Vil ikke snu i Kolstad-saken

Arnulf Kolstad får ikke saken sin opp til ny behandling. Psykologisk institutt og SVT fastholder sin beslutning om å nekte Kolstad emeritus-status.

- Vi har sett på saken igjen i samråd med Psykologisk institutt. Konklusjonen på denne gjennomgangen er at det ikke har kommet fram nye momenter i saken som gjør at vi ønsker å ta saken opp til ny behandling, sier dekan Marit Reitan.

Invitt gjelder ikke Kolstad

NTNUs organisasjonsdirektør og personalsjef varslet tidligere denne uka at de vil gjennomgå seniorpolitikken på nytt. Da vil de vurdere en mer tydelig og felles politikk for pensjonerte professorer som fortsatt ønsker å ha ei tilknytning til universitetet. Dette skal blant annet skje i samarbeid med fagforeningene.

SVTs nybakte dekan vil ikke gå med på at invitten fra Ida Munkeby og Arne Kr. Hestnes krasjer med fakultetets beslutning om ikke å vurdere Kolstads sak på nytt.

- Jeg vil skille de to sakene. Den ene er en konkret sak med en konkret vurdering. At vi generelt skal se på seniorene som en ressurs og ha en romslig politikk overfor dem, er noe jeg er helt enig i, sier Reitan.

Prestisje?

- Noen vil være fristet til å si at det har gått prestisje i denne saken?- Det er det ikke noe grunnlag for å si. Jeg forholder meg til den interne diskusjonen som har vært om denne saken, og har tatt en beslutning i samråd med Psykologisk institutt.

Nøytralt blikk

- Psykologisk institutt har vært et institutt med mange konflikter: arbeidsrettssaker, varslingssaker og sykmeldinger. Det har tidligere også vært konflikter mellom Kolstad og tidligere dekan. Burde dere ikke la andre se på denne saken med et nøytralt blikk?

- Det er en ny dekan og en ny instituttleder som har gjort en ny vurdering. På bakgrunn av denne har vi konkludert med at det ikke er kommet noen ny informasjon i saken som gjør at den bør få en ny behandling.

Marit Reitan avviser at Kolstads sak er et varsel om innstramning. Den vil ikke innebære at flere akademisk ansatte ved fakultetet vil bli nektet emeritus-status.

- Vår generelle politikk er at seniorene er en viktig ressurs for oss. Fakultetet skal ha en romslig og sjenerøs seniorpolitikk.

- Trussel mot akademisk frihet

- Har Kolstad vært for frittalende og opposisjonell: Er det derfor han er nektet emeritus-status?

- Den vurderinga kan jeg ikke gå inn i.

Særlig professor Knut Holtan Sørensen ved Det humanistiske fakultet talte Kolstads sak da det tidligere i sommer ble kjent at Kolstad ikke får emeritus-status. I praksis fører det til at den pensjonerte professoren ikke får tilgang til blant annet kontorplass og NTNU-epost.

- Det kan jo tolkes dit at vi må være forsiktige med hva vi sier om og til ledere ved NTNU. Kanskje folk blir redde for å bli straffet. Dette igjen, er en potensiell trussel mot den akademiske friheten, sa Sørensen da UA intervjuet ham i juni.

Reitan er ikke enig i denne tolkninga av saken.

- Jeg må svare generelt. For meg som dekan er det svært viktig at det er stor takhøyde og rom for utfordrende akademiske diskusjoner. Vi skal skape et godt arbeidsmiljø og føre en inkluderende politikk overfor seniorer og andre medarbeidere, sier hun.

Får ikke epost

For Arnulf Kolstad har det spesielt vært viktig å beholde sin innarbeidete epost-adresse. Uten denne blir det vanskeligere for ham å publisere forskningsartikler. Personalsjef Arne Kr. Hestnes har gitt uttrykk for at jo mindre et gode er, jo lettere skal det være å innvilge det, særlig fordi det rent teknisk er en enkel sak.

Men fakultetet vil heller ikke la Kolstad få benytte universitetets epost-adresse.

- Jeg forholder meg til den vurderinga som er gjort, og at saken ble grundig behandlet av daværende leder. Siden det ikke er kommet nye momenter til, blir det ingen ny behandling, sier dekan Marit Reitan.

Nybakt student. Arnulf Kolstad har meldt seg opp til eksamen. Slik ordner han seg en epostadresse tilknyttet NTNU.
(Foto: Tore Oksholen)

Nybakt student. Arnulf Kolstad har meldt seg opp til eksamen. Slik ordner han seg en epostadresse tilknyttet NTNU. Foto: Tore Oksholen

Nybakt dekan Marit Reitan vil ha en raus seniorpolitikk og et godt arbeidsmiljø. (Her deltar hun på en tidligere feiring på Dragvoll).
(Foto: Tore Oksholen)

Nybakt dekan Marit Reitan vil ha en raus seniorpolitikk og et godt arbeidsmiljø. (Her deltar hun på en tidligere feiring på Dragvoll). Foto: Tore Oksholen

Relaterte artikler

Kolstad ut i kulda

En av NTNUs mest profilerte forskere får ikke benytte universitetets goder for professorer over 70 år. Professor Arnulf Kolstad har fått avslag på sin søknad om emeritus-status.

Professoren som ble student

Etter 25 år som professor har Arnulf Kolstad blitt student igjen. UA var flue på veggen da han for første gang møtte sine nye forelesere og medstudenter.

Hva er det med Kolstad?

Den stridbare, nypensjonerte professor Arnulf Kolstad nektes enhver form for akademisk tilknytning til NTNU, og har søkt om opptak som student for å beholde en NTNU-epost. Hva er det ved fyren som gjør ham fortjent til en slik behandling?

Reviderer seniorpolitikken

NTNU vil ha en ny gjennomgang av seniorpolitikken. Men fortsatt er det uavklart om Arnulf Kolstad får saken sin opp til ny vurdering

Opprørt på Kolstads vegne

NTNU-veteranene professor Knut Holtan Sørensen og pensjonert førsteamanuensis Rune Skarstein er opprørt over NTNUs behandling av kollega Arnulf Kolstad.

Emeritus på egne veier

Professor emeritus Arne Espelund har akkurat sluppet sin tiende bok på eget forlag. Metallurgen går i sitt 84 år, og har fortsatt både ansattbevis, eget kontor, telefon, epost og it-hjelp ved NTNU.

Kolstad-saken løser seg

Tirsdag ettermiddag fikk Arnulf Kolstad en telefon fra instituttlederen ved Psykologisk institutt. Budskapet var ikke til å misforstå: Kolstad får nå de samme rettighetene som andre pensjonerte professorer.

Ser ikke behov for ny seniorpolitikk

Nye, detaljerte retningslinjer gir alle emeriti ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen full tilgang og fortsatt rett til å forske. Reglene ved NTNU åpner for stor grad av skjønn, men personalsjef Arne Hestnes ser ikke noe behov for endring.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.