- Navnet bør skrives Oslomet

Språkrådet anbefaler alle å droppe stor bokstav midt i navnet når Oslos nye universitet skal omtales skriftlig.
OsloMet eller Oslomet?: Åse Wetås, direktøren i Språkrådet, mener alle bør bruke vedtatt norm for norsk.  
        
            (Foto: Moment Studio/Språkrådet)

OsloMet eller Oslomet?: Åse Wetås, direktøren i Språkrådet, mener alle bør bruke vedtatt norm for norsk.   Foto: Moment Studio/Språkrådet

Språkrådet har sendt et brev til Kulturdepartementet for å klargjøre hvordan de anbefaler at man skal skrive navnet på Oslos nye universitet, dersom man vil følge de norske rettskrivingsreglene, skriver Uniforum.

Samtidig som den tidligere høgskolen fikk universitetsstatus i januar, godkjente Kongen i statsråd navnet slik det ble foreslått: «OsloMet – storbyuniversitetet». Med stor forbokstav, men også stor første bokstav i begrepet «Met», en kortversjon av det engelske ordet «metropolitan». Det er denne store bokstaven midt inne i navnet Språkrådet nå anbefaler å la stå ubrukt.

«Vi held oss til mandatet vårt om å forvalta den norske rettskrivinga, og at den offisielle rettskrivinga gjeld for all språkbruk i staten, og difor må vi støtta ein normalisert skrivemåte Oslomet», står det å lese i brevet som Khrono har publisert i sin helhet.

Brevet er signert seksjonssjef Daniel Gusfre og direktør Åse Wetås.

– Alle statlige institusjoner har plikt til å følge norske rettskrivingsregler. Vi anbefaler alle andre å bruke vedtatt norm for norsk også, men det er bare offentlige instanser som får pålegg om det. Dette gjelder normen generelt, ikke bare dette spesifikke enkeltnavnet, sier Wetås til avisen.

Via UiOs pressetjeneste får Uniforum opplyst at UiO forholder seg til det nye universitetsnavnet slik det er godkjent av Kunnskapsdepartementet: OsloMet – storbyuniversitetet.

Navnet «OsloMet» var rektor Curt Rices foretrukne kandidat, og ble til slutt vedtatt foreslått av høgskolestyret i desember 2017, med seks mot fem stemmer. Andre navn som kom langt i prosessen, var «Aker universitet» og «Nova».

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Medisinstudentene vil tilbake til pasientene

Medisinstudentene mener den pasientnære undervisningen bør starte opp igjen så raskt som mulig. – Det er en stor del av utdanningen vår, sier leder for medisinstudentene,

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.