Næringsrettede forskningsmidler:

Frykter kvaliteten om fylkene overtar midler

Et ekspertutvalg foreslår å overføre næringsrettede forskningsmidler til fylkene. Det er Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen svært skeptisk til.
Advarer. – Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking slik Hagen-utvalget har foreslått. Arkiv. (Foto: Tore Oksholen)

Advarer. – Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking slik Hagen-utvalget har foreslått. Arkiv. Foto: Tore Oksholen

Forskingsinstituttet IRIS støtter forslaget, skriver Forskerforum.

– Skal det bli mer forskning i næringslivet, må noe gjøres annerledes enn i dag. Vi støtter derfor forslaget om at noen av de næringsrettede forskningsmidlene blir flyttet til regionale forskningsfon, sier Kristin Margrethe Flornes, direktør for International Research Institute of Stavanger (IRIS) til nettstedet.

Hagen-utvalgets rapport «Regionreformen: Desentralisering av oppgaver fra staten til fylkeskommunene» foreslår blant annet at  rundt halvparten av deoffentlige midlene til næringsrettet forskning skal overføres fra Forskningsrådet til fylkeskommunane, etter modell av regionale forskningsfond (RFF). Disse dekker i dag sju regioner, men blir etterhvert identiske med ny fylkesstruktur.

– Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking på denne måten.

– I praksis etablerer en da elleve små næringsrettede utlysingsarenaer, og vi tror ikke det er klokt med en slik fragmentering av forskningssystemet. Forskingsrådet har i mange år jobbet for en sterkere koordinering av de ulike utlysingsarenaene på nasjonalt nivå, sier Røttingen.

IRIS-direktør Flornes uttaler at om en ser på systemet i dag, er det ikke nødvendigvis slik at de mest næringsrettede nasjonale midlene havner på steder der næringslivet holder til.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Jeg tror ikke folk aner hvor mye festing det er på campus

I snitt er det snaut seks fester med alkohol på NTNU hver dag. - Trondheim er studentby nummer én, og da blir det raskt sånn, sier faglederen for NTNU Vakt og service.

Medarbeidersamtalen ble tatt i Nidelva

Da sjefen gav medarbeiderne makten til å bestemme lokasjon for årets medarbeidersamtale, fikk Egil Galaaen Gjølme en spesiell idé.

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.

Rektor ved Nord avgår:

- Valgte selv å gå av

Bjørn Olsen varslet fredag ettermiddag at han fratrer som rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen, og han går etter eget ønske.