Grønt lys for NTNU-stipendiat

UDI har snudd og Narjes Jafariesfad får bli i Norge. - Nå kan vi planlegge jobb, barn og mange år i Norge, sier hun.
Narjes Jafariesfad fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse i Norge med begrunnelse om at det var fare for ulovlig teknologioverføring til Iran. Sammen med NTNU klaget hun på vedtaket og nå har UDI snudd i saken.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Narjes Jafariesfad fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse i Norge med begrunnelse om at det var fare for ulovlig teknologioverføring til Iran. Sammen med NTNU klaget hun på vedtaket og nå har UDI snudd i saken. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Jafariesfad er én av de mange iranske stipendiatene og studentene som fikk avslag på søknad om oppholdstillatelse i vår.

Den 27 år gamle iraneren jobber med testing av oljebrønnsementering ved institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk.

Nylig fikk hun beskjed fra UDI om at hun får innvilget oppholdstillatelse og dermed kan fullføre doktorgraden ved NTNU.

LES OGSÅ: Støtter iranerne i å ta saken til retten
LES OGSÅ: - Dette er et mareritt

Vil stifte familie i Norge

- Jeg er veldig, veldig glad nå. Vi har lagt mange planer og trives svært godt i Norge. Vi ønsker å bli her i minst ti år, sier hun.

Når hun er ferdig med doktorgraden har ekteparet planer om familieforøkelse.

Ektemannen er post.doc ved institutt for kjemisk prosessteknologi.

Ekteparet trivdes godt i Norge, men Jafariesfads telefon til UDI 23. mai kastet en mørk skygge over trivselen.

- Jeg hørte at flere andre iranere ikke fikk oppholdstillatelse og ringte UDI for å høre hvordan det gikk med søknaden min. Da fikk jeg beskjed om at den var avslått. Det var sjokkerende.

- Nå føles det som et mareritt. Jeg vet ikke hva vi kan gjøre, annet enn å klage på avgjørelsen, sa hun til UA i juni.

LES OGSÅ: Iranernes talskvinne fikk avslag på anken
LES OGSÅ: Hun fikk avslag, han får bli i Norge

Venter med feiringen

Jafariesfad fryktet at hun måtte forlate landet og at ekteparet måtte selge boligen på grunn av at hun mistet jobben. Det har vært stressende måneder før hun fikk beskjed om at klagen ble tatt til følge.

I motsetning til de andre iranerne som har slitt med å få oppholdstilltalse, har Jafariesfad kunnet jobbet i påvente av svar på klagen. Dette skyldes at 27-åringen hadde familiegjenforeningsvisum før hun søkte om ordinær arbeidstillatelse. De som har kommet til landet med såkalt «early work start»-visum har ikke kunnet arbeide mens sakene har vært inn til klagebehandling.

Selv om Jafariesfad er lykkelig over å ha fått positivt svar fra UDI, har hun ikke feiret ennå. Mange av de berørte iranerne har fått bli etter å ha klaget på de opprinnelige vedtakene, men deres talsperson, Hamideh Kaffash, fikk avslag.

- Jeg venter med feiringen til det har ordnet seg for Hamideh. Jeg er optimistisk på hennes vegne, sier Jafariesfad.

LES OGSÅ: SMK: - Vi følger med
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere

Dette er saken
  • En rekke iranske studenter og stipendiater har blitt nektet oppholdstillatelse i Norge.
  • Iranerne blir nektet opphold på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
  • Fagmiljøene tilknyttet stipendiatene ved NTNU, ser ikke at de driver med sensitiv teknologi.
  • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene i samråd med de aktuelle iranerne.
  • NTNU-rektor Gunnar Bovim har skrevet et brev til UDI der han utrykker bekymring over lang saksbehandlingstid.
  • «Faren for at norske utdanningsinstitusjoner og høyteknologiske virksomheter blir utsatt for forsøk på ulovlig kunnskapsoverføring også i 2014, er stor,» mener PST.
  • Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge og at PST bør lytte til de faglige vurderingene til NTNUs ansatte.
  • Et flertall av de berørte iranerne har fått positive svar når de har klaget på vedtakene.
F.v. Hamideh Kaffash, Pedram Mireftekhari, Milad Kazemihatami og Hossein Rostam Zadeh møtte opp på Statsministerens kontor i håp om sette et enda sterkere søkelys på det de mener er diskriminering av iranere.
(Foto: Kristoffer Furberg)

F.v. Hamideh Kaffash, Pedram Mireftekhari, Milad Kazemihatami og Hossein Rostam Zadeh møtte opp på Statsministerens kontor i håp om sette et enda sterkere søkelys på det de mener er diskriminering av iranere. Foto: Kristoffer Furberg

Relaterte artikler

SMK: - Vi følger med

Erna Solbergs taleskriver, Rolf Erik Tveten, mottok onsdag nesten 13 000 protestunderskrifter mot diskriminering av iranere og ble selv stanset i sikkerhetskontrollen.

Støtter iranerne i å ta saken til retten

- Jeg tror de har en veldig god sak, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp). Han mener de iranske studentene og stipendiatene blir utsatt for urettferdig behandling.

Protestsignaturer til statsministeren

I dag overleverer NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash 13 000 protestunderskrifter til Regjeringen og Stortinget.

Iranernes talskvinne fikk avslag på anken

Hamideh Kaffash har frontet kampen for at iranske studenter og stipendiater skal få bli i Norge. Nå kan hun selv bli nødt til å forlate landet.

- Norge bør være sistevalg for iranere

Doktorgradsstipendiat Mahdi Ghane ble kastet ut av Norge i mars, men fikk visum etter klage. Nå har et australsk universitet kapret iraneren.

Iranians protest against discrimination

Many Iranian students and PhDs have been denied residence permits in Norway. A campaign group describes Norwegian politics as discriminating and holds a protest on Thursday.

- Dette er et mareritt

Narjes Jafariesfad kom til Norge med familiegjenforeningsvisum. Etter å ha fått en ph.d.-stilling, kjøpt leilighet og jobbet ved NTNU i snart et år, blir hun kastet ut av landet.

- Utvisningene har blitt en belastning

Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

SV forfølger iranersaken

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen mener behandlingen av iranerne på NTNU er så håpløs at det nesten er komisk. Nå tar han affære overfor statsråden.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Nå har han reist

UDI har pålagt NTNU-stipendiaten Mahdi Ghane å komme seg ut av landet i løpet av tirsdag. I går tok han farvel med Trondheim og startet reisen tilbake til hjemlandet.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Tungt å høre hjemme på bekymringslisten

Det føles tungt å høre hjemme i landet som ligger øverst på bekymringslisten til atomenergibyrået, FNs sikkerhetsråd og Politiets Sikkerhetstjeneste. Men det aller tyngste er at folk i vest ikke skiller mellom landet Iran og det iranske folket.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

Hun fikk avslag, han får bli i Norge

- Det er helt umulig å forstå. Vi driver med nesten det samme og leverte tilnærmet identiske klager til UDI, sier Hamideh Kaffash.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.