Trønderbedrifter lunkne til afghanske skatter

NTNU Vitenskapsmuseet sliter med å få trøndersk næringsliv til å sponse den store Afghanistan-utstillingen som nå turnerer noen av verdens viktigste museer. – Veldig trist, sier direktør Axel Christophersen om den manglende interessen.

I mai neste år åpner utstillingen “Afghanistan: Landet med den gjemte historien” i Trondheim. Den inneholder rundt 300 afghanske kulturminner, gjenstander, skatter og kunstverk –noen av dem datert til flere hundre år før Kristus.

De siste ukene har NTNU Vitenskapsmuseets folk jobbet knallhardt for å få budsjettet på nær 7,4 millioner kroner i havn. Onsdag vil NTNUs styre sannsynligvis følge rektor Torbjørn Digernes' tilråding om å stille en garanti på fire millioner kroner. I tillegg er det søkt statlig støtte i tre departementer for vel 3,35 millioner kroner.

- Ser ikke mulighetene

NTNU Vitenskapsmuseet håpte å få inn 2,1 millioner kroner i private bidrag for å få vist de afghanske kulturminnene. De kontaktet 23 av regionens store bedrifter, samt kommune og fylkeskommune. Blant bedriftene er det flere som gjerne profilerer seg som store lokalpatrioter, som Reitangruppen, Nordenfjeldske Bykreditt, oljeselskapet Det Norske og TrønderEnergi.

Samtlige av disse har sagt nei – i likhet med to tredeler av alle som er kontaktet. Noen navn på listen har man fremdeles ikke hørt noe i fra, og Axel Christophersen håper i det lengste.

- Vi har lagt ned en enorm innsats for å få til dette. Det virker som om mange ikke har klart for seg hvilke muligheter som ligger i å vise at de støtter opp om et såpass spektakulært kulturarrangement. Jeg tror ikke de forstår helt hva de går glipp av, sier Christophersen, som har vanskelig for å skjule at han synes det hele er temmelig trist.

Stor diplomatisk aktivitet

To lyspunkter vil han allikevel trekke fram: Erbos Gavefond og Adolf Øiens Donasjonsfond har bevilget henholdsvis 150 000 kroner 100 00 kroner.

- Det er vi veldig glade for, sier museumsdirektøren og arkelogen.

Det var han personlig som allerede i 2007 tok initiativet overfor afghanske kulturmyndigheter. Siden har han har jobbet via mange kanaler for å få lov til å ta de verdifulle og stengt bevoktede afghanske kulturskattene til Trondheim.

Spørsmålet om støtte har vært oppe i Stortingets spørretime. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har også engasjert seg, og uttrykt overfor Afghanistans utenriksminister Zalmay Rassoul at Norge ønsker utstillingen hit til landet. Den norske ambassaden i Kabul har jobbet i forhold til landets utenriksdepartement, og det har vært avholdt møter med Afghanistans visekulturminister Omar Sultan – senest nå i høst.

Britene gikk mann av huse

Utstillingen “Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” har de siste årene vært vist betydelig museer i Paris, New York, Washington, Toronto, Amsterdam og Torino. I mars ble den åpnet i British Museum i London av Afghanistans president Hamid Karzai personlig. På de første drøye tre månedene ble en 60 000 mennesker, og sluttdatoen forskjøvet to ganger.

12 november åpnet den i Etnografiska Museet i Stockholm. Der kan presseansvarlig Roxane Pisarska fortelle om 3000 betalende på de to første ukene.

- I tillegg kommer alle de som har sesongkort, så det er en hel del utenom de betalende. Dette er svært bra tall for denne typen utstilling, og vi er veldig fornøyde med det, sier hun.

I mars tas utstillingen ned for å fraktes til Trondheim. Det er en stor operasjon.

Samlingen inneholder nærmere 300 arkeologiske skatter og kunstverk som ble smuglet ut under stor dramatikk fra Nasjonalmuseet i Kabul i 1989. I flere år ble de i all hemmelighet oppbevart i hvelvet under nasjonalbanken. Noen av gjenstandene dateres helt tilbake til 300 år før Kristus. Her er alt fra gullsmykker, imponerende sølvarbeider og gjenstander i glass, til intrikate skulpturer i elfenben og stein.

