- Får vondt i magen og tårer i øynene

Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater. May-Britt Moser håper engasjementet gir endringer.
Babak Khalaghi holdt en appell der han fortalte at han jobber med reduksjon av CO2-utslipp innen aluminiumsproduksjon og at dette ikke har noe med sensitiv teknologi å gjøre.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Babak Khalaghi holdt en appell der han fortalte at han jobber med reduksjon av CO2-utslipp innen aluminiumsproduksjon og at dette ikke har noe med sensitiv teknologi å gjøre. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Den anerkjente hjerneforskeren og lederen ved Kavli-instituttet på Øya sier hun får vondt i magen av saken der iranere nektes oppholdstillatelse på grunn av fare for ulovlig kunnskapsoverføring.

- Jeg får tårer i øynene når jeg hører dem fortelle hvordan de blir behandlet, sier Moser til UA under protestmarkeringen i Høgskoleparken foran hovedbygningen på Gløshaugen.

Moser er optimistisk

Moser har selv en iransk professor ansatt på Kavli-instituttet. Hun omtaler ham som superviktig.

- Vi er helt avhengige av å kunne knytte til oss de beste kandidatene, uansett hvor de kommer fra, sier hun, og legger til at hun er optimistisk med tanke på endringer i praksisen.

Instituttleder Jostein Mårdalen ved institutt for materialteknologi påpekte under sin tale at NTNU skal følge regelverket, men at han og mange med ham er uenige i tolkningen.

- Vi er kritiske til saksbehandlingstiden og den faglige vurderingen av hva som er sensitive fagområder. Jeg føler vi fikk frem en balansert versjon av saken under denne markeringen, sier han til UA.

- Engasjementet varmer

Mårdalen tror det gode fremmøtet betyr mye for de berørte iranerne. Han trekker også frem rektor Gunnar Bovims tidligere engasjement i saken som viktig.

- Jeg synes det er godt å se engasjementet ved flere av instituttene. Vi skal ta vare på våre ansatte, sier instituttlederen.

I sin appell trakk han frem NTNUs visjon «kunnskap for en bedre verden», og sa at dette innebærer å spre kunnskap rundt i verden.

- Noen av dem som har fått avvist sine søknader fra UDI jobber med CO2-reduksjon. Dette er kunnskap vi burde spre, også til Iran.

En annen som holdt appell var leder Sigurd Skogestad i Professorforum. Professoren ved institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU snakket blant annet om at det tidligere var vanskeligere for iranere å få opphold i USA enn i Norge, mens situasjonen nå er motsatt.

- Dette er vanskelig å forstå og stikk motsatt av hvordan jeg ville ha gjort det. Iran er høyt kulturelt utviklet og har et høyt utdannelsesnivå. De burde kunne være en god samarbeidspartner for Norge, sier han.

- Ikke gjort annet galt enn å bli født i Iran

Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har begge fått beskjed om å forlate landet, men har klaget på vedtaket.

De var godt fornøyde med protestmarkeringen.

- Jeg er glad så mange tok seg tid til å komme, sier Khalaghi.

Kaffash innledet og avsluttet protestmarkeringen og tok opp det som er i ferd med å bli et slags slagord for aksjonsgruppen:

- Vi har ikke gjort noe galt, annet enn å bli født i vårt kjære Iran.

Dette er saken
  • En rekke iranske studenter og stipendiater har blitt nektet oppholdstillatelse i Norge.
  • Iranerne blir nektet opphold på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
  • Fagmiljøene tilknyttet stipendiatene ved NTNU, ser ikke at de driver med sensitiv teknologi.
  • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene i samråd med de aktuelle iranerne.
  • NTNU-rektor Gunnar Bovim har skrevet et brev til UDI der han utrykker bekymring over lang saksbehandlingstid.
  • «Faren for at norske utdanningsinstitusjoner og høyteknologiske virksomheter blir utsatt for forsøk på ulovlig kunnskapsoverføring også i 2014, er stor,» mener PST.
  • Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge og at PST bør lytte til de faglige vurderingene til NTNUs ansatte.
Leder May-Britt Moser ved Kavli-instituttet blir opprørt av iranersaken, men er optimistisk med tanke på en positiv løsning for iranerne.
(Foto: Thor Nielsen/NTNU )

Leder May-Britt Moser ved Kavli-instituttet blir opprørt av iranersaken, men er optimistisk med tanke på en positiv løsning for iranerne. Foto: Thor Nielsen/NTNU

Hamideh Kaffash and Babak Khalaghi har begge fått beskjed om å forlate landet og har stått i spissen for iranerne som kjemper mot det de mener er diskriminering.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash and Babak Khalaghi har begge fått beskjed om å forlate landet og har stått i spissen for iranerne som kjemper mot det de mener er diskriminering. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Over 100 personer møtte opp til protestmarkeringen.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Over 100 personer møtte opp til protestmarkeringen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Iranians protest against discrimination

Many Iranian students and PhDs have been denied residence permits in Norway. A campaign group describes Norwegian politics as discriminating and holds a protest on Thursday.

- Dette er et mareritt

Narjes Jafariesfad kom til Norge med familiegjenforeningsvisum. Etter å ha fått en ph.d.-stilling, kjøpt leilighet og jobbet ved NTNU i snart et år, blir hun kastet ut av landet.

- Utvisningene har blitt en belastning

Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

SV forfølger iranersaken

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen mener behandlingen av iranerne på NTNU er så håpløs at det nesten er komisk. Nå tar han affære overfor statsråden.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Nå har han reist

UDI har pålagt NTNU-stipendiaten Mahdi Ghane å komme seg ut av landet i løpet av tirsdag. I går tok han farvel med Trondheim og startet reisen tilbake til hjemlandet.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Tungt å høre hjemme på bekymringslisten

Det føles tungt å høre hjemme i landet som ligger øverst på bekymringslisten til atomenergibyrået, FNs sikkerhetsråd og Politiets Sikkerhetstjeneste. Men det aller tyngste er at folk i vest ikke skiller mellom landet Iran og det iranske folket.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

37 ansatte ved Oslomet sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering

37 ansatte ved Oslomet har blitt utsatt for seksuell trakassering ved OsloMet de siste tolv månedene, går det fram av universitetets medarbeiderundersøkelse.

NTNUs jentesatsning inspirerer andre nordiske universiteter

Universitetene Chalmers og Aalto har begge kopiert NTNUs satsninger for å lokke flere jenter til teknologifag. – Jeg ble veldig inspirert av Jenteprosjektet Ada, sier finske Marja Niemi.

GDPR og forskning:

- Dette er en forskningsvennlig reform

Norsk senter for forskningsdata omtaler GDPR som en forskningsvennlig reform, selv om den fører med seg noen strengere krav til norske forskere.

Nybø mener det er opp til universitetene å vurdere om det skal være lærerutdanning i distriktene

Under onsdagens muntlige spørretime i Stortinget ble statsråd Iselin Nybø konfrontert med den ventede lærermangelen i norsk skole.