UH-sektoren splittet om faste ansettelser

Universitetene og høyskolene spriker i synet på hvorvidt oppdragsforskere som hovedregel skal ansettes fast. NTNU sier nei til hovedregelen om fast tilsetting og nei til fortrinnsrett for denne gruppen.

Publisert
Ikke lovendring. – Vi ønsker å tilsette flere fast, men vi mener det ikke er nødvendig med endringer i lover og forskrifter for å få ned bruken av midlertidighet , sier NTNUs organisasjonsdirektør Trond Singsaas.

Andelen midlertidig tilsatte i universitets- og høyskolesektoren skal ned. Det er et sterkt politisk signal fra Kunnskapsdepartementet og statsråd Tora Aasland.

Rindal: Etter fire år, fast ansatt

Spørsmålet er hvordan det skal skje. Tora Aasland nedsatte Rindal-utvalget med oppdrag å foreslå kontrete forslag. Foranlediget av medieoppslag om eksternt finansierte forskere på opp til 11 år på midlertidige kontrakter, foreslo Rindal-utvalget i november i fjor at alle oppdragsforskere med prosjekter ut over fire års varighet, i hovedsak skal ansettes fast.

Sektoren: Sprikende standpunkt

Alle er enige om at noe må gjøres: Høringssvarene fra UH-sektoren viser at institusjonene ikke har klart å enes om en felles holdning til dette spørsmålet. Det bekrefter generalsekretær i Universitets- og høgskolerådet, Ola Stave. UHR har gjennom sin høringsuttalelse forsøkt å samle sektorens forskjellige innspill.

I mangel på ett, felles standpunkt, nøyer UHR seg med at om departementet fastsetter en policy på fast ansettelse av oppdragsforskere, må det samtidig en forskriftsendring til: Denne gruppen av forskere skal ikke ha fortrinnsrett til passende, ledige stillinger om de skulle bli oppsagt. Denne rettigheten har dagens fast ansatte.

Fagforening: Ulike rettigheter

Forskerforbundet på sin side, advarer mot konsekvensene av at oppdragsforskere ikke får ta del i de samme faglige rettighetene som andre fast ansatte:

”Dersom fortrinnsretten tas bort for denne gruppen innebærer fast tilsetting ingen andre fordeler enn rett på formell oppsigelse samt noe lengre oppsigelsestid”, heter det i forbundets uttalelse.



LES OGSÅ: - Hva er da vitsen, spør forsker Ingvild Haug, med 11 år på kontrakter

Blant de eksternfinansierte undervisnings- og forskerne i UH-sektoren, er rundt 70 prosent midlertidig ansatt, i følge tall fra Forskerforbundets høringssvar.

Fakultetene: Positive til fast ansettelse

Alle fakultetene ved NTNU har fått mulighet til å uttale seg om tiltakene i Rindal-rapporten. Svarene er samstemte i at en hovedregel om fast ansettelse av oppdragsforskerne må ledsages av en forskriftsendring. Gjennomgangstonen er at faglige hensyn, det vil si å kunne rekruttere de beste forskerne for å kunne hevde seg i internasjonal forskning, må være styrende.

Et stort fakultet med mye oppdragsforskning som Det medisinske fakultet støtter forslaget om fast ansettelse av denne gruppen. Det humanistiske fakultet praktiserer fast ansettelse for denne gruppen. Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi mener at eksternfinansierte forskere i størst mulig grad bør ansettes fast.

NTNU: Må vurderes enkeltvis

Rektor har i sitt svar til Kunnskapsdepartementet gått ett skritt tilbake: Selv om universitetet stiller seg fullt og helt bak målet for tiltakene, kan ikke NTNU støtte Rindal-utvalgets forslag om at hovedregelen skal være fast ansettelse.

Rektor mener at fast tilsetting må vurderes i hvert enkelt tilfelle, hvor blant annet sannsynligheten for fremtidige oppdrag – og dermed midler til de ansatte – må veie tungt. Han mener også at fortrinnsrett for fast ansatte oppdragsforskere også vil komme i for sterk strid med kvalifikasjonsprinsippet i tilsettinger til vitenskapelige stillinger.

- Vi har foretatt vår egen vurdering om hovedregelen skal være fast ansatte oppdragsforskere, selv om dette spørsmålet ikke er tatt opp i høringsrunden av alle fakultetene, kommenterer Organisasjons- og informasjonsdirektør Trond Singsaas.

– Vi ønsker å tilsette flere fast, men vi mener det ikke er nødvendig med endringer i lover og forskrifter for å få ned bruken av midlertidighet for denne gruppen av forskere. Det er vårt hovedbudskap til departementet, sier han.