Selv om det fortsatt gjenstår noen finansielle og formelle hindre, er ikke Axel Chritsophersen i tvil om at de skal få til en fullfinansiering.

Passer med NTNUs strategi

I neste uke skal han igjen til Afghanistan – for å underskrive kontrakten med den afghanske kulturministeren. NTNU Vitenskapsmuseet er avhengig av den økonomiske garantien på fire millioner kroner fra NTNU for å kunne skrive under kontrakten før den finansielle basisen er endelig på plass.

Kanselleres kontrakten, går utstillingen til Korea. NTNU Vitenskapsmuseet deler garantiansvaret med NTNU.

I sitt notat til universitetets styre skriver rektor Torbjørn Digernes at Utstillingen er et godt svar på NTNUs nye strategi “Kunnskap for en bedre verden”. Han mener utstillingen vil bli lagt merke til nasjonalt og at den vil gi NTNU en unik mulighet til å bidra til en kunnskapsbasert debatt om afghansk kultur og utvikling.

At gjenstandene ikke oppbevares i Kabul er en politisk beslutning, tatt av sikkerhetsmessige årsaker. Samtidig ønsker landets ledelse å vise verden hvilken historie de har, og hvem de er. Det gjør de ved å sende sine største nasjonalskatter rundt i verden.

I sin åpningstale på British Museum i mars sa Afghanistans president Hamid Karzai at utstillingen viser deres egen histories storhet, og at den vekker minner om et annet Afghanistan enn det verden ser i dag. Samtidig mener han den peker fremover og vekker håp om at landet kan revitaliseres og vokse frem som en fri, sterk og velstående nasjon.

Diplomati. Axel Christophersen har flere ganger vært i Kabul i forbindelse med forhandlingene om Afghanistan-utstillingen. Her er han sammen med Norges ambassadør i Afghanistan Tore Hattrem (til venstre) og Afghanistans visekulturminister Omar Sultan .

Diplomati. Axel Christophersen har flere ganger vært i Kabul i forbindelse med forhandlingene om Afghanistan-utstillingen. Her er han sammen med Norges ambassadør i Afghanistan Tore Hattrem (til venstre) og Afghanistans visekulturminister Omar Sultan .

Jeg tror ikke de forstår helt hva de går glipp av

Axel Christophersen
Kulturminner. Utstillingen som på norsk får tittelen "Afghanistan: Landet med den gjemte historien" byr på arkeologiske funn, gullsmykker, arbeider i sølv og glass og skulpturer i elfenben og stein.

Kulturminner. Utstillingen som på norsk får tittelen "Afghanistan: Landet med den gjemte historien" byr på arkeologiske funn, gullsmykker, arbeider i sølv og glass og skulpturer i elfenben og stein.

Relaterte artikler

En ildsjel

Fredag ble det klart at den spektakulære utstillingen ”Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” kommer til Trondheim. Det er Axel Christophersens fortjeneste. Mannen har flere gode gjerninger på samvittigheten.

Når kulturarv blir farlig

Når kulturminner blir våpen i en konflikt, stjeles og raseres foran øynene våre, er ikke tida inne for å skrive vitenskapelige artikler. Da må galskapen dokumenteres og vises frem. Det mener professor og arkeolog Axel Christophersen, som nå setter fokus på Burma.

Diplomatiet jobber for VM

Diplomatiet jobber med saken og håpet om å få vise den spektakulære utstillingen “Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” vokser for hver dag ved NTNU Vitenskapsmuseet. – Jeg er optimistisk, sier museumsdirektør Axel Christophersen.

Vil vise afghanske kulturskatter

NTNU Vitenskapsmuseet jobber gjennom mange kanaler for å få vise den spektakulære utstillingen ”Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” i Trondheim. Den vises for tiden i British Museum og er sett av 60 000 besøkende.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.