Professoren som ble student igjen

Etter 25 år som professor har Arnulf Kolstad blitt student igjen. UA var flue på veggen da han for første gang møtte sine nye forelesere og medstudenter.

- Dere må huske å betale semesteravgiften i tide. Det er veldig viktig, sier studieveileder Sylvi Karin Andresen.

Det er tidlig fredag morgen. Klokka er kvart over åtte og femten litteraturstudenter har møtt opp i auditorium D9 på Dragvoll for å få med seg orienteringsmøtet til Allmenn litteraturvitenskap. Andresen ønsker de nybakte studentene velkommen og orienterer dem om referansegrupper, gruppearbeid, innlogging, registeringer og alt annet som ferske studenter trenger å vite.

På skolebenken

Arnulf Kolstad noterer flittig, samtidig som han med jevne mellomrom studerer pensumlista. Han er allerede godt i gang med studiene. Da UA ringte ham tidligere i uka, satt han og leste Odysseen av Homer.

- Det jeg baler med for tida, er småtteri sammenlignet med hva Odyssevs måtte gjennomgå, smiler han, og understreker at han verken synes synd på seg sjøl eller er en knust mann etter sommerens oppstyr.

- Hvis noen har glede av at jeg ikke får tilgang til epost, bibliotekbaser og så videre, så vil jeg ikke ta fra dem den gleden. Jeg skal alltids greie å ta meg fram her i verden, fastslår den profilerte professoren i psykologi.

Nektet emeritus-status

I motsetning til mange andre pensjonerte professorer ved NTNU, er 71-åringen nektet emeritus-status. Særlig svir det at han ikke lenger kan bruke sin mangeårige NTNU-epost ved publisering av forskningsartikler. For å omgå avslaget fra SVT-fakultetet, meldte han seg derfor opp som student i høst. I ettertid har han imidlertid funnet ut at han må ha akademisk tilknytning til et høyere lærested for å få godkjent publiseringspoeng i Cristin. Men da han oppdaget dette, var han allerede bitt av studentbasillen.

Derfor sitter han nå på dette orienteringsmøtet, sammen med litteraturstudenter som stort sett er femti år yngre.

- Jeg ser fram til å bli kjent med studentene. Folk som er interessert i litteratur, er alltid givende samtalepartnere, sier han.Både tragisk og komisk

To av faglærerne presenterer seg for studentene. Ingvild Hagen Kjørholt og Per Esben Svelstad forteller at faget består av fire deler: Epikk, drama, poetikk og lyrikk. I løpet av studiet skal de blant annet gjennomgå to tragedier og to komedier.

- Vi anbefaler dere å lese enkeltverkene på forhånd, før vi diskuterer dem på forelesningene. Det gir størst utbytte, understreker Kjørholt.

Studentene har mange spørsmål. Noen har nok allerede begynt å grue seg til eksamen.

- Hvor finner vi gamle eksamensoppgaver? Når er det eksamen? Er alt pensum relevant, eller blir vi hørt i det som står i forelesningsplanen, spør de.

Også student Kolstad rekker opp handa:

- Vil det foreligge skriftlige referater fra forelesningene?

Faglærerne opplyser at de har som praksis å legge ut noe fra forelesningene i Itslearning, men ikke alt.Mange jern i ilden

Til UA forteller Kolstad at han vil følge forelesningene så langt det lar seg gjøre og akter å gå opp til eksamen. Men noe fravær blir det framover. Blant annet har Chinese Academy of Social Sciences invitert ham til å være gjesteforeleser i starten av september. Da drar han til Beijing for å forelese om «Cultural psychology and cultural neuroscience: Theories and recent studies».- En ressurs

Etter at orienteringsmøtet er avsluttet slår UA av en prat med faglærerne Kjørholt og Svelstad. De forteller at det ikke er helt uvanlig at eldre studenter ønsker å studere Allmenn litteraturvitenskap.

- Vi hadde for eksempel lege og forfatter Jorun Thørring som student hos oss for noen år siden. Vår studentgruppe er ikke så A4. Det er fint med mangfold, sier de.

De tror Arnulf Kolstad kan bli en ressurs.

- Å ha studenter med ulik fagbakgrunn er positivt. Vi håper at han kan tilføre noe ved å ha en annen faglig bakgrunn, og at han deltar muntlig. Det er bra å ha noen som tør å ta ordet, sier de.

Ingen lyrikk-kjenner

Kolstad blir stående å prate med Per Esben Svelstad, som skal forelese i lyrikk.

- Jeg håper på gode tolkninger av deg. Jeg har ikke lest mye lyrikk, det må jeg si. Nå gleder jeg meg til å sette meg inn i dette.

- Ja, jeg ønsker å vise at det finnes mye livskraftig humor i lyrikk, dette er ikke nedstøva tekster, svarer Svelstad.

Kolstad forteller at Odysseen er en fryd å lese.

- Men Den guddommelige komedie av Dante, den synes jeg er dønn vanskelig, sukker han.

Svelstad sier seg enig, men forsikrer om at Komedien vil bli grundig gjennomgått av den tredje faglæreren på studiet, Gunnar Foss.

Fra professor til student

Og dermed braker det løs for litteraturstudent Kolstad. Tirsdagene skal han på to forelesningsbolker i drama og epikk. På torsdagene er det også to bolker, da foreleses det i poetikk og lyrikk.

- Blir du ikke litt matt av å bli student på nytt. Du må da ha følelsen av å ha gjort akkurat det samme for veldig lenge siden?

