Eiendommer:

Jubel over at Asheim legger vekk forslag

- Press fra Stortinget og en unison reaksjon fra universitetene gjorde at regjeringa snudde, sier stortingsrepresentant Marit Arnstad (SP).

- Et fullstendig unødvendig forslag og svært byråkratiserende og rigid, sier Marit Arnstad om forslaget som nå legges vekk.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert med reaksjon fra Arbeiderpartiets Nina Sandberg.

I dag skulle egentlig Stortinget behandle et representantforslag fra Senterpartiet om å pålegge regjeringa å la universitetene fortsette å ha ansvaret for å forvalte egne bygg og eiendommer.

Så kom den uventede beskjeden fra statsråd Henrik Asheim: De legger bort forslaget om å overføre forvaltningsansvaret for statens eiendommer ved NTNU, NMBU, UiB, UIO og UiT til Statsbygg.

- Universitetene og høyskolene har jobbet bedre med forvaltning av eiendommene sine de siste årene, og jeg ser ingen grunn til å frata dem det ansvaret, sier Asheim i ei pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

LES OGSÅ: Anbefaler at universitetene leier bygg i stedet for å eie

LES OGSÅ: NTNU kan miste kontrollen over alle byggene sine

- Byråkratisk forslag

Universitetsledelse, studenter, tillitsvalgte og opposisjonspolitikere har engasjert seg veldig i denne saken, noe som blant annet kom til uttrykk under den åpne høringa i utdannings- og forskningskomitéen i mars. Høringa fant sted som følge av at Senterpartiet hadde innlevert det nevnte representantforslaget.

- Uten at noen hadde fremmet forslag om dette i Stortinget hadde ikke regjeringa trukket forslaget. Det var en kombinasjon av utøvd press fra Stortinget, en unison reaksjon fra universitetene og ei ualminnelig klar høring, som gjorde utslaget, sier Marit Arnstad til Universitetsavisa.

Det var en områdegjennomgang av bygge- og eiendomspolitikken i statlig sivil sektor våren 2019 som satte sinnene i kok. Der ble det anbefalt at forvaltningsansvaret for statens eiendommer overføres til Statsbygg. Dette kunne gi en mer effektiv forvaltning av eiendomsmassen, var begrunnelsen.

- Et fullstendig unødvendig forslag og svært byråkratiserende og rigid, sier Arnstad.

Hun viser til at universitetene er avhengige av å ha rom og mulighet til å disponere egne areal for å ivareta samarbeidet mellom næringsliv, forskere og studenter.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Kontroversiell politikk

-Bygg er viktige strategiske ressurser for forskning og høyere utdanning, og Arbeiderpartiet har hele veien stått på mot sentralisering, og for at universitet og høgskoler skal beholde råderetten over egne bygg og infrastruktur, sier Nina Sandberg, Arbeiderpartiets talsperson for forskning og høyere utdanning.

Sandberg har en avmålt reaksjon på regjeringas beslutning:

-I dag jubler mange over at regjeringen skroter sin egen høyrepolitikk, men dette er ikke første og neppe siste gang en borgerlig regjering lanserer kontroversiell politikk, uten forutgående dialog, med massiv motstand og uro i universitets- og høgskolesektoren som konsekvens. Det samme skjedde da de ville utrede foretaksmodell, og det samme skjer når de år etter år gjør flate budsjettkutt gjennom ABE-reformen, sier Sandberg.

- Fantastisk nyhet

NTNU er svært fornøyd med den vendinga saken nå har tatt.

- En fantastisk god nyhet, sier Frank Arntsen, NTNUs økonomi- og eiendomsdirektør.

Arntsen peker på at de selvforvaltende institusjonene har vist at ei overføring av eiendommer til Statsbygg ville blitt både dyrere og dårligere. Han mener dette igjen ville ført til betydelige konsekvenser for utførelsen av samfunnsoppdraget, som handler om å levere fremragende utdanning og forskning.

Videre viser han til at infrastruktur er et strategisk virkemiddel for universitetene. Den utvikles og tilpasses i takt med de kravene og bestillingene samfunnet har til dem. Selvforvaltning av eiendom betyr at de har fleksibilitet til å kunne endre bygningsmassen raskt når nye studieplasser, vitenskapelig utstyr eller forskningssentre tildeles, poengterer han.

- Jeg er derfor skikkelig glad og lettet for at regjeringa nå velger å lytte til oss som har skoen på, og skrinlegger forslaget, sier han.

- Viktig for studentene

Åste Solheim Hagerup, leder av Studenttinget, er også svært glad for at forslaget om Statsbygg-overdragelse aldri blir noe av.

- Det skulle egentlig bare mangle, når en samlet sektor har kommet med så tydelige signaler. Jeg er fornøyd med at regjeringa velger å lytte på en sektor som er så tydelig, sier hun til UA.

En rekke av landets studentledere skrev et innlegg der de argumenterte for at universitetene må få forvalte egne bygg.

- Dette har vært så viktig for oss. Det gir oss mulighet til å ha medvirkning og komme tett på utforming av nye studentlokaler. Dette er veldig sentralt for vår studenthverdag og da er det viktig at vi har påvirkning på egne areal. Så langt har det fungert godt for oss og da bør vi fortsette slik, sier Hagerup.

Også Forskerforbundet og NTL fikk en god start på dagen i dag.

- Dette er virkelig en seier for fornuften. Denne saken, og saken om tilknytningsform, viser at samarbeid og motstand virker, skriver Thomas Ferstad, nestleder i NTL ved NTNU, i UAs kommentarfelt.

- God dag for universitetsdemokratiet

Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet sier:

- Regjeringen har tatt en klok og viktig avgjørelse, som betyr mye for universitetenes handlingsrom. Dette er en god dag for universitetsdemokratiet, sier hun.

Ros gir hun også til forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim for at han nå legger saken død.

- Med denne avgjørelsen sikrer han universitetene større forutsigbarhet i den usikre tiden foran oss, og fortsatt autonomi på lang sikt, sier Lind i ei pressemelding.

Frank Arntsen, NTNUs økonomi- og eiendomsdirektør, mener det har vært helt avgjørende at alle som hadde felles interesser, samlet kreftene for en felles innsats mot det de mente var et dårlig forslag, og en lite korrekt områdegjennomgang for sektoren.

- Jeg vil gi alle som bidro, spesielt studenter og tillitsvalgte ros og sin del av æren for at denne saken nå endte slik vi hele tida har håpet, sier han til Universitetsavisa.

Nina Sandberg
Styremøte 05.12.2018 Frank Arntsen
Åste Solheim Hagerup.
Thomas Ferstad er nestleder i NTL ved NTNU
Arendalsuka. Guro Elisabeth Lind, Forskerforbundet. Debatt: «Hvem vinner det akademiske kappløpet?»