Arbeiderpartiet ønsker totalforbud mot heldekkende ansiktsplagg på campus

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg har foreslått å stramme inn regelverket om heldekkende ansiktsplagg. - Det er kvinnefientlige plagg. Det hensynet må veie tyngst, sier innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani.
Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg ønsker strengere regler for heldekkende ansiktsplagg. Utvalgets leder, Masud Gharahkhani, mener et strengere forbud er et viktig for å sende signal om at dette ikke er plagg som er ønskelig at brukes i Norge.
(Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet)

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg ønsker strengere regler for heldekkende ansiktsplagg. Utvalgets leder, Masud Gharahkhani, mener et strengere forbud er et viktig for å sende signal om at dette ikke er plagg som er ønskelig at brukes i Norge. Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg foreslår å stramme inn forbudet ansiktsplagg som helt eller delvis dekker ansiktet ved universiteter og høyskoler.

I dag er det forbud mot bruk av plagg som niqab, burka og finlandshette i undervisningssammenheng eller tilsvarende aktiviteter som turer, ekspedisjoner og lignende. Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg foreslår at dette forbudet nå skal gjelde all ferdsel på området.

- Vi mener at i et tillitssamfunn som Norge så skal vi som mennesker kunne se hverandre. I tillegg er Norge også et likestillingssamfunn, og da har ikke kvinnefientlige plagg som burka og niqab noe her å gjøre, sier Masud Gharahkhani, innvandringspolitisk talsperson og leder i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg.

LES OGSÅ: NTNU ønsker ikke forbud mot nikab

LES OGSÅ: Studenttinget vil ikke ha nikabforbud

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Var uenige da forbudet ble vedtatt

Gharahkhani understreker at de allerede da Stortinget vedtok gjeldene lov var misfornøyde med utfallet, og ønsker en enda strammere linje.

«En naturlig forlengelse av dette(gjeldende lov, journ.anm.) er å utvide forbudet til å gjelde offentlige kontorer og institusjoner der kommunikasjon og identifikasjon er avgjørende», står det i utvalgets forslag.

- Er dere ikke redde for at dette skal virke ekskluderende?

- Det er snakk om kvinnefientlige plagg som ikke passer inn i et samfunn som Norge. Det hensynet mener vi er det viktigste, og derfor ønsker vi å gi klare signaler om at dette ikke er et plagg vi ønsker.

Gharahkhani forklarer at de ønsker at en slik regel i utgangspunktet skal gjelde hele området, og alle som ferdes der, uavhengig av om de er tilknyttet institusjonen eller ikke. Men:

- En kan godt gjøre lokale tilpasninger til definisjonen av hva som er universitets- og høyskoleområdet. Det viktigste for oss er at regelen skal gjelde de områdene som defineres som del av universitetet eller høyskolen.

LES OGSÅ: Venstre vannet ut nikab-forbud

- Vi må gi klare signaler

Selv om verken niqab eller burka er plagg som er utbredt ved landets universiteter går ikke Gharahkhani med på at dette er ren symbolpolitikk.

- Vi vet at det finnes mennesker i Norge som bruker disse plaggene, og selv om det er få av dem må vi likevel gi klare signaler om at dette ikke er plagg vi ønsker, sier han.

Forslaget skal nå ut på høring i partiorganisasjonen. Endelig vedtak fattes på partiets landsmøte i april.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Europaparlamentets president:

- EU taper mot Kina, USA og Japan

- EU taper mot Kina, USA og Japan. De som satser mest på forskning har de sterkeste økonomiene, slår presidenten i Europaparlamentet, Antonio Tajani, fast overfor Universitetsavisa.

Nytt forskningssenter til Trondheim:

Stor satsing for å krympe utslipp fra norsk sokkel

Sintef Energi er tildelt oppdraget fra Forskningsrådet med å opprette et nytt forskningssenter for lavutslippsteknologi i petroleumsindustrien og skal lede senteret sammen med NTNU. Tildelingen gikk til Sintef etter sterk konkurranse med Christian Michelsen Research i Bergen.

Opprettet sitt første doktorgradsprogram som universitet

På sakslisten for fredagens styremøte i Oslomet var etableringen av en doktorgrad i ingeniørvitenskap. Det er en historisk begivenhet for det ferske universitetet.

Ytring:

- Dette kjenner vi oss ikke igjen i

«Vi har opplevd den nye bemanningsplanen med teamarbeid som utelukkende positiv», skriver en gruppe ansatte ved Campusservice, som reaksjon på en reportasje i Universitetsavisa.