UiOs rektor går i mot foretaksmodellen

– Vi er ikke overbevist om at foretaksmodellen er en løsning, sier rektor Svein Stølen.
Skeptisk. Svein Stølen er usikker på om foretaksmodellen er den beste løsningen på universitetenes utfordringer.
(Foto: Tore Oksholen)

Skeptisk. Svein Stølen er usikker på om foretaksmodellen er den beste løsningen på universitetenes utfordringer. Foto: Tore Oksholen

Mandag møtes styret for å svare Kunnskapsdepartementet.

– Vi tar utgangspunkt i at de skal gjennomføre en mulighetsstudie. De må gjerne vise hva en foretaksmodell fører til, men også hva som kan løses i dagens tilknytningsmodell, sier rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) til Forskerforum.

UiO kan dermed bli det første universitetet som uttrykker skepsis mot å endre tilknytningsformen. Det skjer mandag, når universitetsstyret møtes for å enes om en høringsuttalelse til Kunnskapsdepartementet.

Forrige helg vedtok Norsk studentorganisasjon at universitetene bør forbli i staten.

«I diskusjonen som nå pågår om foretaksmodellen er riktig medisin for norske universiteter, starter man etter vårt syn uten at diagnosen er stilt. Det mener vi er uheldig», står det i utkastet.

Departementet har bedt om innspill til mandatet for utvalget som skal gå gjennom regelverket for høyskoler og universiteter. Samtidig sa de at det må sees i sammenheng med at regjeringen ønsker å utrede forholdet mellom universiteter og staten, blant annet om en foretaksmodell er bedre enn dagens organisering.

Derfor svarer utkastet fra UiO også på spørsmålet om foretaksmodellen.

«Vår utgangsantagelse er at svært mye kan gjøres uten å endre tilknytningsform. Slik vi kjenner foretaksmodellen fra helsesektoren har vi ingen tro på at en liknende modell for vår sektor vil øke vår institusjons de facto autonomi», står det videre.

Stølen er bekymret for at regjeringens varslede studie ser etter alternative modeller, uten å se på hva som kan gjøres innen dagens modell.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU sperrer epost for Mac-brukere

Etter over en uke med enorme epostproblemer på NTNU har IT-avdelingen torsdag sperret for bruk av epost på Mac.

Eksamenstabbe rammet medisinstudenter

En menneskelig feil førte til at tredjeårs medisinstudenter ved NTNU kunne lese seg fram til fasit på en del av eksamensoppgavene. Studenter og fakultetsledelse har sittet i møte torsdag formiddag for å finne løsning.

Partene enige - streiken avblåst

Partene i statsoppgjøret bekrefter at de er enige, og streiken er avverget.

UiO må spare 100 millioner

Universitetet i Oslo må antakelig kutte om lag 100 millioner kroner i rammen kommende år. Ved andre universiteter og høgskoler er underforbruk blitt årsak til bekymring for Kunnskapsdepartementet.