Hun fikk avslag, han får bli i Norge

- Det er helt umulig å forstå. Vi driver med nesten det samme og leverte tilnærmet identiske klager til UDI, sier Hamideh Kaffash.
Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi fikk begge beskjed om å forlate landet og har stått i spissen for iranerne som kjemper mot det de mener er diskriminering. Nå har Khalaghi fått medhold i anken, mens Kaffash fikk avslag.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi fikk begge beskjed om å forlate landet og har stått i spissen for iranerne som kjemper mot det de mener er diskriminering. Nå har Khalaghi fått medhold i anken, mens Kaffash fikk avslag. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Onsdag fikk den iranske NTNU-stipendiaten beskjed om at UDI ikke tar klagen om avslaget på oppholdstillatelse til følge. Torsdag morgen fikk Babak Khalaghi beskjed om at hans klage er tatt til følge.

Begge driver med reduksjon av CO2 ved NTNUs institutt for materialteknologi, henholdsvis i ferromangan- og aluminiumsproduksjon.

De to har frontet kampanjen mot det de mener er diskriminering av iranske studenter og stipendiater i Norge. Kaffash har stått i spissen.

- Jeg er trygg på min egen bakgrunn og har frontet denne saken fordi jeg er sikker på at jeg ikke har noe å skjule, sier hun når UA møter henne på Gløshaugen.

LES OGSÅ: Iranernes talskvinne fikk avslag på anken

- Denne kampen er ikke bare for meg

Kaffash har kjempet hardt for rettferdighet for iranerne som har fått avslag på sine søknader om oppholdstillatelse. Det tærer på og hun klarer ikke lengre holde tårene tilbake når hun snakker om motivasjonen for å stille seg i skuddlinjen.

- Hvis jeg gir meg, vil det bli verre for andre iranere å komme til Norge. Denne kampen er ikke bare for meg, sier hun.

Stipendiaten forteller at UDI-avslaget var begrunnet med at klagen ikke tilførte saken noe nytt, men at Khalaghis klage var tilnærmet identisk. Hun presiserer at hun er svært glad på landsmannens vegne.

Den første iranersaken UA skrev om i mars handlet om Mahdi Ghane. Han fikk tidligere denne måneden beskjed om at han fikk oppholdstillatelse. Det samme gjorde en annen NTNU-stipendiat som ennå ikke har kommet til Norge. Begge disse fikk oppholdstillatelse etter at UDI tok ankene til følge. En tredje iraner har fått avslag på sin anke. Avslaget kom først fra UDI og videre fra Utlendingsnemda.

LES OGSÅ: NTNU har anket utkastelse av iranere

Vurderer sivilt søksmål

Utlendingsnemda foretar en ny behandling av saken om UDI ikke tar klagen til følge. Etter det UA forstår fikk den forrige iranersaken som ble behandlet hos Utlendingsnemda svært raskt negativt utfall for iraneren.

Derfor kan Kaffash håpe at utfallet blir et annet i hennes sak enn hos den forrige iranersaken som havnet hos Utlendingsnemda. Hvis ikke er siste utvei sivilt søksmål.

- Jeg tror ikke avgjørelsen blir annerledes hos Utlendingsnemda, men er positiv til å ta saken til retten. Da må myndighetene legge frem dokumentasjon for avslagene, sier Kaffash.

Hun synes avgjørelsen er mer uakseptabel nå enn det første avslaget i mai. Da tenkte hun at avslaget kunne skyldes en feil hos UDI.

- Da jeg fikk beskjed om at anken var avslått ble jeg sjokkert, men jeg gir ikke opp. At noen av oss har fått opphold, er gode argument for at jeg også skal få det.

LES OGSÅ: - Dette er et mareritt

Advokat: - Rettslig sett problematisk

Brynjulf Risnes, som blant annet har vært Maria Amelies advokat, representerer Kaffash og syv andre iranere i samme situasjon. Han sier liknende saker har blitt prøvd for retten i flere europeiske land med hell.

