Nekter å svare om oljesamarbeid

Tidligere statsminister, nå FNs klimautsending, Jens Stoltenberg, vil ikke uttale seg om den omstridte samarbeidsavtalen mellom Statoil og NTNU.
Jens Stoltenberg sier han ikke har satt seg inn i debatten om de etiske aspektene med oljeforskning, men at han ønsker fortsatt olje- og gassproduksjon i Norge. Han talte for et fullsatt auditorium under karrieredagen på Dragvoll tirsdag.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Jens Stoltenberg sier han ikke har satt seg inn i debatten om de etiske aspektene med oljeforskning, men at han ønsker fortsatt olje- og gassproduksjon i Norge. Han talte for et fullsatt auditorium under karrieredagen på Dragvoll tirsdag. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Arbeiderpartilederen kjørte Tesla fra Oslo til Trondheim for å holde foredrag under karrieredagen på Dragvoll tirsdag. Like før satt den tidligere statsministeren i møter med blant annet Sintef og NTNU-rektor Gunnar Bovim på universitetet.

Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) er i ferd med å se nærmere på de etiske sidene knyttet til petroleumsforskning. Debatten rundt dette har blåst opp etter at UiB-rektor Dag Rune Olsen ba komiteen vurdere saken. Like før jul signerte NTNU en samarbeidsavtale med Statoil.

Stoltenberg vil ikke uttale seg om debatten og problematikken.

- Jeg tror ikke jeg kjenner den debatten så godt, så jeg tror ikke jeg skal snakke om det. Jeg mener det er viktig at man har samarbeid med næringslivet og forsker sammen med dem, sier den tidligere statsministeren til Universitetsavisa.

LES OGSÅ: - Lettvint oljekritikk

Kritisk studentspørsmål

Etter å ha holdt foredrag om karriere og klima foran flere hundre studenter i auditorium D10 på Dragvoll, ville en student vite hva Stoltenberg synes om Statoil-avtalen.

- Jeg vil ikke si noe om denne avtalen før jeg vet noe om den, svarte han og fulgte opp med å gi en generell betraktning av sitt syn på Statoils virksomhet:

- Jeg kan være for og i mot det Statoil driver med, men det er ikke min oppgave å bestemme over avtaler mellom dem og NTNU. FN og jeg som klimautsending har ikke en offisiell mening om norsk oljepolitikk, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Etisk blikk på oljeforskning

Vil bruke NTNU-kunnskap i FN

Ap-lederen pekte videre på at oljeproduksjonen på norsk sokkel er halvert, mens gassproduksjonen øker.

Han vedgikk deretter at oljen er en svært viktig inntekt for Norge, og at det vil være vanskelig å si fra seg denne på miljøidealistisk grunnlag.

- Dessuten er det stor risiko for at en stor del av energiforbruket norsk olje dekker, vil bli erstattet med mer miljøfiendtlig kullkraft om vi kutter oljeproduksjonen i dag. Jeg mener vi skal fortsette med norsk olje- og gassproduksjon under strenge reguleringer.

Stoltenberg sier til Universitetsavisa at han ønsker å bruke norske kunnskapsmiljøer i arbeidet han skal gjøre som FNs klimautsending. Dette var tema for møtet med NTNU og Sintef.

- VI har snakket om klima og all den klimakunnskapen NTNU og Sintef har. Det gjelder solenergi, karbonfangst og mange typer miljøvennlig energi. Kunnskap skal løse klimautfordringene.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Jeg mener vi skal fortsette med norsk olje- og gassproduksjon under strenge reguleringer.

Jens Stoltenberg
Oljeforskning og etikk
  • Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) skal se nærmere på de etiske sidene knyttet til petroleumsforskning.
  • Det er rektor ved Universitetet i Bergen som har tatt inititativet til en slik vurdering.
  • NTNU-professor Øyvind Mikkelsen leder etikk-komitéen.
  • NENT tar sikte på å komme med en uttalelse i april.
  • Debatten tilspisset seg i Bergen da universitetet undertegnet Akademia-avtalen med Statoil
  • Også NTNU undertegnet en slik avtale i desember i fjor.
Det var popstjernetilstander da Stoltenberg var ferdig med foredraget på Dragvoll. Svært mange av studentene ville ha bilder sammen med Ap-lederen.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det var popstjernetilstander da Stoltenberg var ferdig med foredraget på Dragvoll. Svært mange av studentene ville ha bilder sammen med Ap-lederen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Søkelys på olje og etikk

- Det er viktig for forskerne og samfunnet å ta debatten om oljeforskning og etikk, sier NTNU-professor Øyvind Mikkelsen. Han leder den nasjonale komiteen for forskningsetikk innen naturvitenskap og teknologi.

Her er Stoltenbergs beste karriereråd

Jens Stoltenberg hevder han aldri har planlagt å få en karriere. Her er hans karriereråd.

- Lettvint oljekritikk

Professor Jon Kleppe mener det må skje en energirevolusjon før man kan slutte å forske på petroleumsutvinning. Nå skal forskningsetikkomiteen vurdere om det er riktig å drive med oljeforskning.

Stille ved NTNU om oljesand

Stadig flere krever at Statoil må trekke seg ut av oljesandprosjektet. Politikere, miljøbevegelse og representanter fra Den norske kirke deltar aktivt i debatten. Ved NTNU er det stille. Hvorfor hiver ikke forskerne seg inn i debatten om oljesand?

Avsporing i oljesand

Når man spør hvorfor man skal utvinne oljesand i canadiske skoger, kan man like godt spørre hvorfor vi overhode skal produsere olje. Det mener professor Ole Torsæter, som hjelper Statoil med å skvise mest mulig olje ut av det utskjelte prosjektet i Canada.

Mellom pisk og gulrot

Hvilke småfag skal beholdes? Skal NTNU hjelpe Statoil i å utvinne oljesand? Skal NTNU-ere som stritter i mot nye undervisningsformer; og mot formidling generelt, få holde på? UA spør. Rektor Gunnar Bovim svarer.

Oljepenger til NTNU

NTNU signerer mandag to store avtaler med Statoil. Det langsiktige forsknings- og utdanningssamarbeidet kan innbringe NTNU 310 millioner kroner.

Fornyer med Total

NTNU og olje- og gasselskapet Total fornyer sin mangeårige samarbeidsavtale.

En livsnær akademiker

- Det er vanskelig å skjønne hvorfor Statoil satser på oljesand. De hadde neppe gått inn i Canada-prosjektet hadde de visst om de nye oljefunnene i Barentshavet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.