Næringsrettede forskningsmidler:

Frykter kvaliteten om fylkene overtar midler

Et ekspertutvalg foreslår å overføre næringsrettede forskningsmidler til fylkene. Det er Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen svært skeptisk til.
Advarer. – Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking slik Hagen-utvalget har foreslått. Arkiv. (Foto: Tore Oksholen)

Advarer. – Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking slik Hagen-utvalget har foreslått. Arkiv. Foto: Tore Oksholen

Forskingsinstituttet IRIS støtter forslaget, skriver Forskerforum.

– Skal det bli mer forskning i næringslivet, må noe gjøres annerledes enn i dag. Vi støtter derfor forslaget om at noen av de næringsrettede forskningsmidlene blir flyttet til regionale forskningsfon, sier Kristin Margrethe Flornes, direktør for International Research Institute of Stavanger (IRIS) til nettstedet.

Hagen-utvalgets rapport «Regionreformen: Desentralisering av oppgaver fra staten til fylkeskommunene» foreslår blant annet at  rundt halvparten av deoffentlige midlene til næringsrettet forskning skal overføres fra Forskningsrådet til fylkeskommunane, etter modell av regionale forskningsfond (RFF). Disse dekker i dag sju regioner, men blir etterhvert identiske med ny fylkesstruktur.

– Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking på denne måten.

– I praksis etablerer en da elleve små næringsrettede utlysingsarenaer, og vi tror ikke det er klokt med en slik fragmentering av forskningssystemet. Forskingsrådet har i mange år jobbet for en sterkere koordinering av de ulike utlysingsarenaene på nasjonalt nivå, sier Røttingen.

IRIS-direktør Flornes uttaler at om en ser på systemet i dag, er det ikke nødvendigvis slik at de mest næringsrettede nasjonale midlene havner på steder der næringslivet holder til.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»

Universiteter som foretak: Motstanden brer seg

I et opprop går Forskerforbundet ut mot Regjeringens åpning for å innføre foretaksmodellen ved landets universiteter og høgskoler. De er ikke alene om å markere motstand.