- Navnet bør skrives Oslomet

Språkrådet anbefaler alle å droppe stor bokstav midt i navnet når Oslos nye universitet skal omtales skriftlig.
OsloMet eller Oslomet?: Åse Wetås, direktøren i Språkrådet, mener alle bør bruke vedtatt norm for norsk. (Foto: Moment Studio/Språkrådet)

OsloMet eller Oslomet?: Åse Wetås, direktøren i Språkrådet, mener alle bør bruke vedtatt norm for norsk. Foto: Moment Studio/Språkrådet

Språkrådet har sendt et brev til Kulturdepartementet for å klargjøre hvordan de anbefaler at man skal skrive navnet på Oslos nye universitet, dersom man vil følge de norske rettskrivingsreglene, skriver Uniforum.

Samtidig som den tidligere høgskolen fikk universitetsstatus i januar, godkjente Kongen i statsråd navnet slik det ble foreslått: «OsloMet – storbyuniversitetet». Med stor forbokstav, men også stor første bokstav i begrepet «Met», en kortversjon av det engelske ordet «metropolitan». Det er denne store bokstaven midt inne i navnet Språkrådet nå anbefaler å la stå ubrukt.

«Vi held oss til mandatet vårt om å forvalta den norske rettskrivinga, og at den offisielle rettskrivinga gjeld for all språkbruk i staten, og difor må vi støtta ein normalisert skrivemåte Oslomet», står det å lese i brevet som Khrono har publisert i sin helhet.

Brevet er signert seksjonssjef Daniel Gusfre og direktør Åse Wetås.

– Alle statlige institusjoner har plikt til å følge norske rettskrivingsregler. Vi anbefaler alle andre å bruke vedtatt norm for norsk også, men det er bare offentlige instanser som får pålegg om det. Dette gjelder normen generelt, ikke bare dette spesifikke enkeltnavnet, sier Wetås til avisen.

Via UiOs pressetjeneste får Uniforum opplyst at UiO forholder seg til det nye universitetsnavnet slik det er godkjent av Kunnskapsdepartementet: OsloMet – storbyuniversitetet.

Navnet «OsloMet» var rektor Curt Rices foretrukne kandidat, og ble til slutt vedtatt foreslått av høgskolestyret i desember 2017, med seks mot fem stemmer. Andre navn som kom langt i prosessen, var «Aker universitet» og «Nova».

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»