Næringsrettede forskningsmidler:

Frykter kvaliteten om fylkene overtar midler

Et ekspertutvalg foreslår å overføre næringsrettede forskningsmidler til fylkene. Det er Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen svært skeptisk til.
Advarer. – Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking slik Hagen-utvalget har foreslått. Arkiv. (Foto: Tore Oksholen)

Advarer. – Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking slik Hagen-utvalget har foreslått. Arkiv. Foto: Tore Oksholen

Forskingsinstituttet IRIS støtter forslaget, skriver Forskerforum.

– Skal det bli mer forskning i næringslivet, må noe gjøres annerledes enn i dag. Vi støtter derfor forslaget om at noen av de næringsrettede forskningsmidlene blir flyttet til regionale forskningsfon, sier Kristin Margrethe Flornes, direktør for International Research Institute of Stavanger (IRIS) til nettstedet.

Hagen-utvalgets rapport «Regionreformen: Desentralisering av oppgaver fra staten til fylkeskommunene» foreslår blant annet at  rundt halvparten av deoffentlige midlene til næringsrettet forskning skal overføres fra Forskningsrådet til fylkeskommunane, etter modell av regionale forskningsfond (RFF). Disse dekker i dag sju regioner, men blir etterhvert identiske med ny fylkesstruktur.

– Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking på denne måten.

– I praksis etablerer en da elleve små næringsrettede utlysingsarenaer, og vi tror ikke det er klokt med en slik fragmentering av forskningssystemet. Forskingsrådet har i mange år jobbet for en sterkere koordinering av de ulike utlysingsarenaene på nasjonalt nivå, sier Røttingen.

IRIS-direktør Flornes uttaler at om en ser på systemet i dag, er det ikke nødvendigvis slik at de mest næringsrettede nasjonale midlene havner på steder der næringslivet holder til.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UiO verdas 62. beste universitet

Shanghai-rankinga plasserer Universitetet i Oslo som nummer 62 av dei beste universiteta i verda. NTNU er mellom dei 101 og 150 beste.

Arendalsuka:

- Foretaksmodellen blir ikke noe av

Arendal: Det er SP-politiker og tidligere styreleder ved NTNU Marit Arnstads vurdering etter de siste rundene i debatten omkring Regjeringens såkalte mulighetsstudie. Hans Petter Graver deler Arnstads vurdering. Men Nybø vil la utredningsarbeidet gå sin gang.

- Det er ikke sånn at alle trives på et kontor

Det var naturlig nok uenigheter da forskernes eget fagforbund inviterte til en diskusjon om hvorvidt de skal få beholde sine kontorer og bokhyller.

Rotter i realfagskantina - stengt på ubestemt tid

Kan ha kommet seg inn i forbindelse med ombyggingsarbeid.