Forsker sier faren er økt for at Iran-avtalen går dukken

Det er økt fare for at Donald Trump skroter atomavtalen med Iran, mener Sverre Lodgaard.
Sverre Lodgaard frykter ringvirkninger: Skrotes avtalen med Iran, vil det være uheldig rett før toppmøtet mellom USA og Nord-Korea
(Foto: Nupi)

Sverre Lodgaard frykter ringvirkninger: Skrotes avtalen med Iran, vil det være uheldig rett før toppmøtet mellom USA og Nord-Korea Foto: Nupi

NUPI-forskeren tror det kan gjøre det vanskeligere å få Nord-Korea til å ruste ned.

Selv om Trump ikke har sagt rett ut at han vil trekke USA fra avtalen, har han mange ganger hintet om at det kan skje.

Et nærmest samstemt verdenssamfunn har prøvd å overtale Trump til å godta avtalen. Men Frankrike ser nå ut til å komme den amerikanske presidenten i møte.

President Emmanuel Macron antydet tirsdag at USA og Frankrike vil forsøke å få på plass et tillegg til dagens atomavtale hvor det stilles flere krav til Iran.

Dette vil i praksis være en reforhandling av avtalen, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Iran vil åpenbart ikke være med på det. Ikke mange andre heller, sier han til NTB.

– Sinnssyk avtale

I tillegg til Iran selv har Kina og Russland gjort det klart at reforhandling er uaktuelt. Trumps europeiske allierte har gjentatte ganger prøvd å få presidenten til å se fordelene ved avtalen.

Så langt har forsøkene vært til ingen nytte.

– Folk kjenner mitt syn på avtalen. Det var en fryktelige avtale, den burde aldri vært inngått. Den er sinnssyk, sa Trump da han møtte pressen sammen med Macron i Det hvite hus tirsdag.

Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og den påtroppende utenriksministeren Mike Pompeo er begge negative til avtalen. Og Macron ser ut til å ha gitt opp forsøket på å få Trump til å godta avtalen uten å stille nye krav til Iran.

– Sabotasje

– Faren for at avtalen går dukken, har økt, konstaterer Lodgaard, som mener risikoen nå er «ganske stor».

Allerede i valgkampen i 2016 kom Trump med ramsalt kritikk av atomavtalen. Lodgaard mener Trump har forsøkt å sabotere den så godt han har kunnet.

Formålet med avtalen er å frata Iran muligheten til å utvikle atomvåpen – noe iranske myndigheter sier de uansett ikke ønsker.

Men havner avtalen på historiens skraphaug, kan ringvirkningene spre seg til mange andre deler av verden.

– Det vil naturligvis være en uheldig utvikling rett før det planlagte toppmøtet mellom USA og Nord-Korea, sier Lodgaard.

USAs troverdighet

Hvis Trump trekker USA fra Iran-avtalen, kan det skape inntrykk av at USA ikke er til å stole på i denne typen saker.

Spørsmålet er da om Nord-Korea vil tørre å inngå en avtale om atomnedrustning med USA. Denne utfordringen er blitt påpekt både av en lang rekke analytikere og regjeringen i Iran.

– De har helt rett, dette er et åpenbart poeng. Hvordan kan man stole på USA når man ikke vet hva man ha å forholde seg til fra ett år til det neste, sier Lodgaard.

Det varslede toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skal etter planen holdes i slutten av mai eller i juni.

Trump har gitt uttrykk for store forventninger til møtet, og Kim har lovet å stanse sine tester av atomvåpen og langtrekkende raketter.

Krigstrusler

Men selv om tonen mellom USA og Nord-Korea har bedret seg den siste tiden, er det ikke lenge siden landene truet hverandre med krig.

Lodgaard påpeker at Trumps nye sikkerhetsrådgiver og påtroppende utenriksminister tidligere har foreslått å bombe både Nord-Korea og Iran.

Trump mener Iran slapp altfor billig unna da avtalen om landets atomprogram ble framforhandlet. Emmanuel Macron antyder at en ny tilleggsavtale må omfatte Irans militære raketter og hva som skal skje med atomprogrammet etter 2025.

I likhet med Trump er regjeringen i Israel er sterkt kritisk til Iran-avtalen. Også Saudi-Arabia mener det bør stilles langt strengere krav til det sjiamuslimske regimet i Teheran.Fakta om avtalen med Iran

* Atomavtalen ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran.

* Formålet er å unngå at Iran utvikler atomvåpen. Iranske myndigheter nekter for å ha hatt slike planer.

* Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

* I bytte mot innsyn skal de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.

* Avtalen trådte i kraft i januar 2016 etter at det ble fastslått at Iran hadde overholdt sine forpliktelser.

* Donald Trump har gjentatte ganger kritisert avtalen og antydet at USA kan trekke seg fra den.

Kilde: NTB

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Jeg tror ikke folk aner hvor mye festing det er på campus

I snitt er det snaut seks fester med alkohol på NTNU hver dag. - Trondheim er studentby nummer én, og da blir det raskt sånn, sier faglederen for NTNU Vakt og service.

Medarbeidersamtalen ble tatt i Nidelva

Da sjefen gav medarbeiderne makten til å bestemme lokasjon for årets medarbeidersamtale, fikk Egil Galaaen Gjølme en spesiell idé.

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.

Rektor ved Nord avgår:

- Valgte selv å gå av

Bjørn Olsen varslet fredag ettermiddag at han fratrer som rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen, og han går etter eget ønske.