Regjeringen samler NTNU

Med lokale høyrepolitikere entusiastisk til stede, valgte statsminister Erna Solberg NTNUs nullutslippshus for å bekjentgjøre at regjeringen går inn for samling av NTNU omkring Gløshaugen.
Både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, olje- og energiminister Tord Lien og statsminister Erna Solberg var på plass på Gløshaugen for å informere om at NTNU skal samles i en campus.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, olje- og energiminister Tord Lien og statsminister Erna Solberg var på plass på Gløshaugen for å informere om at NTNU skal samles i en campus. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Statsministeren ble avbrutt av heftig jubel da hun uttalte de etterlengtede ordene:

”Jeg kan fortelle at regjeringen går inn for én, felles campus på Gløshaugen.”

Nøyaktig hvordan samlingen vil skje, hvilken av de aktuelle samlingsmodellene som vil bli gjort gjeldende, vites foreløpig ikke. Ei heller hvor lang tid samlingen er tenkt å ta. I KS1 er det anbefalt at samlingen kan ta opp mot 20 år, noe blant andre rektor Gunnar Bovim er sterkt uenig i.

Solberg la straks til at investeringene vil bli fulgt opp av klare forventninger til NTNU.

- Det må etableres nye studieprogram som går på tvers og som møter samfunnets behov. Når Norge skal omstille seg til en tilværelse uten olje behøver vi kunnskapen universitetene kan levere. Kunnskap, teknologi og kompetanse ligger i bunn, sa Solberg.

- Tid for Churchill

 - Nå er tida kommet for et Churchill-sitat, mente kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Dette er ikke slutten, ikke begynnelsen på slutten, men kanskje slutten på begynnelsen. Bygninger bygger ikke et universitet alene, selv om en moderne bygningsmasse er viktig nok. Det viktige nå er at det fylles med innhold.

Statsråden minnet om betydningen av at det nå ikke bare er Kunnskapsdepartementet, men regjeringen som sådan som går inn for samling.

- Det handler om NTNUs betydning for landet, ikke bare for Trondheim by, poengterte Røe Isaksen.

Til UA sier han at ingenting er avgjort annet enn samling.

- Tidsaspektet, økonomien og alt annet er det vi må se på fremover. Metier har vektlagt det samfunnsøkonomiske i sin rapport. Dette må veies opp mot andre hensyn, sier Røe Isaksen.

Det er dermed ikke gitt at samlingen skjer over 20 år, slik det ble anbefalt i KS1.

- Jeg tror ikke vi kommer til å møte stor motstand i Stortinget nå. Det viktige er at beslutningen er tatt. Jeg ser ikke for meg at det kommer til å ta 20 år men det må vi komme tilbake til, sier olje- og energiminister Tord Lien til UA.

Nullutslippsvisjonen

- Lokaliseringsspørsmålet har fulgt oss siden NTNUs begynnelse, sa rektor Gunnar Bovim.

- At hele universitetet nå legges i dette området, Gløshaugen, Kalvskinnet – og Øya, hvor universitetssykehuset ligger og hvor vi har mye av vår aktivitet, er det beste på alle måter, fastslo han.

Før rektoren tok ordet vinket han fram arkitektprofessor Anne Grete Hestenes, og ba hun fortelle hvor de var, og hva meningen var med det.

- Vi er i et nullutslippshus. Huset heter så fordi det ikke skal forårsake noen klimagassutslipp i løpet av sin levetid, fortalte hun.

NTNU-rektoren kunne fortelle at nullutslippsvisjonen skal ligge til grunn for den nye, samlede campusen.

- Vi vil ha en levende campus. Det kan gjerne bli boliger her, samt andre aktiviteter. Det har for eksempel pågått en langvarig diskusjon om hvor litteraturhuset skal ligge. Jeg synes svaret er opplagt: På campus, sa Gunnar Bovim.

Han understreket betydningen utformingen av campus har.

- Et universitet skal i første rekke ha et internasjonalt nedslag. Men hvordan vi rigger oss her hjemme, har stor betydning, sa NTNU-rektoren.

Trondheim-høyre med bløtkake

Samtidig som høyrestatsråden poengterte campussamlingens nasjonale betydning, anstrengte Isaksens lokale partifeller seg for å sette sitt preg på seansen.

Høyres stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland var entusiastisk til stede. Helleland tok ordet fra rektor Gunnar Bovim på tampen av arrangementet og understreket betydningen av samlingsvedaket for byen, før hun bød de framnmøtte på bløtkake.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til UA at ingenting annet enn at det blir campussamling er avgjort. Hvordan og når vil bli avgjort senere.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til UA at ingenting annet enn at det blir campussamling er avgjort. Hvordan og når vil bli avgjort senere. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Statsminister Erna Solberg presenterte nyheten om at regjeringen går for campussamling.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statsminister Erna Solberg presenterte nyheten om at regjeringen går for campussamling. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Ordfører-kandidat for Høyre i Trondheim, Yngve Brox, vil gå inn for å legge Elgeseter gate i tunell. TIl høyre er olje- og energiminister Tord Lien.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Ordfører-kandidat for Høyre i Trondheim, Yngve Brox, vil gå inn for å legge Elgeseter gate i tunell. TIl høyre er olje- og energiminister Tord Lien. Foto: KRISTOFFER FURBERG

En svært fornøyd NTNU-rektor Gunnar Bovim viste frem hvor han ser for seg at NTNU kan samles.
(Foto: KRISTOFFER FURBEGR)

En svært fornøyd NTNU-rektor Gunnar Bovim viste frem hvor han ser for seg at NTNU kan samles. Foto: KRISTOFFER FURBEGR

De lokale Høyre-politikerne hadde ordnet med kake til sjefene.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

De lokale Høyre-politikerne hadde ordnet med kake til sjefene. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Høyres Linda Hofstad Helleland var entusiastisk til stede.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Høyres Linda Hofstad Helleland var entusiastisk til stede. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, olje- og energiminister Tord Lien og statsminister Erna Solberg var på plass på Gløshaugen for å informere om at NTNU skal samles i en campus.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, olje- og energiminister Tord Lien og statsminister Erna Solberg var på plass på Gløshaugen for å informere om at NTNU skal samles i en campus. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Professor leverte bok for sent, ilagt 2250 euro i bot

En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake 50 bøker til høyskolens bibliotek for sent. Saken har nå havnet i retten.

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.

NTNU-studenter føler seg nedprioritert av St. Olavs

En gruppe medisinstudenter sendte i september en bekymringsmelding om NTNU-studenters ugunst ved ansettelse ved St. Olavs. - Vi ansetter de best kvalifiserte søkerne, svarer St. Olavs.