Enstemmig NTL-styre ber medlemmene stemme nei

Resultatet i forhandlingene om pensjon er for svakt, mener Norsk tjenestemannslag ved NTNU.
Leder for NTL NTNU, Sturla Søpstad - og resten av styret - mener NTL sentralt og LO-ledelsen har solgt ut viktige prinsipper om pensjon. (Foto: Solveig Mikkelsen)

Leder for NTL NTNU, Sturla Søpstad - og resten av styret - mener NTL sentralt og LO-ledelsen har solgt ut viktige prinsipper om pensjon. Foto: Solveig Mikkelsen

Fristen for å stemme over forhandlingsresultatet er 15. mai. Nå går fagforeninga ut med et klart råd til medlemmene:

«Nok er nok!», skriver de. På sitt styremøte 25. april vedtok de enstemmig å anbefale medlemmene å stemme nei.

Partene kom fram til et forslag om ny offentlig tjenestepensjon 3. mars. NTL ved NTNU er kritiske til at det ikke er lagt inn nok tiltak for å kompensere for levealdersjusteringa. De mener det heller ikke er rettferdig at likt antall år med samme inntekt, ikke gir samme pensjon.

Refser egen ledelse

«NTL NTNU kan ikke se at det nye pensjonssystemet hverken er utjevnende eller solidarisk. Det som er forhandlet frem er en kraftig svekkelse av pensjonene, og viktige prinsipper som 66% garanti av sluttlønn er forlatt. Styret vil understreke skuffelsen over at LO-ledelse og NTL-ledelse selger ut disse prinsippene og underkommuniserer utfordringene», skriver de i sitt nyhetsbrev til medlemmene.

Videre understreker de:

«Dette er en avstemning om et forhandlingsresultat. Vårt NEI er ikke et ja til dagens ordning. Vi sier: Går tilbake til forhandlingsbordet, gå tilbake til politikerne! Forsvar offentlig pensjon.»

Nei i Oslo

Også styret i NTL ved Universitetet i Oslo anbefaler sine medlemmer å stemme nei til avtalen om ny offentlig tjenestepensjon.

«Vi vil ikke være med på å gi den enkelte økt ansvar for å stå lenger i arbeid samtidig som arbeidsgiver presser på for et hardere arbeidsliv med økte ytelseskrav, dårligere vern, svekket tariffavtaler og mindre medbestemmelse», skriver de i en uttalelse.

- Brutalt

- Nå er alt ansvaret lagt på den enkelte for å få en god pensjon. Det er brutalt, sier Åsne Skjelbred Refsdal i alliansen Forsvar offentlig pensjon da Universitetsavisa intervjuet henne om forhandlingsresultatet.

- Refsdal er styremedlem i organisasjonen, som er en sammenslutning av en rekke fagforeninger i offentlig sektor. Hun er samfunnsøkonom og tillitsvalgt i Norsk tjenestemannslag (NTL).

Birger Myhr i Pensjonseksperten sa  til Nettavisen at det spesielt er akademikere som kommer godt ut av avtalen på bekostning av de ufaglærte. Det er dem med lang utdanning og mulighet til å jobbe lenge etter fylte 62 år som tjener på den nye offentlige tjenestepensjonen.

- Jeg er overrasket over at akademikerne skulle få gjennomslag for sine interessert i et sånt omfang som det ser ut til at de har fått, sa han da forhandlingsresultatet forelå.

Leder Petter Aaslestad i Forskerforbundet var også fornøyd med avtalen:

- Dette er et godt resultat for våre medlemmer, sa han til Forskerforum.

LES OGSÅ: - Avtalen belønner dem som har høy lønn

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetet i Tromsø:

Student fikk ikke medhold i retten

En sykepleiestudent i Tromsø gikk rettens vei etter å ha blitt utestengt fra praksisopplæring og klinisk undervisning i sykepleie, men fikk ikke medhold i Nord-Troms tingrett.

- Jeg tror ikke folk aner hvor mye festing det er på campus

I snitt er det snaut seks fester med alkohol på NTNU hver dag. - Trondheim er studentby nummer én, og da blir det raskt sånn, sier faglederen for NTNU Vakt og service.

Medarbeidersamtalen ble tatt i Nidelva

Da sjefen gav medarbeiderne makten til å bestemme lokasjon for årets medarbeidersamtale, fikk Egil Galaaen Gjølme en spesiell idé.

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.