Høibraaten angrer på «søppel»-formulering

Professor Helge Høibraaten beklager sterkt at han som en spontanreaksjon brukte ordet «søppel».
UiB-rektor Dag Rune Olsen har fått mye pepper for uttalelsen om holocaustfornektere. I ettertid har han beklaget siste halvdel av denne uttalelsen: «Apropos holocaustfornekter: Det er interessant at noen er uenige i et slikt historisk faktum, og høre hvorfor man blir det. Da hadde det vært ganske så interessant å invitere en representant for dette synet og komme fram til en erkjennelse i fellesskap.»  
        
            (Foto: Tore Oksholen)

UiB-rektor Dag Rune Olsen har fått mye pepper for uttalelsen om holocaustfornektere. I ettertid har han beklaget siste halvdel av denne uttalelsen: «Apropos holocaustfornekter: Det er interessant at noen er uenige i et slikt historisk faktum, og høre hvorfor man blir det. Da hadde det vært ganske så interessant å invitere en representant for dette synet og komme fram til en erkjennelse i fellesskap.»   Foto: Tore Oksholen

Det var mandag morgen at filosofiprofessoren, tilknyttet NTNU, skrev følgende på sin Facebook-status:

Opprinnelig skjermdump fra Helge Høibraaten om rektor Dag Rune Olsen.  

Opprinnelig skjermdump fra Helge Høibraaten om rektor Dag Rune Olsen.  

Seinere på ettermiddagen, etter at UA ba om et intervju, endret han på formuleringa slik at den nå lyder: «Søppel fra rektorstolen. La nå denne mannen virkelig få merke det, bergensere.»

LES OGSÅ: Filosof kalte UiBs rektor for søppel

I dag beklager Høibraaten at han «...var for rask og uinformert i avtrekkeren». I en ny Facebook-status, som også er sendt til UA, skriver han følgende:

«Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, ble nylig kritisert av tre forskere ved Holocaustsenteret og en professor ved UiB i forbindelse med hans uttalelse om Holocaustbenektelse. Jeg så denne kritikken i går men la i min spontanreaksjon i farten ikke merke til at den var noen dager gammel. Derfor hadde jeg heller ikke lest rektors tilsvar. Min reaksjon om at dette var søppel fra rektoratet kom altså før jeg hadde lest tilsvaret. Slikt er ikke korrekt og jeg beklager dette sterkt.»

Videre skriver han: 

«Rektor Olsen tar inn over seg et hovedpunkt i kritikken og det er bra. Det jeg likevel ikke kan skjønne er at han mener det skulle være en rektors universitetspolitiske oppgave å invitere Holocaustbenektere, når han samtidig godtar at det ikke dreier seg om faglig forsvarlig forskning, og dessuten ikke har illusjoner om at benekterne kan bringes til å skifte mening. Jeg synes, som en ny spontanreaksjon, dette mildt sagt er ubetenkt, uansett hvor velment det måtte være. Min opprinnelige reaksjon hadde å gjøre med at jeg syntes universitetets verdighet og oppgave ble forrådt ved en slik politikk. Jeg holder fast på dette reaksjonsgrunnlaget, selv om jeg var for rask og uinformert i avtrekkeren. Når dette er sagt skal jeg i det minste ta initiativ til et diskusjonsmøte ved NTNU.»

Deretter føyer han til i e-posten til UA:

«Jeg kan for øvrig ikke se det er grunnlag for at jeg skal ha kalt rektor Olsen for søppel. Enten det nå er i eller fra stolen søppelet kom i formuleringen, gikk reaksjonen på innholdet. Men jeg gjorde en feil som jeg nå har redegjort for og beklaget.»

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

Rektor Dag Rune Olsen var lite lysten til å kommentere Helge Høibraatens formuleringer i går:

- Jeg har ingen kommentar. Det er hans fulle rett å mene hva han vil. Selv ville jeg imidlertid aldri uttalt meg tilsvarende, sa han til Universitetsavisa.

Til På Høyden sa rektoren:

— Jeg vet ikke om Høibraaten har lest mitt svar til disse fire professorene, men jeg er altså helt enig med dem at det er naivt å tro at man skal omvende holocaustfornektere.

LES OGSÅ: Bekymret for krav om «safe spaces»

LES OGSÅ: Holocaustbenektere må ikke slippe til på universitetene

LES OGSÅ: Risikabelt å ignorere dem som fornekter kunnskap

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Det er 70 år siden Sintef ble etablert i Trondheim

Forskningsinstituttet ble etablert for å utføre oppdragsforskning og har siden starten hatt et tett samarbeid med NTH, og etter hvert NTNU.

Gjesteskribenten:

Feilslått politikk for god lærerutdanning

Grunnskolelærerutdanningen er under press som følge av nye krav fra politikerne. Regjeringens politikk er en trussel mot kvalitet i lærerutdanning.

- Asheim hopper på et tog i fart

Henrik Asheim blir tatt vel imot i UH-sektoren etter utnevnelsen som ny minister for forskning og høyere utdanning.

Da Iselin Nybøs etterfølger sang ut

Henrik Asheim overtar Iselin Nybøs statsrådpost. For tre år siden vikarierte Asheim som kunnskapsminister. Da sang han ut mot en NTNU-forsker.