Redegjorde for Kina-samarbeid

SHANGHAI: Norges flagg vaiet side om side med Kinas i dag fredag i anledning åpningen av den norske paviljongen på Expo 2010. Etter å ha foretatt den offisielle åpningen ville H.K.H Kronprins Haakon vite hva slags samarbeid NTNU har gående med Kina.

- Det var et kjærkomment spørsmål, sier rektor Torbjørn Digernes til Universitetsavisa, etter å ha redegjort så konsist og effektivt som mulig for de relativt omfattende relasjonene NTNU har med universiteter rundt om i gigantlandet.

Nedkjølte isbjørnspor

NTNU har som kjent en stor delegasjon i Kina, og i media har rektor har måttet forsvare universitetets bruk av ressurser. Standen der NTNU og Sintef har bidratt med teknologiske løsninger var siste post i løypen som Kronprinsen med følge vandret gjennom på Norges dag under Expo.

Den norske paviljongen har tittelen Powered by Nature. Om kronprinsen bare hadde nøye tilmålt med tid, var det til gjengjeld en rekke japanske fagfolk som dvelte lenge ved standen. Her er en skråstilt plate som forestiller en isbre hvor man ser avtrykkene etter en isbjørns vandring. Professor Trygve M Eikevik ved Institutt for energi og prosessteknikk ved NTNU har arbeidet med kjøleteknikkene som er brukt, og svarte på spørsmål fra interesserte.

Kjøleteknikk fra NTNU

- Det vi ser her er en aluminiumsplate preget av fotavtrykk fra en isbjørn som er 3-4 år gammel. Så har vi lagt inn fryserør på undersiden av platen, slik at vi får kondens på den. Underkjølingen gjør at vi får et tykt lag av frost og rim på den, slik at det ser ut som den går på is, forklarer Eikevik.

Mange besøkende er framme og legger hendene på den frostdekte, isbrelignende platen. Noen skvetter, som om de er redde for at hånden skal fryse fast.Snø og stabbur

Isbjørnens fotavtrykk gir assosiasjoner til nasjonenes globale fotavtrykk, som skal si noe om klimautslipp. I tråd med Norges egenprofilering som miljønasjon, er vektleggingen av ren natur et gjennomgangstema. Selve bygningen som utgjør den norske paviljongen høstet mye lovord fra de besøkende. Den framtrer som en ren trebygning, selv om ryktene vil ha det til at det er utenpå, med stål som bærende struktur. Takkonstruksjonen, med mange møner og noe som likner lafting, fikk mange, nordmenn som kinesere, til å bruke kameraet flittig.

NTNU-delegasjonen, med mange inviterte kinesiske samarbeidspartnere, ble lukket inn i samlet følge. Innvendig er det, foruten isbjørnsporene, det pittoreske Norge med snø og stabbur som blir presentert. Utstillingen består for en overveiende del av TV-monitorer innfelt i treverk.

Voldsomme dimensjoner

Det er voldsomme dimensjoner over Expo. Totalt besøker 200 000, de fleste kinesere, Expo hver dag. Det er lange køer framfor svært mange paviljonger. Den største køen er framfor Kinas paviljong – de første legger seg i kø i 2-3 tida på natta. Man behøver shuttlebus for å komme seg fra den ene enden til den andre.

Denne dagen fikk det norske flagget æresplassen ved siden av vertslandets. I morgen vaier et nytt flagg ved siden av. Kina er nasjonen alle vil være ved siden av i disse tider.

Norsk effektivitet. H.K.H Kronprins Haakon ville gjerne vite mer om NTNUs samarbeidsrelasjoner i Kina, og rektor Torbjørn Digernes redegjorde så kort og konsist han kunne på kronprinsens knapt tilmålte tid.
(Foto: Tore Oksholen)

Norsk effektivitet. H.K.H Kronprins Haakon ville gjerne vite mer om NTNUs samarbeidsrelasjoner i Kina, og rektor Torbjørn Digernes redegjorde så kort og konsist han kunne på kronprinsens knapt tilmålte tid. Foto: Tore Oksholen

Rent og pent. Slik Norge presenterer seg for kineserne.
(Foto: Tore Oksholen)

Rent og pent. Slik Norge presenterer seg for kineserne. Foto: Tore Oksholen

Kjøleteknologi. Professor Trygve Eikevik ved Institutt for energi og prosessteknikk har arbeidet med kjøleteknikkene som er brukt i denne delen av den norske paviljongen.
(Foto: Tore Oksholen.)

Kjøleteknologi. Professor Trygve Eikevik ved Institutt for energi og prosessteknikk har arbeidet med kjøleteknikkene som er brukt i denne delen av den norske paviljongen. Foto: Tore Oksholen.

Expo-stereotypier. Nordmann med ski på bena. Japaner med kamera i hånda.
(Foto: Tore Oksholen)

Expo-stereotypier. Nordmann med ski på bena. Japaner med kamera i hånda. Foto: Tore Oksholen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norsk akademia i Kina:

- Mange oppfatninger ender ofte i feilslutninger

Beijing: - Det fins mange oppfatninger om Kina som isolert sett kan være korrekte, men som likevel ender i feilslutninger, sier Norges mann i Kina, ambassadør Geir O. Pedersen.

Ytring:

Stopp domenetapet for norsk i akademia

For å sikre at norsk held fram å vere det dominerande språket i Noreg, er det viktig å styrke stillinga til norsk språk på mange område. Eit av dei viktigaste områda å hindre dette domenetapet på er akademia.

Ønsker samlet byggeprosess:

Sintef vil reise egne signalbygg samtidig med campusprosjektet

Sintef melder seg på med full kraft i NTNUs campusprosjekt. Forskningsstiftelsen løfter fram 6 større utbyggingsprosjekt som de mener må gå parallellt med byggeprosessen på Gløshaugen.

UA anmelder bok:

På jakt med Moserne      

- «Jakten på stedsansen» er populærvitenskap, der første del av ordet ikke går på bekostning av den andre, skriver Svein Inge Meland, som har anmeldt Unni Eikeseths «Jakten på stedsansen.»