- Nei, den følelsen har jeg ikke. Jeg har alltid vært en kunnskapstørst person og litteratur interesserer meg. At jeg nå får realisert lysten til å lære mer om litteratur, det er et privilegium. Det er godt for sjel og sinn å lese god litteratur, sier han.

Og sparker lett til sin gamle arbeidsgiver, Psykologisk instiutt og SVT-fakultetet:

- De kan stikke kjepper i hjulene for meg, men de kan ikke hindre meg i å bruke hodet.

I forrige uke fortalte UA at Kolstads tidligere arbeidsgiver ikke vil behandle saken hans på nytt. Dekan Marit Reitan begrunnet dette med at det ikke er kommet nye momenter som tilsier ny behandling.

- Det er jeg enig i. Det er mer enn nok momenter fra før i denne saken. Jeg skjønner ikke motivene deres, sier Kolstad og rister på hodet.

Er etterspurt

Han forsikrer nok en gang at han ikke lider noen nød. Da saken hans ble kjent, fikk han tilbud fra to universiteter og to høgskoler i Norge. Han har takket ja til å være professor 2 ved Høgskolen i Nesna. Han har allerede vært der og holdt seks forelesninger i utviklingspsykologi. I tillegg skal han skrive artikler og bidra til videreutvikling av de vitenskapelig ansatte ved høgskolen.

Han antar at Høgskolen i Nesna vil tjene 400 000 kroner i løpet av to år på de artiklene han publiserer.

- SVT fortjener ikke å tjene penger på meg. Disse pengene skal Høgskolen ha, sier han bestemt.- Ingen lek

Egentlig ser Arnulf Kolstad lyst på livet. Nå gleder han seg til nok en forelesningsrunde i Kina, og kan ikke forestille seg en finere arbeidsreise enn å ta Hurtigruta på vei til Helgeland og Høgskolen i Nesna. Men noen alvorsord har han tid til før han haster videre til ei ny forelesning.

- Man må sørge for å ivareta folk når de blir sparket. Ingen snakket med meg. Man skal ikke leke med dette. Jeg greier meg fint fordi jeg har fått så god støtte. Andre kunne ha taklet dette mye verre. Det er på linje med utestenging og mobbing. Ei slik behandling av sine ansatte må universitetet prøve å unngå, sier han.

Pensumlister, eksamensdato og hvilke forelesninger hvor. Arnulf Kolstad sitter på skolebenken igjen.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Pensumlister, eksamensdato og hvilke forelesninger hvor. Arnulf Kolstad sitter på skolebenken igjen. Foto: Solveig Mikkelsen

Vil det foreligge skriftlige referater fra forelesningene?

Arnulf Kostad (71), student
- Velkommen til oss, sier studieveileder Sylvi Karin Andresen til de nybakte litteraturstudentene.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

- Velkommen til oss, sier studieveileder Sylvi Karin Andresen til de nybakte litteraturstudentene. Foto: Solveig Mikkelsen

- Positivt med studenter med en annen fagbakgrunn, sier faglærerne Ingvild Hagen Kjørholt og Per Esben Svelstad.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

- Positivt med studenter med en annen fagbakgrunn, sier faglærerne Ingvild Hagen Kjørholt og Per Esben Svelstad. Foto: Solveig Mikkelsen

Faglærer og student finner tonen. Arnulf Kolstad gleder seg til Per Esben Svelstads lyrikktolkninger.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Faglærer og student finner tonen. Arnulf Kolstad gleder seg til Per Esben Svelstads lyrikktolkninger. Foto: Solveig Mikkelsen

Relaterte artikler

Legger saken død

Arnulf Kolstad får ikke saken sin opp til ny behandling. Psykologisk institutt og SVT fastholder sin beslutning om å nekte Kolstad emeritus-status.

Hva er det med Kolstad?

Den stridbare, nypensjonerte professor Arnulf Kolstad nektes enhver form for akademisk tilknytning til NTNU, og har søkt om opptak som student for å beholde en NTNU-epost. Hva er det ved fyren som gjør ham fortjent til en slik behandling?

Reviderer seniorpolitikken

NTNU vil ha en ny gjennomgang av seniorpolitikken. Men fortsatt er det uavklart om Arnulf Kolstad får saken sin opp til ny vurdering

Kolstad-saken løser seg

Tirsdag ettermiddag fikk Arnulf Kolstad en telefon fra instituttlederen ved Psykologisk institutt. Budskapet var ikke til å misforstå: Kolstad får nå de samme rettighetene som andre pensjonerte professorer.

Kolstad ut i kulda

En av NTNUs mest profilerte forskere får ikke benytte universitetets goder for professorer over 70 år. Professor Arnulf Kolstad har fått avslag på sin søknad om emeritus-status.

Opprørt på Kolstads vegne

NTNU-veteranene professor Knut Holtan Sørensen og pensjonert førsteamanuensis Rune Skarstein er opprørt over NTNUs behandling av kollega Arnulf Kolstad.

Emeritus på egne veier

Professor emeritus Arne Espelund har akkurat sluppet sin tiende bok på eget forlag. Metallurgen går i sitt 84 år, og har fortsatt både ansattbevis, eget kontor, telefon, epost og it-hjelp ved NTNU.

Ser ikke behov for ny seniorpolitikk

Nye, detaljerte retningslinjer gir alle emeriti ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen full tilgang og fortsatt rett til å forske. Reglene ved NTNU åpner for stor grad av skjønn, men personalsjef Arne Hestnes ser ikke noe behov for endring.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Ytring:

Quo vadis - NTNUs nye campus ?

Merete Kvidal og Bjarne Foss gir til beste en statusoppdatering på campusprosjektet i dette innlegget.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.