Statsråd Nybø med klar melding til styret: – Vi må styrke Nord universitet

Stjørdal: Etter at både fagforbund, næringsliv og fylkeskommunen har rettet bekymringsmeldinger mot Nord universitets styre da det ble klart at Nord kan miste universitetsstatus, besøkte kunnskapsminister Iselin Nybø styret fredag ettermiddag.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (t.v.) møtte opp på styremøtet til Nord universitet fredag. Til høyre sitter styreleder Vigdis Moe Skarstein.
        
            (Foto: Helene Mariussen)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (t.v.) møtte opp på styremøtet til Nord universitet fredag. Til høyre sitter styreleder Vigdis Moe Skarstein. Foto: Helene Mariussen

Statsråden starter med et tydelig mål: Å styrke Nord universitet. Det skal være et attraktivt universitet som leverer god kvalitet på utdannelse, mener hun.

– Vi må sørge for at dette er et naturlig valg for ungdommen i regionen. Det skal være et attraktivt studiested, og studentene skal være stolte av å være en del av Nord, startet hun møtet engasjert.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Store utfordringer for Nord universitet
LES OGSÅ: Næringslivet bekymret for Nord universitets fremtid
LES OGSÅ: Statsråd Nybø oppfatter at Nord innser alvoret

De store utfordringene

Nybø avfeier raskt ideen om at Nord skal gå tilbake til høyskolestatus. Innspillet fra rektoren i Tromsø om en sammenslåing med Universitetet i Tromsø ligger heller ikke på bordet i Kunnskapsdepartementet. Nord universitet må bestå, og det må styret sørge for, ga Nybø klar beskjed om, og fremsto som styrets nye motivasjonscoach.

– Styret står foran et viktig arbeid. Alle gode krefter må bidra, både fra næringslivet og universitetet. Vi er flere som må dra lasset, og vi har en stor jobb å gjøre!

– Det er et ungt universitet. Vi er i en situasjon hvor vi må jobbe opp førstekompetansen.

Nybø påpekte at hun har tillit til styret og jobben de skal gjøre framover for å styrke kvaliteten til Nord universitet. Hun tror styret kan løfte Nord slik at det kan opprettholdes to universitet i regionen. Derfor har styret fått to nye år på å gjøre jobben.

Hva gjør vi nå?

- Hva gjør vi nå? spurte statsråden.

I en utviklingsplan utformet av styret og Stortinget er det fokus på fem viktige punkter. God kompetanseutvikling, høyere utdanningskvalitet, tydeliggjøring av faglig profil og campusutvikling.

– Vi har satt oss mål for universitetets kvalitetssikring. Denne utviklingsavtalen er god. Nå må vi gjøre om planer til handling, og målene må nås, sa Nybø.

Nybø var tydelig på at hun krever styrets forpliktelse til arbeidet. Hun påpekte også at regionen er avhengig av et universitet med høy kvalitet.

– Det er noen utfordringer her som handler om mer enn bare universitetet. Det er grunn til å ta utfordringene på alvor når vi ser at universitetet ikke klarer å fylle stipendiatstillingene de har fått tildelt. Når man ikke klarer dette er det ikke bare en utfordring for universitetet, men også for regionen og kompetansen som skal ut i arbeidslivet. Dette er kompetanse som trengs i arbeidslivet her oppe, fordi det er en framtidsrettet kompetanse, sa hun.

Styret må beslutte om campus skal legges ned

Styret befinner seg i en politisk spagat. De skal forholde seg til økonomiske kutt, samtidig som faglig kvalitet skal styrkes. Styret har også fått i oppgave å beslutte om campuser skal legges ned, samt endring av campusstruktur. Styremedlem Espen Leirset oppfatter at det utfordrer styret til å være et politisk organ, noe som ikke er styrets oppgave, men Stortingets.

– Mitt ønske, både på demokratisk og på legitimt vis, er at hvis vi skal legge ned campus og endre strukturen er det en politisk beslutning som hører hjemme hos Stortinget, sier Leirset til statsråd Nybø.

Nybø har respekt for at det er en vanskelig oppgave, men avfeier at Stortinget kommer til å ta over denne jobben.

– Vi kommer ikke til å ombestemme oss her, ettersom vi ønsker å gi universitetet stor frihet. Jeg vet at dette er en stor utfordring med vanskelige vurderinger, men denne oppgaven forventer jeg at dere gjennomfører. Det er et viktig samfunnsoppdrag dere har fått, sier hun til styret.

Optimistisk forsamling

Styreleder Vigdis Moe Skarstein er optimistisk ovenfor det kommende arbeidet, og møtet ble avsluttet med stor applaus.

– Jeg takker Nybø for at hun kom og har satt seg såpass godt inn i saken. Det føles trygt å ha henne med på laget, sa Skarstein.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.

Rektor ved Nord avgår:

- Valgte selv å gå av

Bjørn Olsen varslet fredag ettermiddag at han fratrer som rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen, og han går etter eget ønske.

Ny regjeringsplattform:

Vil øke investeringene i universitetene

Dette lover regjeringen å gjøre for å styrke utdanning og forskning.

Hydros konsernsjef:

Hva jeg lærte av Alunorte-krisen

Ting kan plutselig endre seg. En stor institusjon som har gått i dypt engasjement i et land et helt annet sted i verden, kan plutselig få det vanskelig. Bare spør Svein Richard Brandtzæg. Hva kan NTNU lære av Norsk Hydros erfaring fra Brasil?