UiOs rektor går i mot foretaksmodellen

– Vi er ikke overbevist om at foretaksmodellen er en løsning, sier rektor Svein Stølen.
Skeptisk. Svein Stølen er usikker på om foretaksmodellen er den beste løsningen på universitetenes utfordringer.
(Foto: Tore Oksholen)

Skeptisk. Svein Stølen er usikker på om foretaksmodellen er den beste løsningen på universitetenes utfordringer. Foto: Tore Oksholen

Mandag møtes styret for å svare Kunnskapsdepartementet.

– Vi tar utgangspunkt i at de skal gjennomføre en mulighetsstudie. De må gjerne vise hva en foretaksmodell fører til, men også hva som kan løses i dagens tilknytningsmodell, sier rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) til Forskerforum.

UiO kan dermed bli det første universitetet som uttrykker skepsis mot å endre tilknytningsformen. Det skjer mandag, når universitetsstyret møtes for å enes om en høringsuttalelse til Kunnskapsdepartementet.

Forrige helg vedtok Norsk studentorganisasjon at universitetene bør forbli i staten.

«I diskusjonen som nå pågår om foretaksmodellen er riktig medisin for norske universiteter, starter man etter vårt syn uten at diagnosen er stilt. Det mener vi er uheldig», står det i utkastet.

Departementet har bedt om innspill til mandatet for utvalget som skal gå gjennom regelverket for høyskoler og universiteter. Samtidig sa de at det må sees i sammenheng med at regjeringen ønsker å utrede forholdet mellom universiteter og staten, blant annet om en foretaksmodell er bedre enn dagens organisering.

Derfor svarer utkastet fra UiO også på spørsmålet om foretaksmodellen.

«Vår utgangsantagelse er at svært mye kan gjøres uten å endre tilknytningsform. Slik vi kjenner foretaksmodellen fra helsesektoren har vi ingen tro på at en liknende modell for vår sektor vil øke vår institusjons de facto autonomi», står det videre.

Stølen er bekymret for at regjeringens varslede studie ser etter alternative modeller, uten å se på hva som kan gjøres innen dagens modell.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UiO verdas 62. beste universitet

Shanghai-rankinga plasserer Universitetet i Oslo som nummer 62 av dei beste universiteta i verda. NTNU er mellom dei 101 og 150 beste.

Arendalsuka:

- Foretaksmodellen blir ikke noe av

Arendal: Det er SP-politiker og tidligere styreleder ved NTNU Marit Arnstads vurdering etter de siste rundene i debatten omkring Regjeringens såkalte mulighetsstudie. Hans Petter Graver deler Arnstads vurdering. Men Nybø vil la utredningsarbeidet gå sin gang.

- Det er ikke sånn at alle trives på et kontor

Det var naturlig nok uenigheter da forskernes eget fagforbund inviterte til en diskusjon om hvorvidt de skal få beholde sine kontorer og bokhyller.

Rotter i realfagskantina - stengt på ubestemt tid

Kan ha kommet seg inn i forbindelse med ombyggingsarbeid.