Ingen tidsskrift er sperret ennå

Forlagene har gitt beskjed om at det er mulig å lese tidsskriftene ut januar.
Forhandlingene pågår på overtid om åpen tilgang til vitenskapelige artikler. Artiklene skal være tilgjengelige, i hvert fall ut januar. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Forhandlingene pågår på overtid om åpen tilgang til vitenskapelige artikler. Artiklene skal være tilgjengelige, i hvert fall ut januar. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Unit og forhandlingsteamene fortsetter forhandlingene med forlagene, i hvert fall ut januar. Forhandlingsteamene har blant annet bestått av rektorer og prorektorer fra UiO, UiB, UiT og NTNU.

Forhandlingene handler om åpen tilgang til vitenskapelige artikler, og det forhandles med forlagene Elsevier, Springer Nature, Wiley og Taylor & Francis.

Så lenge forhandlingene pågår, er forlagene innstilte på å gi lesetilgang i alle fall ut januar, med ett unntak:

- Beskjeden vi har så langt, er at vi opprettholder tilgang også for Elsevier til vi har hatt et forhandlingsmøte som antakelig blir i slutten av januar, sier seniorrådgiver Ståle Sand Kalkvik ved NTNU Universitetsbiblioteket. Han er tett på de nasjonale forhandlingene.

- Vi antar at vi i praksis har tilgang til Elsevier-artiklene ut januar, men Universitsbiblioteket er forberedt på at noe kan skje før dette, forteller han til Universitetsavisa.

Det som er usikkert, ifølge Kalkvik, er om den åpne tilgangen også vil gjelde for nye artikler fra Elsevier.

- Vi kan ikke garantere at vi får tilgang til artikler som utgis etter 1. januar. Dette vet vi per i dag ikke. Men denne begrensningen vil i så fall kun gjelde for Elsevier.

Seniorrådgiver Ståle Sand Kalkvik er tett på de nasjonale forhandlingene med de fire forlagene. (Foto: NTNU)

Seniorrådgiver Ståle Sand Kalkvik er tett på de nasjonale forhandlingene med de fire forlagene. Foto: NTNU

 

Ståle Sand Kalkvik anbefaler NTNUs ansatte å bruke temasiden for publisering på Innsida. Der ligger det ei lenke til hvordan man kan finne åpent tilgjengelige artikler.

- Da vil dere se at veldig mye ligger åpent tilgjengelig, forsikrer han.

Dyr tilgang

Forskerforum har fått innsyn i den nåværende avtalen med Elsevier. De skriver at institusjonene totalt betalte 8,8 millioner euro til Elsevier i 2018, noe som tilsvarer 87,3 millioner kroner etter dagens kurs.

Videre skriver Forskerforum at i perioden 2014 til 2018 har norske offentlige og private institusjoner betalt forlaget over 400 millioner kroner, etter dagens kurs.

Avtalen har gitt dem tilgang til rundt 2400 tidsskrifter gjennom databasen ScienceDirect.

Elsevier er verdens største forlag for medisinsk og vitenskapelig litteratur. Forlaget har hovedkvarter i Amsterdam, men har betydelig virksomhet i Storbritannia, USA og andre steder, ifølge Wikipedia.


 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.

Rektor ved Nord avgår:

- Valgte selv å gå av

Bjørn Olsen varslet fredag ettermiddag at han fratrer som rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen, og han går etter eget ønske.

Ny regjeringsplattform:

Vil øke investeringene i universitetene

Dette lover regjeringen å gjøre for å styrke utdanning og forskning.

Hydros konsernsjef:

Hva jeg lærte av Alunorte-krisen

Ting kan plutselig endre seg. En stor institusjon som har gått i dypt engasjement i et land et helt annet sted i verden, kan plutselig få det vanskelig. Bare spør Svein Richard Brandtzæg. Hva kan NTNU lære av Norsk Hydros erfaring fra Brasil?