Arbeiderpartiet ønsker totalforbud mot heldekkende ansiktsplagg på campus

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg har foreslått å stramme inn regelverket om heldekkende ansiktsplagg. - Det er kvinnefientlige plagg. Det hensynet må veie tyngst, sier innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani.
Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg ønsker strengere regler for heldekkende ansiktsplagg. Utvalgets leder, Masud Gharahkhani, mener et strengere forbud er et viktig for å sende signal om at dette ikke er plagg som er ønskelig at brukes i Norge.
(Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet)

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg ønsker strengere regler for heldekkende ansiktsplagg. Utvalgets leder, Masud Gharahkhani, mener et strengere forbud er et viktig for å sende signal om at dette ikke er plagg som er ønskelig at brukes i Norge. Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg foreslår å stramme inn forbudet ansiktsplagg som helt eller delvis dekker ansiktet ved universiteter og høyskoler.

I dag er det forbud mot bruk av plagg som niqab, burka og finlandshette i undervisningssammenheng eller tilsvarende aktiviteter som turer, ekspedisjoner og lignende. Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg foreslår at dette forbudet nå skal gjelde all ferdsel på området.

- Vi mener at i et tillitssamfunn som Norge så skal vi som mennesker kunne se hverandre. I tillegg er Norge også et likestillingssamfunn, og da har ikke kvinnefientlige plagg som burka og niqab noe her å gjøre, sier Masud Gharahkhani, innvandringspolitisk talsperson og leder i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg.

LES OGSÅ: NTNU ønsker ikke forbud mot nikab

LES OGSÅ: Studenttinget vil ikke ha nikabforbud

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Var uenige da forbudet ble vedtatt

Gharahkhani understreker at de allerede da Stortinget vedtok gjeldene lov var misfornøyde med utfallet, og ønsker en enda strammere linje.

«En naturlig forlengelse av dette(gjeldende lov, journ.anm.) er å utvide forbudet til å gjelde offentlige kontorer og institusjoner der kommunikasjon og identifikasjon er avgjørende», står det i utvalgets forslag.

- Er dere ikke redde for at dette skal virke ekskluderende?

- Det er snakk om kvinnefientlige plagg som ikke passer inn i et samfunn som Norge. Det hensynet mener vi er det viktigste, og derfor ønsker vi å gi klare signaler om at dette ikke er et plagg vi ønsker.

Gharahkhani forklarer at de ønsker at en slik regel i utgangspunktet skal gjelde hele området, og alle som ferdes der, uavhengig av om de er tilknyttet institusjonen eller ikke. Men:

- En kan godt gjøre lokale tilpasninger til definisjonen av hva som er universitets- og høyskoleområdet. Det viktigste for oss er at regelen skal gjelde de områdene som defineres som del av universitetet eller høyskolen.

LES OGSÅ: Venstre vannet ut nikab-forbud

- Vi må gi klare signaler

Selv om verken niqab eller burka er plagg som er utbredt ved landets universiteter går ikke Gharahkhani med på at dette er ren symbolpolitikk.

- Vi vet at det finnes mennesker i Norge som bruker disse plaggene, og selv om det er få av dem må vi likevel gi klare signaler om at dette ikke er plagg vi ønsker, sier han.

Forslaget skal nå ut på høring i partiorganisasjonen. Endelig vedtak fattes på partiets landsmøte i april.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Jeg er ikke bekymret for den akademiske friheten ved NTNU

«Universitetsledelsen skal aldri opptre på en måte som fører til selvsensur», slår SU-dekan Marit Reitan fast i dette intervjuet.

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Professor leverte bok for sent, ilagt 2250 euro i bot

En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake 50 bøker til høyskolens bibliotek for sent. Saken har nå havnet i retten.

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.