– Dagens praksis er uryddig og diskriminerende

Norsk studentorganisasjon med støtte til iranske studenter.
Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har stått sammen i kampen for iranske studenter og stipendiaters rettigheter. Begge fikk først avslag på sine oppholdssøknader. Nå har Kaffash forlatt landet, mens Khalaghi får bli.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har stått sammen i kampen for iranske studenter og stipendiaters rettigheter. Begge fikk først avslag på sine oppholdssøknader. Nå har Kaffash forlatt landet, mens Khalaghi får bli. Foto: KRISTOFFER FURBERG

I en ny resolusjon sier Norsk studentorganisasjon at de mener dagens praksis for vurdering av hvorvidt iranske studenter kan få studere i Norge, er uryddig og diskriminerende.

Bakgrunnen for resolusjonen er Politiets Sikkerhetstjenestes (PST) arbeid de siste årene der en rekke iranere er blitt nektet midlertidig opphold for å studere i Norge.

Stengte dører

FN har vedtatt sanksjoner mot Iran, som skal hindre overføring av sensitiv kunnskap som kan brukes på veien mot å fremstille masseødleggelsesvåpen.

Norge har forpliktet seg til sanksjonene, og siden 2011 har det gitt et drastisk fall i antallet Iranske studenter i Norge, senest aktualisert av de iranske doktorgradsstudentene fra NTNU som som i vår fikk beskjed om å forlate landet.

Like klager, ulike svar

Etter å ha lever tilnærmet identiske klager, og drevet med lignende forskningsarbeid, fikk iranske Hamideh Kaffash avslag på sin klage til Utlendingsdirektoratets (UDI), mens Babak Khalaghi fikk bli i landet.

Hamideh reiste 16. september hjem til Iran i påvente av rettsak mot norske myndigheter.

NSO sier i sin resolusjon at de vil uttrykke sin støtte til iranske studenter i en ankeprosess.

– For store forskjeller

Resolusjonen ble vedtatt på NSOs landsstyremøte i Oslo i helgen.

Studentorganisasjonen peker på de store forskjellene i hvordan ulike land tolker FN-sanksjonene og skriver i resolusjonen at «dagens bruk av FN-sanksjon 1737 er uryddig og lite transperent, og fører til diskriminering på bakgrunn av nasjonalitet».

I Norge er FN-sanksjonen tatt inn i lovverket gjennom eksportkontroll. Det mener NSO er for strengt.

–  Utdannelser er underlagt dette lovverket på lik linje med teknologi og varer. [...] Utdanning er ikke en vare. NSO er derfor kritisk til at utdanning underlegges eksportkontrollovgivning på lik linje med teknologi, skriver NSO i sin resolusjon.

Les også: Fortvilt stipendiat fra Iran kastet ut

Les også: PST mener de vet hva de gjør

Norsk studentorganisasjon
  • Norsk studentorganisasjon (NSO) er en interesseorganisasjon for studentdemokrati ved norske høyere utdanningsinstitutsjoner. Omlag 220 000 studenter er tilsluttet studentorganisasjonen. NSO arbeider for studentenes faglige, sosiale og økonomiske rettigheter.
  • Kilde: Student.no
Anders Kvernmo Langset er leder i Norsk studentorganisajon (NSO).

Anders Kvernmo Langset er leder i Norsk studentorganisajon (NSO).

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Ytring:

Quo vadis - NTNUs nye campus ?

Merete Kvidal og Bjarne Foss gir til beste en statusoppdatering på campusprosjektet i dette innlegget.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.