Støtter iranerne i å ta saken til retten

- Jeg tror de har en veldig god sak, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp). Han mener de iranske studentene og stipendiatene blir utsatt for urettferdig behandling.
Hamideh Kaffash og Milad Kazemihatami (t.v.) leverte nesten 13 000 protestunderskrifter på Stortinget onsdag. Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad var imponert over mengden, og sier underskriftene vil være en påminner om at noe må gjøres med saken.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash og Milad Kazemihatami (t.v.) leverte nesten 13 000 protestunderskrifter på Stortinget onsdag. Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad var imponert over mengden, og sier underskriftene vil være en påminner om at noe må gjøres med saken. Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Hei. Jeg har fått avslag igjen. Nå må vi gå rettens vei, sier Hamideh Kaffash idet hun møter stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) på toppen av Løvebakken.

- Ja, det bør dere gjøre, svarer Bjørnstad.

- Tar ikke inn studenter for veldedighet

Etter å ha levert nesten 13 000 protestunderskrifter til Statsministerens kontor, møtte iranernes talsperson Hamideh Kaffash opp sammen med Milad Kazemihatami for å levere to esker med underskrifter på Stortinget. Den iranske delegasjonen besto av NTNU-stipendiat Kaffash, tidligere NTNU-student Kazemihatami, Pedram Mireftekhari og Hossein Rostam Zadeh. De to førstnevnte har begge fått avslag på søknader om opphold i Norge, mens de to sistnevnte var med som støttespillere.

Iranerne er nektet opphold på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.

Kaffash redegjorte blant annet for at hun er nektet opphold til tross for at Babak Khalagi fikk innvilget oppholdstillatelse. De driver med tilsvarende forskning på NTNU og leverte tilnærmet identiske klager på det første avslaget om oppholdstilltalese.

- Dette høres veldig rart ut, sier Bjørnstad til Kaffash.

- Vi tar ikke inn internasjonale studenter for å drive med veldedighet. Både Norge og dere tjener på det, følger han opp.

LES OGSÅ: Iranernes talskvinne fikk avslag på anken
LES OGSÅ: Hun fikk avslag, han får bli i Norge

- Virker som om de har en veldig god sak

Bjørnstad tok i mot de to kassene med underskrifter og lovet å sette dem på kontoret til kirke- utdannings- og forskningskomiteen, hvor han selv er medlem. Bjørnstad sier det er sjelden det blir levert store underskriftskampanjer på Stortinget. Iallfall så store som den han mottok onsdag.

- Normalt er det kanskje 5-600 underskrifter. Nesten 13 000 er voldsomt mye. Så lenge de står på komitekontoret vil de minne oss på denne saken. Jeg vil også ta opp dette med trønderbenken, slik at alle er godt informert, sier han til UA.

Frp-politikeren har fulgt saken nøye, og møtte Kaffash og Khalagi sammen med Per Sandberg i Trondheim før sommeren.

- Det må ordne seg for dem. Vi kan ikke ha det slik i Norge når vi har som ambisjon å være best i verden på internasjonalisering, sier Bjørnstad.

- Det kan virke som om regelverket er strammet inn siden regjeringsskiftet. Er det riktig?

- Jeg tror ikke det har noe med regjeringsskiftet å gjøre. Det er embetsverket som står for behandlingen av disse sakene, men det er vår plikt som politikere å ta grep når vi ser at ting ikke fungerer.

- Hva synes du om at saken kan gå til rettssystemet?

- Det er jeg glad for. Det virker som om de har en veldig god sak. Når NTNUs egne fagpersoner sier at det de driver med ikke er sensitiv teknologi, tror jeg de vet bedre enn PST, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: NTNU har anket utkastelse av iranere

Valen: - Saken rammer Norges ry

Fredag møter Bjørnstad NTNU-rektor Gunnar Bovim for et møte om universitetets fremtid. Han regner med iranersaken også blir et tema.

Kaffash jobbet med å få flere politikere til å møte dem på Stortinget, men det viste seg vanskelig. Bjørnstad tror dette kan skyldes at det er en vanskelig sak å sette seg inn i.

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) har tidligere engasjert seg for iranerne. Han kom tilfeldigvis ut på Løvebakken etter møtet med Bjørnstad og kjente umiddelbart igjen Kaffash.

Valen vil ikke ta stilling til om han støtter iranerne i å ta saken til retten, og er mer interessert i å snakke om den overordnede politikken enn enkeltsakene:

- Denne saken har rammet Norges ry som høyere utdanningsland og spesielt NTNU. Det er uholdbart, sier han.

LES OGSÅ: - Dette er et mareritt
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere

Mener bevisbyrden ligger hos myndighetene

Valen mener en rekke andre vestlige land takler de internasjonale restriksjonene bedre enn Norge, og at det ikke er noen grunn til at Norge ikke skal få en klarere politikk for ulovlig teknologioverføring.

- Jeg har full forståelse for at vi må ha regler for å hindre ulovlig teknologioverføring, sier Valen.

- Alt disse studentene og stipendiatene forsker på er offentlig tilgjengelig på nett. Hvordan er det da fare for ulovlig teknologioverføring?

- Det klarer jeg ikke å skjønne. Man må iallfall kunne kreve en forklaring fra PST. Jeg tviler på at andre land, der det synes lettere for iranerne å få opphold, har slappere policy for ulovlig teknologioverføring. Jeg synes bevisbyrden i disse sakene ligger på myndighetenes side. Samtidig støtter jeg deres arbeid mot terror og ulovlig teknologioverføring. Men vi kan ikke ha det slik at noen kommer hit og studerer i et år, og så blir kastet ut, sier Valen.