- Det er mange spesielle aspekter i disse sakene. Vedtakene fra UDI og Utlendingsnemda inneholder ingen begrunnelser. Det vises ikke til konkret hva slags teknologi som kan rammes av ulovlig overføring til Iran og svarene er veldig generelle. I realiteten er begrunnelsene hemmelige og rettslig sett er dette problematisk, selv om det er saker med sikkerhetsmessige spørsmål, sier han.

Heller ikke Risnes har tro på at Utlendingsnemda kommer fram til noe annet enn UDI.

- Å kjøre saken for retten kan være siste mulighet for dem hvis de ønsker å bli i Norge. Blant annet i Nederland har domstolen sagt tydelig fra at det må skikkelige begrunnelser til, og sakene har fått positivt utfall for dem det har berørt, sier han.

13 000 har signert underskriftskampanje

Risnes forklarer at alle slike saker går i Oslo tingrett og at det kan ta noen måneder fra en eventuell stevning til saken berammes.

Nå planlegger Kaffash å overlevere underskriftene fra kampanjen hun har frontet til statsministerens kontor. 13 000 personer har skrevet under i kampanjen mot det de mener er diskriminering av iranske studenter og stipendiater.

- Basert på problemene med å få arbeidstillatelse og visum, råder jeg iranere til at Norge bør være et sistevalg. Likevel, NTNU er et prestisjeuniversitet innen enkelte felt som marinteknologi og jeg liker nordmenn, sa Mahdi Ghane til UA forrige uke.

- Hvis det faktisk er slik at Norge diskriminerer iranere, burde det ikke være et sistevalg engang, sier Kaffash.

LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere

- Jeg er trygg på min egen bakgrunn og har frontet denne saken fordi jeg er sikker på at jeg ikke har noe å skjule, sa Hamideh Kaffash etter at hun fikk beskjed om at UDI ikke tar klagen om avslaget på oppholdstillatelse til følge.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Jeg er trygg på min egen bakgrunn og har frontet denne saken fordi jeg er sikker på at jeg ikke har noe å skjule, sa Hamideh Kaffash etter at hun fikk beskjed om at UDI ikke tar klagen om avslaget på oppholdstillatelse til følge. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Iranernes talskvinne fikk avslag på anken

Hamideh Kaffash har frontet kampen for at iranske studenter og stipendiater skal få bli i Norge. Nå kan hun selv bli nødt til å forlate landet.

- Norge bør være sistevalg for iranere

Doktorgradsstipendiat Mahdi Ghane ble kastet ut av Norge i mars, men fikk visum etter klage. Nå har et australsk universitet kapret iraneren.

Iranians protest against discrimination

Many Iranian students and PhDs have been denied residence permits in Norway. A campaign group describes Norwegian politics as discriminating and holds a protest on Thursday.

- Dette er et mareritt

Narjes Jafariesfad kom til Norge med familiegjenforeningsvisum. Etter å ha fått en ph.d.-stilling, kjøpt leilighet og jobbet ved NTNU i snart et år, blir hun kastet ut av landet.

- Utvisningene har blitt en belastning

Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

SV forfølger iranersaken

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen mener behandlingen av iranerne på NTNU er så håpløs at det nesten er komisk. Nå tar han affære overfor statsråden.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Nå har han reist

UDI har pålagt NTNU-stipendiaten Mahdi Ghane å komme seg ut av landet i løpet av tirsdag. I går tok han farvel med Trondheim og startet reisen tilbake til hjemlandet.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Tungt å høre hjemme på bekymringslisten

Det føles tungt å høre hjemme i landet som ligger øverst på bekymringslisten til atomenergibyrået, FNs sikkerhetsråd og Politiets Sikkerhetstjeneste. Men det aller tyngste er at folk i vest ikke skiller mellom landet Iran og det iranske folket.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.