Revidert:

Penger til kryptologi og vannsikkerhet, studentboliger og lærerutdanning

Regjeringen legger opp til drøye 50 millioner ekstra til forskning og utdanning, 90 ekstra til bygging av studentboliger.
Pengegaver. Iselin Nybø og KD legger opp til snaue 50 millioner i økte investeringer i UH-sektoren i Revidert.
(Foto: Ola Sæther, Uniforum)

Pengegaver. Iselin Nybø og KD legger opp til snaue 50 millioner i økte investeringer i UH-sektoren i Revidert. Foto: Ola Sæther, Uniforum

Finansminister Siv Jensen la fram regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett tirsdag formiddag.

Her går det fram at innen feltet til Iselin Nybø, minister for forskning og høyere utdanning, vil man bruke 15 ekstra millioner i 2018 til å styrke forskning og utdanning innen IKT-sikkerhet og kryptologi gjennom rekrutteringsstillinger.

Fem av millionene går til NTNU. 

- Vi skal bruke pengene godt, sier rektor Gunnar Bovim i en pressemelding.

Bovim mener bevilgningen er et uttrykk for at regjeringen har tatt inn over seg det økende behovet for tung kompetanse på informasjonssikkerhet og kryptologi.

Også Simula i samarbeid med UiB vil nyte godt av denne tildelingen.

LES OGSÅ: Lovet bort 48 millioner

– Vi legger ned en stor egeninnsats i å bygge kapasitet på dette området, så det er positivt med et tilskudd til satsingen, sier Bovim, som viser til at NTNU nylig utlyste et nytt strategisk professorat i kryptologi.

NTNU-rektoren er også fornøyd med at regjeringen bevilger 10 millioner kroner til utvikling av etter- og videreutdanningstiltak innenfor digitalisering rettet mot næringslivet.

Les pressemeldingen fra KD her

Ingenting til Elgesetergate 10

NTNU hadde også håpet på en oppstartbevilgning for Elgesetergate 10, men det kom ikke med i Revidert nasjonalbudsjett.

Bygget er blant annet tenkt å møte det store arealbehovet til utdanningene i sosial- og helsefag, som i dag er lokalisert på Tunga.

Nå ser man framover mot 2019, ifølge NTNU-ledelsen.

– Vi regner med at denne bevilgningen kommer i statsbudsjettet for 2019, sier prorektor for utdanning, Anne Borg.

LES OGSÅ: - Elgesetergate 10 må inn på Revidert

Vannforskning på Ås

Regjeringen legger også opp til å bevilge 17,5 millioner til Nasjonalt kompetansesenter for vann- og avløpsinfrastruktur Campus Ås, NMBU.

- Norge står overfor omfattende fornyelse av vann- og avløpsstrukturen de neste 20 årene, sier statsråd Iselin Nybø i en pressemelding.

Ministeren for forskning og høyere utdanning framholder forskning på grønnere og mer framtidsrettet teknologi som nødvendig dersom man skal få til en bærekraftig fornyelse på dette feltet i årene som kommer.

Penger til studentboliger

Regjeringen foreslår å øke rammene og satsene for de 2200 nye studentboligene som Stortinget bevilget penger til i 2018. Tilskuddssatsen blir økt fra 300 000 til 340 000 kroner i pressområder, og fra 240 000 til 290 000 kroner ellers i landet, samlet om lag 90 millioner kroner.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er glade for at statsråd Iselin Nybø nå legger til rette for bygging enda flere studentboliger.

– Vi er glade for at det nå blir lettere å bygge studentboliger. Her følger regjeringen opp de utfordringene vi løftet i høst, sier NSO-leder Mats Beldo i en pressemelding.

Revidert nasjonalbudsjett 2018

Om Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett blir vedtatt vil det medføre følgende påplussinger for UH-sektoren:

  • 17,5 millioner til Vann- og avløpsforskning
  • 15 millioner til IKT-sikkerhet og kryptologi
  • 10 millioner til styrking av grunnskolelærerutdanninga.
  • 6 millioner til Universitetssenteret på Svalbard
  • 4 millioner til Universitetrt i Stavanger
  • 1 million til UHR for arbeid med IKT-sikkerhet for teknologiutdanningene
  • ca. 90 millioner til bygging av studentboliger
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»

Universiteter som foretak: Motstanden brer seg

I et opprop går Forskerforbundet ut mot Regjeringens åpning for å innføre foretaksmodellen ved landets universiteter og høgskoler. De er ikke alene om å markere motstand.