Uio-forsker fikk ikke Kina-visum

Forsker Koen Wellens ved Universitetet i Oslo fikk aldri svar på visumsøknaden sin, og måtte bli hjemme fra statsråd Nybøs store Kina-reise.

- Jeg har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor jeg ikke fikk noe svar på visum-søknaden, sier Koen Wellens til Khrono.

Wellens er førsteamanuensis i Kina- og Korea-studier. Han har vært tilknyttet UiOs Senter for menneskerettigheter (SMR) i flere år. Han skulle opprinnelig vært med på statsråd Iselin Nybøs store Kina-reise, men fikk aldri svar på visumsøknaden sin.

Denne uka besøker Norges minister for forskning og høyere utdanning Kina. Sammen med henne er over 220 andre fra universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter. Blant andre er 20 av landet universitets- og høgskolerektorer med. Målet med turen er å skape tettere relasjoner med kinesiske universiteter.

- Dagen før vi skulle reise ba jeg ambassaden om å få tilbake passet mitt. Jeg hadde ikke hørt noe om visumsøknaden, og jeg har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor jeg ikke fikk noe svar på den, sier Koen Wellens til Khrono.

Wellens har hatt forskeropphold i Kina flere ganger, senest i 2012 da han var på feltarbeid i sørvest-Kina for å se på religionspraktisering. Aftenpostens journalist og Kina-kjenner Kristoffer Rønneberg, fikk også avslag på sin søknad om visum.  UAs redaktør ble innvilget visum rett før planlagt avreise.

Kunnskapsdepartementet har ikke oversikt over om det er flere som har hatt problemer med visumsøknadene sine. Ved Universitetet i Bergen opplyser de at alle som ønsket, ble med. Det samme gjelder etter det Khrono kjenner til også NTNU.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.

NTNU etterlyser mindre styring i innspill til ny styringspolitikk

NTNU advarer mot for mange lover og regler i innspillene til ny UH-lov og ny styringspolitikk.