Iransk student diskriminert av Høgskolen i Buskerud og Vestfold

Mahtbab Emami fikk ikke studieplass fordi hun er fra Iran. Det er brudd på loven, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Mahtab Emami ville studere ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, men fikk avslag på søknaden fordi hun er fra Iran.
(Foto: PRIVAT)

Mahtab Emami ville studere ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, men fikk avslag på søknaden fordi hun er fra Iran. Foto: PRIVAT

Emami kom til Norge med en bachelorgrad og søkte seg inn på masterutdanning ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Etter en stund fikk hun svar om at hun ikke fikk plass fordi hun kommer fra Iran.

- Som å kommentere hudfarge

- Dette er like latterlig og skamfult som om noen kommenterer en annens hudfarge, skriver Emami i et innlegg på Facebook.

Etter å ha fått avslaget og begrunnelsen i fjor høst, klagde hun inn høgskolen til Likestillings- og diskrimineringsombudet for brudd på diskrimineringsloven.

Emami fikk medhold i klagen torsdag forrige uke. Ombudet konkluderte med at avslaget om opptak var brudd på loven, ifølge forskning.no.

Støtteoranisasjonen Stop Educational Discrimination Against Iranians beskriver dette som sin største seier så langt.

En rekke iranere, syrere og pakistanere har blitt fanget av det akademiske filteret som skal hindre ulovlig kunnskapsoverføring og produksjon av masseødeleggelsesvåpen. En oversikt UA har utarbeidet viser at hele 54 personer ble rammet av dette i fjor.

Viser til brev fra KD

«Alle våre sivilingeniørutdanninger er stengt for iranske borgere på grunn av sanksjonene mot Iran og Nord-Korea.», var svaret Emami fikk da hun søkte seg til Høgskolen i Buskerud og Vestfold. UA har tidligere skrevet om saken.

LES MER: Mener iranersakene er blitt en belastning

Høgskolen i Buskerud og Vestfold har frist til 18. mars med å avgjøre om den skal godta uttalelsen og revurdere søknaden, eller anke til Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Rektor Petter Aasen sier på generelt grunnlag at høgskolen har tatt fjorårets brev fra Kunnskapsdepartementet med påminnelse om utdanningsinstitusjonenes plikt til å forhindre ulovlig kunnskapsoverføring til følge.

- Jeg skjønner godt den vanskelige situasjonen denne personen har kommet i, og beklager at dette har rammet enkeltpersoner. Men vi har utarbeidet rutiner som vi fulgte i fjorårets opptak av studenter. Vi så primært på hvilke fag de søkte seg til og hvilke land søkerne kom fra, sier Aasen til forskning.no.

I brevet fra KD står det at hver søker skal vurderes individuelt. Det er dette Likestillings- og diskrimineringsombudet mener Høgskolen i Buskerud og Vestfold ikke har gjort.

LES OGSÅ: Forpliktet til sanksjoner

Iranersaken
Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni. Foto: KRISTOFFER FURBERG

  • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
  • Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.
  • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis. Det er stilt spørsmål ved hvorfor UDI i noen tilfeller har brukt 7-8 måneder på å behandle søknader, dersom feltet er så sensitivt at det medfører terrorfare.
  • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og rektor Gunnar Bovim har skrevet et brev til UDI der han utrykker bekymring over lang saksbehandlingstid.
  • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
  • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun måtte forlate landet i september, men har varslet at hun vil saksøke norske myndigheter for å kunne fullføre doktorgraden ved NTNU.
  • Støtteorganisasjonen Sedai har samlet inn over 20 000 dollar. Dette skal brukes til å finansiere et søksmål mot norske myndigheter. Sedai står for Stop Educational Discrimination against Iranians.
Relaterte artikler

USA-universitet i Iran-kontrovers

The University of Massachusetts Amherst har snudd bare få dager etter at de stengte dørene for enkelte grupper iranske studenter. Likevel fortsetter protestene.

54 personer fanget av spionfilter

En rekke iranere, syrere og pakistanere har blitt fanget av det akademiske filteret som skal hindre ulovlig kunnskapsoverføring og produksjon av masseødeleggelsesvåpen.

Tatt av «spionfilteret» - nå er han tilbake på NTNU

Iraneren Mahdi Ghane ble fanget av «spionfilteret» og flyttet til Australia selv om han fikk medhold i klagen til UDI. Nå er han tilbake på NTNU.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

37 ansatte ved Oslomet sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering

37 ansatte ved Oslomet har blitt utsatt for seksuell trakassering ved OsloMet de siste tolv månedene, går det fram av universitetets medarbeiderundersøkelse.

NTNUs jentesatsning inspirerer andre nordiske universiteter

Universitetene Chalmers og Aalto har begge kopiert NTNUs satsninger for å lokke flere jenter til teknologifag. – Jeg ble veldig inspirert av Jenteprosjektet Ada, sier finske Marja Niemi.

GDPR og forskning:

- Dette er en forskningsvennlig reform

Norsk senter for forskningsdata omtaler GDPR som en forskningsvennlig reform, selv om den fører med seg noen strengere krav til norske forskere.

Nybø mener det er opp til universitetene å vurdere om det skal være lærerutdanning i distriktene

Under onsdagens muntlige spørretime i Stortinget ble statsråd Iselin Nybø konfrontert med den ventede lærermangelen i norsk skole.