- Liu er en krigsforkjemper

- Liu Xiaobo fortjente ikke prisen. Nobelkomiteen må kvitte seg med sine forutinntatte holdninger. Kan de ikke det, bør man søke å opprette en alternativ komite.


Slik argumenterte de Hong Kong-baserte forskerne Yan Hairong og Barry Sautman da de holdt en gjesteforelesning om Nobelkomiteen og fjorårets fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Liu sitter fengslet i Kina, og det er uvisst når og om han slipper ut.

Hairong og Sautman er klar på at de er motstander av fengsling av politisk opposisjonelle, hva enten de heter Liu Xiaobo eller Ai Weiwei. Sistnevnte er arkitekt og bildende kunstner, og ble arrestert i vinter etter å ha kritisert myndighetene.

- Liu burde ikke vært satt i fengsel, men han fortjente ikke fredsprisen, ganske enkelt fordi han støtter verken fred eller menneskerettigheter, sa Hairong. Hun gikk gjennom Lius politiske synspunkter, slik de har framkommet i ulike skrifter og intervjuer opp gjennom årene. De to forskerne har fått en gruppe studenter til å gjennomgå disse skriftlige kildene, og det er denne basen hun anvendte i sin gjennomgang.“Ryggradsløse kinesere”

- Liu har angrepet selv liberale kritikere av kinesisk kultur for ikke å gå langt nok i å vise “hvor tom, ryggradløs og fucked-up kineserne er.” Arbeidene hans inneholder generelt sett ramme angrep på kinesernes karakter, hevdet Hairong.

- Liu har sagt at å velge vestliggjøring er å velge å bli menneskelig, samt at om hans engelsk hadde vært bedre, ville han valgt ikke å ha noe med Kina å gjøre, fortsatte hun.

- Han støtter omtrent alt av amerikansk krigføring etter andre verdenskrig, fra Korea og Vietnam til Irak og Afghanistan. “Den frie verden, ledet av USA, har utkjempet omtrent alle regimer som har trampet på menneskerettene”, har han skrevet.

Hairong fremhevet at under den amerikanske valgkampen i 2004 angrep Liu John Kerry, mens han gikk ut med sterk støtte til president Bush’ krigføring i Irak. I Midt-Østenkonflikten gir Liu Israel sin helhjertede og ensidige støtte.- Neo-konservativ

- Om man skulle plassere Liu i en amerikansk politisk kontekst, er han en klassisk neo-konservativ, fortsatte Sautman.

- Om Liu er krigsforkjemper og ikke fredsforkjemper: Er han i det minste en kompromissløs forkjemper for menneskeretter? Svaret er nei, menter de de to.

- Liu er elitistisk i politisk sammenheng. Han er ikke for allmenn stemmerett. Han kjemper for en pseudo-politisk markedsorientert utopianisme basert på privatisering. Om man ser hva som har skjedd i tidligere østblokken, har denne privatiseringen resultert i oligarkenes massive eiendomstyveri av offentlig eiendom, sa Sautman

Fra Liu til Ossietzky

De to gjestende forskerne fra Hong Kong kritiserer Nobelkomiteen for dens sammensetning, og karakteriserte dem som hvite, norske ex-politikere, som alle har til felles at de har sluttet opp om krigene i Irak eller Afghanistan. Jagland kan sies å framstå som en temmelig aggressiv politiker i denne konteksten.

De protesterer mot sammenlikningen mellom Liu og Carl von Ossietzky. Sistnevnte var en sann forkjemper for fred, og ble fengslet av den grunn. Det er en bedre analogi å sammenlikne Liu med vestlige staters fengsling av nedrustningsaktivister.

- Det fins en annen analogi til behandlingen av Ossietzky som passer langt bedre: Fengslingen av Bradley Manning. Og Mordechai Vanunu, mente Sautman.Fra Liu til Manning

- Vi synes det er en ganske bisarr opplevelse å se hvordan vestlige politikere er så oppbrakt over fengslingen av Liu, men sier ingenting om behandlingen av Manning og Vanunu. Slik sett er tildelingen til Liu mer å sammenlikne med Solsjenitsyn som framsto som en forsvarer av vestlige frihetsidealer, men som etter hvert viste seg å være en krigshisser og en rasist.

Om nobelkomiteen ikke kan gå igjennom og gjøre noe med sine forutinntatte holdninger, er det på tide å vurdere om en alternativ komite bør bli opprettet, fastslo Sautman.

På spørsmål fra UA om hvordan de stiller seg til fengslingen av arkitekten og billedkunsnteren Ai Weiwei, viste Hairong at Weiwei også er en politisk aktivist. Sautman fulgte opp med å vise til at ethvert regime har rett til å forsvare egen eksistens.

- Weiwei argumenterte for en Jasminrevolusjon i Kina, som oppfordret til regimeskifte. Da er det ikke egnet til å overraske at regimet ned. Vi tror det er slik de fleste regimer vil reagere når noen vil styrte dem, mente Sautman.

- Det var flere hundre som oppfordret til en Jasminrevolusjon, men det var Ai som måtte betale. Dette kan vi være uenig i, men en helt urimelig reaksjon er det ikke.

- Hva med fengslingen av Nelson Mandela – var det også en rimelig reaksjon, ble de spurt om.

- Det er ingen god analogi. Mandela kjempet mot et internasjonalt fordømt rasistisk styre. Det gjorde ikke Liu Xiaobo, sa Yan Hairong og Barry Sautman.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

What's in a name? Blant prosenter og dofessorer

«Hva er det med navn? Vil «dosent» noen gang i vår bransje lukte likestilt med «professor»? Jeg tror jeg vet svaret, og er heller ikke alene om det» skriver Dag Waaler i denne ytringen.

Ytringsfrihet og ytringsansvar

La det ikke være noen tvil: NTNU skal kompromissløst forsvare ytringsfriheten og den akademiske friheten. Samtidig vil jeg minne om at god ytringskultur også handler om det enkeltes ytringsansvar, skriver Marit Reitan i denne ytringen.

Campusservice topper fremdeles statistikken over sykefravær

Avdeling for campusservice har fortsatt høyt sykefravær, men trenden er nedadgående.

- Jeg regner med dette betyr at tvangsflyttingen oppheves

Tvangsflyttingen av Kristian Steinnes var begrenset i tid ut nåværende instituttlederperiode. Når instituttlederen nå trekker seg mener han tvangsflyttingen nå må oppheves.