Lønnsoppgjøret: Brudd i staten

Unio Stat valgte mandag kveld å bryte lønnsforhandlingene med staten, og oppgjøret går nå til mekling.
- Staten var urokkelige, og var ikke villige til å gå inn i reelle forhandlinger, slår forhandlingsleder Guro Lind fast (arkivbilde). 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

- Staten var urokkelige, og var ikke villige til å gå inn i reelle forhandlinger, slår forhandlingsleder Guro Lind fast (arkivbilde).  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

- Vi var svært innstilt på å komme til enighet i år, men det ble dessverre umulig når staten ikke en gang ville diskutere økonomien, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i en pressemelding.

Forhandlingsleder i Unio Stat, Guro Elisabeth Lind, ønsket en forhandlingsløsning, men slik gikk det ikke. - Det er svært krevende å forhandle med en motpart som viser så liten vilje til å finne løsninger, sier Lind.

Unio stat gikk til forhandlingsbordet med krav om reallønnsvekst for sine medlemmer, og et ønske om sentrale, prosentvise tillegg. Men ifølge Lind ble det aldri reelle diskusjoner om økonomien.

- Staten var urokkelige, og var ikke villige til å gå inn i reelle forhandlinger. Vi har vært svært tydelige på at det hadde vært særlig velkomment med en forhandlingsløsning i år, men det ble dessverre umulig. Man finner ikke en forhandlingsløsning uten først å ha reelle forhandlinger, fastslår Lind.

Også LO og YS valgte å bryte forhandlingene med staten. Oppgjøret går nå til mekling, og partene møtes hos riksmekleren i oktober.

Akademikerne også misfornøyde

Hos Akademikerne er de også svært misfornøyde med at staten ikke ønsker å gi de statsansatte noen tillegg. 

– Staten har lukket døra for forhandlinger både om økonomi og forbedring av tariffavtalen. Derfor ber vi nå om bistand fra Riksmekleren for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne stat i en pressemelding. Han forteller at Akademikerne hadde forventninger om et ansvarlig oppgjør. 

– Jeg mener staten skyter seg selv i foten. De har gått inn i forhandlingene med mål om at statlige virksomheter skal ha handlingsrom og tillit slik at de kan lykkes med å rekruttere, utvikle og beholde kompetente medarbeidere. Vi deler disse målene, og det er overraskende og skuffende at staten nekter å åpne reelle forhandlinger om forbedringer i avtalen, sier Kvam.

Tilbød en lønnsvekst på 1,7 prosent

Det er kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup som kommenterer bruddet i lønnsforhandlingene på vegne av regjeringen. 

 – Jeg hadde håpet at partene kunne finne fram til en løsning gjennom forhandlingene, men det gikk ikke, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup i en pressemelding.

Ifølge regjeringen var bakgrunnen for bruddet blant annet uenighet  om beregningen av den disponible økonomiske rammen i staten. Staten tilbød en lønnsvekst på linje med frontfaget, med 1,7 prosent i årslønnsvekst, står det i pressemeldingen. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.

Forskningsdagene:

Åpen forskning er et gode for alle

Den raske utviklingen av datateknologi og håndtering av store datamengder gjør utvidet bruk av forskningsdata mulig for mange.

Utrettelig mas om arbeidslivsrelevans

Arbeidslivsrelevans er ikke fyrlykten institusjonene bør styre alle studieprogrammer etter.