Frislipp av 5 000 krigsdokumenter

Publisert Sist oppdatert

Fra 9. april blir mer enn 5 000 dokumenter fra andre verdenskrig bli tilgjengelig for alle på nett. Da bortfaller klausulen, og Riksarkivet mener enkelte av dokumentene vil kaste nytt lys over krigshistorien. Noen av dokumentene er nylig ordnet eller avlevert. Materialet består blant annet av:

- Dokumenter etter Blücher

- Quislings planer om å opprette kolonier i Russland

- Oversikter over fangene på Bredtveit

- Ingrid Bjerkås' diagnose "jøssingismus psykopatica"

- London-regjeringens behandling av jødesaken

- Terbovens matbestilling til elgjakta i kontrast til andre

Hensikten med Riksarkivets vårslipp er at nylig frigitte dokumenter blir digitalisert og gjort tilgjengelige på nett. Arkivet gjør det for første gang i 2010 og skal gjenta det i de kommende år. Inspirasjonen er hentet fra Storbritannia, Australia og USA, hvor "record releases" er store mediebegivenheter hvert år. Vårslippet blir presentert for publikum på arkivverket .no den 9. april, på dagen 70 år etter starten på andre verdenskrig i Norge. Alle de utvalgte kildene i år er derfor fra krigsperioden.

Riksarkivet tar vare på arkivene etter den statlige sentraladministrasjonen, som departementer og direktorater, i tillegg til Høyesterett. Disse statsinstitusjonene har plikt til å avlevere sine arkiver til Riksarkivet når arkivsakene er blitt 25 år og er gått ut av administrativ bruk. Riksarkivet oppbevarer også viktige arkiver etter privatpersoner og etter private virksomheter som bedrifter og organisasjoner. Riksarkivet ble opprettet i 1817.