Næringsrettede forskningsmidler:

Frykter kvaliteten om fylkene overtar midler

Et ekspertutvalg foreslår å overføre næringsrettede forskningsmidler til fylkene. Det er Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen svært skeptisk til.
Advarer. – Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking slik Hagen-utvalget har foreslått. Arkiv. (Foto: Tore Oksholen)

Advarer. – Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking slik Hagen-utvalget har foreslått. Arkiv. Foto: Tore Oksholen

Forskingsinstituttet IRIS støtter forslaget, skriver Forskerforum.

– Skal det bli mer forskning i næringslivet, må noe gjøres annerledes enn i dag. Vi støtter derfor forslaget om at noen av de næringsrettede forskningsmidlene blir flyttet til regionale forskningsfon, sier Kristin Margrethe Flornes, direktør for International Research Institute of Stavanger (IRIS) til nettstedet.

Hagen-utvalgets rapport «Regionreformen: Desentralisering av oppgaver fra staten til fylkeskommunene» foreslår blant annet at  rundt halvparten av deoffentlige midlene til næringsrettet forskning skal overføres fra Forskningsrådet til fylkeskommunane, etter modell av regionale forskningsfond (RFF). Disse dekker i dag sju regioner, men blir etterhvert identiske med ny fylkesstruktur.

– Elleve nye forskingsråd vil redusere kvaliteten og koordineringen av den nasjonale forskningsinnsatsen, sier John-Arne Røttingen,som mener det er uheldig å dele opp ansvaret for næringsrettet forsking på denne måten.

– I praksis etablerer en da elleve små næringsrettede utlysingsarenaer, og vi tror ikke det er klokt med en slik fragmentering av forskningssystemet. Forskingsrådet har i mange år jobbet for en sterkere koordinering av de ulike utlysingsarenaene på nasjonalt nivå, sier Røttingen.

IRIS-direktør Flornes uttaler at om en ser på systemet i dag, er det ikke nødvendigvis slik at de mest næringsrettede nasjonale midlene havner på steder der næringslivet holder til.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Jeg er ikke bekymret for den akademiske friheten ved NTNU

«Universitetsledelsen skal aldri opptre på en måte som fører til selvsensur», slår SU-dekan Marit Reitan fast i dette intervjuet.

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Professor leverte bok for sent, ilagt 2250 euro i bot

En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake 50 bøker til høyskolens bibliotek for sent. Saken har nå havnet i retten.

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.