgen. Ved NTNU tar Forskerforbundet og NTL ut over 300 ansatte om meklingen ikke fører frem.

- Universitetene må ta ansvar for seksuell trakassering av studenter

Marianne Synnes (H) i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget reagerer på omfanget undersøkelsen av seksuell trakassering av studenter avdekker.

13.500 studenter har opplevd seksuell trakassering

Én av tjue av norske studenter har opplevd seksuell trakassering, viser en ny undersøkelse. 28 prosent av trakasseringen kommer fra forelesere eller veiledere.

Styringsgruppa for samlokalisering:

Foreslår at samlokalisering ved NTNU utsettes i ett år

Samlokaliseringsprosjektet ved NTNU trykker på pauseknappen.