Mads Gilbert kommer til NTNU

Den kjente legen og palestinaaktivisten holder foredrag på Dragvoll under arrangementet «Palestinske dager»
Mads Gilbert ble berømt i 2009 da han som lege rapporterte fra Gaza under krigshandlingene. Det samme gjorde han i 2014. I ettertid skrev han boka «Natt i Gaza», der han skildret sine erfaringer fra oppholdet i 2014. Her fra en lansering i Beirut i 2016. (Foto: Abacca/NTB scanpix)

Mads Gilbert ble berømt i 2009 da han som lege rapporterte fra Gaza under krigshandlingene. Det samme gjorde han i 2014. I ettertid skrev han boka «Natt i Gaza», der han skildret sine erfaringer fra oppholdet i 2014. Her fra en lansering i Beirut i 2016. Foto: Abacca/NTB scanpix

Foredragsserien i regi av Palestinakomitéen og universitetslagene til SV og Rødt er et direkte motsvar til en konferanse NTNU arrangerte i fjor høst. I presentasjonen av den internasjonale konferansen karakteriserte Institutt for historiske studier dagens Israel på følgende måte:

«Leaving the moral issue aside on the plight of the Palestinians, contemporary Israel must be considered a success story in terms not only of the nation’s survival and yes even blossoming, particularly compared to much of the turbulence in the region.» 

Dette fikk Peder Martin Lysestøl i Palestinakomitéen til å reagere. I et innlegg i Universitetsavisa kritiserte han instituttet for å overse situasjonen for palestinerne i Israel  og for å invitere kun israelske maktpersoner.

Derfor er det neppe tilfeldig at Mads Gilbert foredrag har tittelen: «Israel en suksess for få, en katastrofe for mange.»

Lege i Gaza

Gilbert ble internasjonal kjendis da han og kollega Erik Fosse kom seg inn i Gaza og ble de eneste vestlige vitnene til krigshandlingene der i 2009. Seinere samme år fikk Gilbert og Fosse Fritt Ords honnør for sine «enestående øyenvitneskildringer av sivilbefolkningens lidelser under bombingen av Gaza.»

Han jobbet og rapporterte fra Gaza også under de israelske angrepene i 2006, 2012 og 2014.

I 2014 ble Mads Gilbert kåret til «Årets navn» i VG, skriver Wikipedia.

Foredragsserien finner sted på Dragvoll og Litteraturhuset, der også Line Khateeb skal holde foredrag. Hun har røtter i Palestina og var tidligere leder av Palestinakomitéen. Tirsdag 27. februar klokka 12.15 holder Gilbert foredrag i D4 på Dragvoll og senere på kvelden holder han foredrag sammen med Khateeb på Litteraturhuset om kvelden.

På onsdag 28. februar er det Line Khateeb som holder foredrag i D5 på Dragvoll klokka 12.15 med tittel: «Kan palestinerne vinne kampen?»UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.

Ytring:

Et steg nærmere Nordens beste studieby?

Trondheim kommune lover å stille med 7,5 millioner kroner til å rassikre Nidelva, gitt at NTNU også bidrar med penger. De pengene må komme raskt, skriver inn- og utgående styreledere i StudbyTrondheim.