UiOs rektor går i mot foretaksmodellen

– Vi er ikke overbevist om at foretaksmodellen er en løsning, sier rektor Svein Stølen.
Skeptisk. Svein Stølen er usikker på om foretaksmodellen er den beste løsningen på universitetenes utfordringer.
(Foto: Tore Oksholen)

Skeptisk. Svein Stølen er usikker på om foretaksmodellen er den beste løsningen på universitetenes utfordringer. Foto: Tore Oksholen

Mandag møtes styret for å svare Kunnskapsdepartementet.

– Vi tar utgangspunkt i at de skal gjennomføre en mulighetsstudie. De må gjerne vise hva en foretaksmodell fører til, men også hva som kan løses i dagens tilknytningsmodell, sier rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) til Forskerforum.

UiO kan dermed bli det første universitetet som uttrykker skepsis mot å endre tilknytningsformen. Det skjer mandag, når universitetsstyret møtes for å enes om en høringsuttalelse til Kunnskapsdepartementet.

Forrige helg vedtok Norsk studentorganisasjon at universitetene bør forbli i staten.

«I diskusjonen som nå pågår om foretaksmodellen er riktig medisin for norske universiteter, starter man etter vårt syn uten at diagnosen er stilt. Det mener vi er uheldig», står det i utkastet.

Departementet har bedt om innspill til mandatet for utvalget som skal gå gjennom regelverket for høyskoler og universiteter. Samtidig sa de at det må sees i sammenheng med at regjeringen ønsker å utrede forholdet mellom universiteter og staten, blant annet om en foretaksmodell er bedre enn dagens organisering.

Derfor svarer utkastet fra UiO også på spørsmålet om foretaksmodellen.

«Vår utgangsantagelse er at svært mye kan gjøres uten å endre tilknytningsform. Slik vi kjenner foretaksmodellen fra helsesektoren har vi ingen tro på at en liknende modell for vår sektor vil øke vår institusjons de facto autonomi», står det videre.

Stølen er bekymret for at regjeringens varslede studie ser etter alternative modeller, uten å se på hva som kan gjøres innen dagens modell.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Publisering på engelsk har teke over

Forskarane publiserer 90 prosent på engelsk - no droppar også humanistane norsk.

– Challenge-kampanjen er språklig sett dypt problematisk

Språkråd-direktør Åse Wetås mener bruken av engelsk i Challenge-kampanjen gir signaler om at engelsk er kulere enn norsk.

- Jeg er ikke bekymret for den akademiske friheten ved NTNU

«Universitetsledelsen skal aldri opptre på en måte som fører til selvsensur», slår SU-dekan Marit Reitan fast i dette intervjuet.

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»