Ap og SV etterlyser romfartsstrategi

Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet mener regjeringen somler med en romfartsstrategi. Norge henger etter og er ikke proaktive nok, mener partiene. 
Opposisjonen på Stortinget etterlyser romfartsstrategi fra regjeringen.
(Foto: NASA/JPL-Caltech (Illustrasjonsfoto))

Opposisjonen på Stortinget etterlyser romfartsstrategi fra regjeringen. Foto: NASA/JPL-Caltech (Illustrasjonsfoto)

– Det vi venter på, er romstrategien, som lar vente på seg. Jeg er utålmodig, sier Cecilie Myrseth, Aps romfartspolitiske talsperson til Klassekampen. Hun får støtte fra SVs Torgeir Knag Fylkesnes, som kaller regjeringens romfartspolitikk for alt annet enn ambisiøs.

I 2016 ba Stortingets flertall, etter et forslag fra Ap og SV, regjeringen om å levere en ny romfartsstrategi, men denne uteblir. De ba også regjeringen holde midlene på dagens nivå, men flere ganger har regjeringen forsøkt å kutte i midlene.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tilbakeviser at regjeringen henger etter når det gjelder romvirksomhet.

– Jeg mener norsk romindustri er veldig offensiv, og at vi derfor burde ha en romstrategi. Derfor står det også i regjeringserklæringen, sier Isaksen. Han lover at regjeringen vil levere i løpet av 2018.

Myrseth og Fylkesnes lover også støtte til byggingen av en oppskytingsstasjon for småsatellitter på Andøya. Dette er et privat initiativ som vil kreve offentlige midler i investeringsfasen. Leder av Andøya Space Centre, Odd Roger Enoksen, anslår at behovet til stasjonen vil være mellom 800 millioner og én milliard kroner.

Også Isaksen er positiv til Andøya-prosjektet.

– Jeg håper vi allerede i det reviderte statsbudsjettet kan gi signaler om drahjelp, sier han.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.

Ytring:

Et steg nærmere Nordens beste studieby?

Trondheim kommune lover å stille med 7,5 millioner kroner til å rassikre Nidelva, gitt at NTNU også bidrar med penger. De pengene må komme raskt, skriver inn- og utgående styreledere i StudbyTrondheim.