Valgt rektor:

Tjora kritiserer styreleders håndtering

Styremedlem Aksel Tjora kritiserer styreleders håndtering av forslaget om å debattere valgt rektor ved NTNU.

Aksel Tjora og Per Kristian Røkkum Berget sitter i NTNUs styre.
Publisert Sist oppdatert

- Vi fikk ei brå avstemning om rektor skal konstitueres i 1,5 år eller 5,5 år. Det siste gjør det umulig å ta den diskusjonen jeg ville ha, om valgt eller ansatt rektor. Vi kunne i alle fall ventet en dag med å bestemme rektorperioden, sa Tjora på NTNUs styremøte torsdag.

Det var på et ekstraordinært styremøte onsdag at Tjora tok til orde for å få en debatt om NTNU igjen bør innføre valg av rektor. Hvis rektor ansettes i 1,5 år vil det være mulig å ta en slik diskusjon i nærmeste framtid. Flertallet av styret vedtok imidlertid at ny rektor skal ansettes for 5,5 år.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Ikke undervurder medlemmene

På torsdagens styremøte antydet Tjora at ting hadde gått så fort for seg dagen i forveien at styremedlemmer ikke helt skjønte rekkevidden av hva de vedtok.

Det fikk styreleder Svein Richard Brandtzæg til å ta til motmæle:

- Vi skal være veldig forsiktig med å si at styret ikke visste hva de stemte for. Ikke undervurder styremedlemmenes bevisshet rundt dette. Vi tar ikke den diskusjonen nå, slo han fast.

På styremøtet i september skal det være ei grundig styreevaluering, der denne saken også blir et tema.

LES OGSÅ: Ny konstituert rektor på plass

- Jeg ble kastet inn i dette

To av de nye styremedlemmene opplevde at det gikk for fort i svingene da Aksel Tjora foreslo en diskusjon om valgt rektor på onsdagens ekstraordinære styremøte.

- Det var helt rett av Tjora å ta denne debatten. Vi fikk en uvanlig sak for å si det mildt. Jeg må innrømme at jeg først innså rekkevidden av vedtaket om rektorperiode bare kort tid før avstemning, sa Per Kristian Røkkum Berget, som er valgt inn av studentene.

Ewa Morsund, som er innvalgt av de midlertidig ansatte, ga uttrykk for det samme:

- Alt skjedde veldig brått. Vi burde diskutert nærmere hva vedtaket innebar. Jeg ble kastet inn i dette, sa hun.

Styreleder Brandtzæg avrundet den lille disputten med å si følgende:

- Vi skal bruke tid på erfaringene fra denne debatten. Jeg kan også lære av det som skjedde. Vi skal sette av god tid til å diskutere dette i september.

LES OGSÅ: Monica Rolfsen vil bli ny NTNU-rektor
LES OGSÅ: Anne Borg vil bli ny NTNU-rektor