Filosof kaller UiBs rektor for søppel

«Søppel i rektorstolen. La nå denne mannen virkelig få merke det», skriver professor Helge Høibraaten på sin åpne Facebook-side.
Professor Helge Høibraaten misliker uttalelsene til Dag Rune Olsen så sterkt at han tyr til kraftig ordbruk.  

Professor Helge Høibraaten misliker uttalelsene til Dag Rune Olsen så sterkt at han tyr til kraftig ordbruk.  

Reaksjonene har vært voldsomme etter at Universitetsavisa intervjuet rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen om «safe spaces». Der åpnet han for også å invitere omstridte forskere, som for eksempel holocaustfornektere.

Deretter skrev fire historikere et innlegg i VG, også gjengitt i UA, der de hevdet at å invitere holocaustfornektere vil bidra til å legitimere antisemittisme. Og seinere har saken levd sitt eget liv i de ulike universitetsavisene og i sosiale medier.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

«Søppel i rektorstolen»

Mandag morgen skrev professor Helge Høibraaten følgende på sin Facebook-side:


Opprinnelig skjermdump fra Helge Høibraaten om rektor Dag Rune Olsen.  

Opprinnelig skjermdump fra Helge Høibraaten om rektor Dag Rune Olsen.  

 

UA tok deretter kontakt med Høibraaten og ba om et intervju, men han ønsker ikke å gi noen kommentar.

Deretter føyer han til på Facebook: «Jeg har gitt mitt bidrag med denne spontanreaksjonen og artikkelforfatterne har begrunnet en politisk reaksjon faglig. Les den og se hva du selv føler.» Den opprinnelige kommentaren blir endret og står nå slik: «Søppel fra rektorstolen. La nå denne mannen virkelig få merke det, bergensere.»

Helge Høibraaten er filosof og tilknyttet NTNU.

Rektor Dag Rune Olsen svarer følgende når vi spør hva hans reaksjon på Høibraatens karakteristikk er:  

- Jeg har ingen kommentar. Det er hans fulle rett å mene hva han vil. Selv ville jeg imidlertid aldri uttalt meg tilsvarende, sier rektor Dag Rune Olsen til Universitetsavisa.

OPPDATERT SAK: Høibraaten angrer på formulering om søppel.

Olsen: - Berettiget kritikk

I det opprinnelige intervjuet med Universitetsavisa sa Olsen at det er viktig for universitetene med meningsbrytning for å skaffe ny innsikt. Derfor må man tørre å ta de ubehagelige og kontroversielle debattene.

Deretter fikk han spørsmål om hvor grensa går.  Det finnes omstridte forskere, som for eksempel fornekter holocaust. Og svarte:

«Apropos holocaustfornekter: Det er interessant at noen er uenige i et slikt historisk faktum, og høre hvorfor man blir det. Da hadde det vært ganske så interessant å invitere en representant for dette synet og komme fram til en erkjennelse i fellesskap.»

Seinere har Olsen skrevet at kritikken mot siste del av sitatet er rimelig og berettiget. Men han har fastholdt at det er «...avgjørende å forstå hvorfor enkelte avviser det vi med rimelighet oppfatter som etablert kunnskap, enten det er holocaust- eller klimafornektere eller vaksinemotstandere.»

Olsens ståsted er at han vil bringe kunnskapsfornektere fram i lyset og mener det er farlig å lukke øynene, tie og ignorere dem. Det frykter han kan bidra til flere ekkokammer og et polarisert samfunn der irrasjonelle og radikale krefter vokser i fred i det skjulte, skrev han i svaret til de fire historikerne.

LES OGSÅ: Holocaustbenektere må ikke få slippe til på universitetene

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Dette synes et knippe forelesere om den nye timeplanen ved NTNU

Flere forelesere uttrykker at de er glade for å få undervise på campus igjen til høsten. Men det er en dårlig idé å øke andelen kveldsundervisning, mener universitetslektor Ronny Kjelsberg.

NTNU vil kvitte seg med Kongsvoll vokterbolig

Mange ansatte og studenter har feriert eller brukt vokterboligen i faglig sammenheng. Nå vil NTNU avhende eiendommen.

- Vi må slutte å kjefte på hverandre

- Det er urettferdig å snakke om «studentene» som om alle norske studenter har sittet i Frognerparken, sier Henrik Asheim.

Flere institusjoner avlyser fadderarrangementer

Linjeforening ved NTNU kjører digital fadderuke ut denne uken etter mistanke om smitte. Fadderuken i ved Universitetet i Bergen (UiB) velger å droppe fadderarrangement på kveldstid.