Han mener saken handler minst like mye om utdanningspolitikk, som den handler om justispolitikk og etterlyser at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kommer på banen med tydeligere retningslinjer.

- Det må ordne seg for dem. Vi kan ikke ha det slik i Norge når vi har som ambisjon å være best i verden på internasjonalisering, sier Bjørnstad til UA etter å ha mottatt protestunderskriftene ved Stortinget.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Det må ordne seg for dem. Vi kan ikke ha det slik i Norge når vi har som ambisjon å være best i verden på internasjonalisering, sier Bjørnstad til UA etter å ha mottatt protestunderskriftene ved Stortinget. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad støtter de iranske studentene og stipendiatene i å prøve avslagene på oppholdstilltalse for retten. Han mener de har en god sak.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad støtter de iranske studentene og stipendiatene i å prøve avslagene på oppholdstilltalse for retten. Han mener de har en god sak. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) mener iranersaken har rammet Norges ry som høyere utdanningsland. Her lytter han til Hamideh Kaffash som forteller at hun har fått avslag i klagesaken etter å ha blitt nektet oppholdstillatelse.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) mener iranersaken har rammet Norges ry som høyere utdanningsland. Her lytter han til Hamideh Kaffash som forteller at hun har fått avslag i klagesaken etter å ha blitt nektet oppholdstillatelse. Foto: KRISTOFFER FURBERG

F.v. Hamideh Kaffash, Pedram Mireftekhari, Milad Kazemihatami og Hossein Rostam Zadeh møtte opp på Statsministerens kontor i håp om sette et enda sterkere søkelys på det de mener er diskriminering av iranere.
(Foto: Kristoffer Furberg)

F.v. Hamideh Kaffash, Pedram Mireftekhari, Milad Kazemihatami og Hossein Rostam Zadeh møtte opp på Statsministerens kontor i håp om sette et enda sterkere søkelys på det de mener er diskriminering av iranere. Foto: Kristoffer Furberg

Relaterte artikler

SMK: - Vi følger med

Erna Solbergs taleskriver, Rolf Erik Tveten, mottok onsdag nesten 13 000 protestunderskrifter mot diskriminering av iranere og ble selv stanset i sikkerhetskontrollen.

Protestsignaturer til statsministeren

I dag overleverer NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash 13 000 protestunderskrifter til Regjeringen og Stortinget.

Iranernes talskvinne fikk avslag på anken

Hamideh Kaffash har frontet kampen for at iranske studenter og stipendiater skal få bli i Norge. Nå kan hun selv bli nødt til å forlate landet.

- Norge bør være sistevalg for iranere

Doktorgradsstipendiat Mahdi Ghane ble kastet ut av Norge i mars, men fikk visum etter klage. Nå har et australsk universitet kapret iraneren.

Iranians protest against discrimination

Many Iranian students and PhDs have been denied residence permits in Norway. A campaign group describes Norwegian politics as discriminating and holds a protest on Thursday.

- Dette er et mareritt

Narjes Jafariesfad kom til Norge med familiegjenforeningsvisum. Etter å ha fått en ph.d.-stilling, kjøpt leilighet og jobbet ved NTNU i snart et år, blir hun kastet ut av landet.

- Utvisningene har blitt en belastning

Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

SV forfølger iranersaken

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen mener behandlingen av iranerne på NTNU er så håpløs at det nesten er komisk. Nå tar han affære overfor statsråden.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Nå har han reist

UDI har pålagt NTNU-stipendiaten Mahdi Ghane å komme seg ut av landet i løpet av tirsdag. I går tok han farvel med Trondheim og startet reisen tilbake til hjemlandet.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Tungt å høre hjemme på bekymringslisten

Det føles tungt å høre hjemme i landet som ligger øverst på bekymringslisten til atomenergibyrået, FNs sikkerhetsråd og Politiets Sikkerhetstjeneste. Men det aller tyngste er at folk i vest ikke skiller mellom landet Iran og det iranske folket.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

Hun fikk avslag, han får bli i Norge

- Det er helt umulig å forstå. Vi driver med nesten det samme og leverte tilnærmet identiske klager til UDI, sier Hamideh Kaffash.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTL vil hindre at det blir noe av foretaksmodellen

- Vi sier klart nei til å gå fra forskning til faktura og vil ikke flytte makta fra politikere til styrene, sier Kjersti Barsok i NTL.

Gir gratis allergitest til studenter

At eksamensperioden og pollensesongen kommer samtidig, skaper hvert år problemer for allergiske studenter. I år får mange tilbud om gratis allergitest ved sitt campus.

Tøft i åpne landskap:

Fortvilte NTNU-ansatte i Brennpunkt-dokumentar

-  Vi har møtt mange fortvilte ansatte, sier programskaper Synnøve Bakke som står bak onsdagens Brennpunkt om kontor på NRK 1.

Kina-besøket:

- Ja, Kina er et totalitært samfunn

Shanghai: - Sensur av våre forskere er en absolutt grense, sier Gunnar Bovim. NTNUs rektor har bestemt seg for hvor grensa går for hva han tåler av innblanding fra kinesisk side før han trekker NTNU ut av landet.