Fusjonen har gjort studentene mindre fornøyde

Fusjonen skulle gi mer fornøyde studenter, sa statsråder og universitetsledere. Men resultatet ble det motsatte.
Fusjonen førte til mer misnøye blant studentene. Forskerforbundets Gry Eva S. Alterskjær er ikke overrasket.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Fusjonen førte til mer misnøye blant studentene. Forskerforbundets Gry Eva S. Alterskjær er ikke overrasket. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Studentenes tilbud skulle bli bedre da en rekke høyskoler og universiteter slo seg sammen. Men studentene ble mindre fornøyde, viser tall hentet fra undersøkelse utført av Nifu (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning).

Det er Forskerforum som har hentet ut tall fra Nifus kandidatundersøkelse.

Studentenes tilbud skulle bli bedre da en rekke høyskoler og universiteter slo seg sammen. Men studentene ble mindre fornøyde, viser undersøkelsen.

En rekke universiteter og høyskoler har slått seg sammen de siste årene. Fusjonene skulle blant annet gi flere verdensledende fagmiljøer og bedre kvalitet i utdanningene.

Fasiten er at tilfredsheten ikke har gått opp for noen av dem. Derimot har den delvis gått ned ved Universitetet i Sørøst-Norge, Universitetet i Tromsø og NTNU. 

Nifu understreker imidlertid at de ikke kan fastslå at dette skyldes fusjonene.

NTNU: Fra 62 til 52

For NTNUs del viser tallene at i 2015, før fusjonen, var det 62 prosent av de spurte som sa seg «svært fornøyd» med utdanningen. I 2017 sa bare 52 prosent dette.

I 2015 var 60 prosent svært fornøyde med lærerstedet. I 2017 hadde tallet sunket til 50 prosent.

–  Høye krav til de ansatte

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved NTNU, Gry Eva S. Alterskjær, er ikke så overrasket, sier hun til Forskerforum.

NTNU-fusjonen i 2016, der høyskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag ble en del av NTNU, har gitt økt arbeidsbelastning på ansatte, sier Alterskjær. De har blitt flyttet mellom campuser og lokaler. Fagmiljøer er splittet opp eller slått sammen. Det har kommet en ny organisasjonsstruktur. Det har gått fort. Og det er ikke over ennå, fortsatt jobber man med å samlokalisere fagmiljøer.

– Det er klart at det har stilt veldig høye krav til de ansatte. Det er ikke umulig å tenke seg at dette har konsekvenser for hvordan studentene opplever studiestedet. Det er ikke så vanskelig å se for seg at både tilgjengeligheten, oppfølging og veiledning av studentene vil kunne lide i en så krevende situasjon, sier Alterskjær.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny rapport: 9 av 10 masterstudenter får relevant jobb

Langt de fleste som tar masterutdanning har etter få år en jobb som krever kompetansen deres. Andelen som ikke hadde trengt master varierer mellom faggruppene. 

Studenters helsedata lå åpent tilgjengelig på NTNU-nett

En tabbe førte til at studenters helsedata lå åpent tilgjengelig på NTNUs intranett i to år før man oppdaget hva som hadde skjedd.

Stort engasjement for nybygget ved Studentersamfundet

Nybyggkomiteen ved Studentersamfundet har fått inn over 1500 forslag fra medlemmer og frivillige på hvordan det nye bygget skal se ut. Torsdag kveld blir tre ferdige forslag avduket på huset.

Ytring:

Campus… men hva så?

«Også vi tapere må avslutte Campus-saken, f.eks. ved å gråte noen tårer over forsømte muligheter», skriver professor emeritus Arne b. Johansen i denne ytringen.